operació de pel·lícula
L'Exèrcit de Colòmbia va posar un GPS a les botes del 'Mono Jojoy'
Santos veu «més o menys resolt» el problema de la seguretat al país
El cadàver del cap militar de les FARC va ser identificat per les empremtes dactilars

El cadàver del ’Mono Jojoy’, a l’arribar a Bogotà, ahir. /
Una altra vegada, la cosa va ser de pel·lícula. Ficció i realitat, astúcia i tecnologia es van aliar en la cacera del cap militar de les FARC, Jorge Briceño, el Mono Jojoy. Unes botes militars que incloïen un sofisticat equip de GPS van permetre trobar-lo allà on s'acostumava a amagar. Les 30 bombes intel·ligents van arribar així a l'objectiu més buscat per l'Estat colombià.
Un insòlit rellotge de marca, la medicació per a la diabetis i l'anàlisi de les empremtes dactilars van aclarir ahir al matí qualsevol dubte: Jojoy ha quedat fora de combat. L'exitosa operació Sodoma irromp com un punt d'inflexió política i militar. Aquesta percepció era compartida per gairebé tot l'arc polític. El president Juan Manuel Santos va arribar fins i tot a considerar que, amb aquest cop a la guerrilla, el més important en els seus 46 anys d'existència, el problema de seguretat de Colòmbia «està més o menys resolt», fet que permetrà al seu Govern, de base parlamentària fonamentalment conservadora, fer un gir «cap a una agenda més progressista».
Els mitjans colombians no es cansaven d'oferir detalls de l'operació. «El fort de la nostra intel·ligència és la intel·ligència humana. Hem aprofitat les debilitats que en aquest moment tenen les FARC i hem aconseguit arribar molt a prop d'aquestes estructures. Necessitàvem saber tot l'horari d'aquest personatge sinistre: a quines hores es llevava i quan se n'anava a dormir, per saber com atacar-lo», va dir el vicealmirall Álvaro Echandía, comandant de l'Armada Nacional.
Notícies relacionadesCOMUNICACIÓ INTERCEPTADA / Els serveis secrets van aconseguir interceptar una comunicació de les FARC en què es demanava un calçat especial per a Jojoy. Després, van accedir al paquet. Les botes van arribar amb el GPS. Quan se les va posar, el cap militar de la guerrilla no va advertir que ja li seguien els passos.
L'atac dels avions va apuntar contra les coves naturals de la serra de La Macarena, al departament de Meta, on s'amagava Jojoy. Hi va haver, segons protagonistes de l'operació citats pels mitjans, una verdadera «pluja de plom», capaç de foradar un búnquer que havia estat reforçat amb ciment. Una delació també havia ajudat a acostar-s'hi. Els guerrillers que van proporcionar les pistes per trobar-lo rebran uns dos milions d'euros. El procediment -la compra de voluntats- ha tornat a posar en escena l'estat de descomposició de la guerrilla.
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- FUTBOL Mor Diogo Jota, el davanter del Liverpool, en un accident de trànsit
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Accident Dos vianants ferits en ser atropellats per un autobús H12 a la Gran Via de Barcelona
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- Polítiques socials a Catalunya El Govern estudia eliminar l’ajuda a extutelats per integrar-la a la nova renda garantida
- Sous públics Els funcionaris de l’Estat cobraran una paga per retards i la pujada del 0,5% en la nòmina de juliol