La confrontació al pròxim orient

L'ONU denuncia els crims de guerra d'Israel i Hamàs a Gaza

La comissió investigadora amenaça de portar les dues parts davant el Tribunal Penal Internacional

Civils palestins corren buscant refugi durant un bombardeig israelià a Gaza, el 17 de gener, a Beit Lahia (Gaza).

Civils palestins corren buscant refugi durant un bombardeig israelià a Gaza, el 17 de gener, a Beit Lahia (Gaza). / AFP / MOHAMMED ABED

2
Es llegeix en minuts

Com ja havien fet abans Amnistia Internacional i Human Rights Watch, l’ONU va acusar ahir Israel i Hamàs de cometre crims de guerra i «possibles crims contra la humanitat» durant la guerra de Gaza. Les conclusions de la seva investigació són demolidores. L’informe acusa Hamàs de crear «terror» amb els seus coets i Israel de llançar la seva operació militar amb l’objectiu de «castigar la població de Gaza en el seu conjunt». A tots dos els amenaça de portar-los davant el Tribunal Penal Internacional si no investiguen seriosament les seves al·legacions.

La investigació l’ha conduït el prestigiós jurista sud-africà Richard Goldstone, que va dirigir els fiscals encarregats de jutjar a l’Haia els crims de Ruanda i de l’antiga Iugoslàvia. Tot i ser jueu, Israel es va negar a cooperar amb ell, al·legant que el seu mandat provenia del Consell de Drets Humans de l’ONU, un organisme que considera anti-

israelià.

Finalment, Goldstone i 17 investigadors més van aconseguir entrar a Gaza a través d’Egipte, però no a Israel i Cisjordània.

El resultat és un informe detallat de gairebé 600 pàgines, la majoria dedicades a les accions militars israelianes. En el sumari es diu que la seva operació Plom Fos s’ha d’emmarcar en «una política dirigida a castigar la població de Gaza amb l’ús desproporcionat de la força» i la privació dels seus drets fonamentals. Segons Goldstone, el bloqueig de la franja podria constituir als ulls d’un tribunal un crim contra la humanitat.

POLÍTICA SISTEMÀTICA / També es refereix a la destrucció massiva de magatzems de menjar, fàbriques, sistemes de conducció d’aigua o vivendes durant la guerra, que va tenir lloc entre el 27 de desembre i el 18 de gener passats. La seva conclusió és que responen a «una política deliberada i sistemàtica», planificada des de les altes instàncies. Assegura que no és possible cap altra interpretació, tenint en compte la tecnologia puntera feta servir per Israel i els escassos errors reconeguts pels seus militars.

Gairebé 1.400 palestins van morir durant el conflicte. D’aquesta xifra, 773 eren civils i 248 policies, segons l’oenagé israeliana B’tselem. En aquesta qüestió, l’ONU acusa Israel de «menysprear» la distinció que fa el dret internacional entre objectius civils i militars. Fins i tot relata com en almenys set casos els seus soldats van disparar contra innocents que tractaven de fugir portant banderes blanques. «El Govern israelià no ha portat a terme ni una sola investigació creïble» sobre aquests crims, assegura el jutge sud-africà.

Hamàs tampoc aprova. L’informe acusa els islamistes de generar «el terror» amb els seus coets, de matar i ferir deliberadament civils –gairebé 20 morts en vuit anys– o danyar tant les infraestructures com l’economia del sud d’Israel amb els seus atacs.

L’informe no ha agradat a cap de les dues parts. Un portaveu del Ministeri d’Exteriors israelià va assegurar ahir que l’ONU ha donat un «cop dur a tots aquells governs que tracten de defensar els seus ciutadans del terror». Hamàs va lamentar que s’hagi equiparat «víctimes i

Notícies relacionades

botxins».

Les conclusions de l’informe encara portaran cua. Els seus responsables demanaran al Consell de Seguretat de l’ONU que obligui tots dos bàndols a investigar els crims relatats i a portar davant els tribunals els seus responsables. Si no compleixen, s’intentarà implicar en el cas el Tribunal Penal Internacional.