El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Els veïns de l'Hospitalet accepten amb resignació les primeres mesures per frenar els brots

Agents cívics recorden als veïns l'ús obligatori de la mascareta i la policia vigila que els bars compleixin les restriccions

Comerciants i veïns coincideixen a destacar una menor afluència de gent al carrer: «Avui no hem venut res, ¡ens farà fora!»

hospitaletok

hospitaletok

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo

Els carrers de la zona nord de l’Hospitalet de Llobregat disten d’estar buits. No obstant, els veïns dels barris de Collblanc i la Torrassa assenyalen que hi ha menys gent que altres dies. «Avui està bastant més claret. Fins fa uns dies els carrers estaven plens», assenyala la Isabel, veïna de l’Hospitalet que fa més de 40 anys que viu al barri de la Torrassa.

Aquest dimarts 14 de juliol, la Generalitat i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat han anunciar les primeres mesures per provar de contenir els brots de Covid-19 als barris del nord de l’Hospitalet. Tot i que no s’ha decretat cap confinament, des del Departament de Salut i el consistori s’ha sol·licitat als veïns dels barris de la Torrassa, la Florida i Collblanc que es quedin a casa i surtin només per treballar i per assumptes imprescindibles.

«Si cal quedar-se a casa... no m’agrada, però ¿què hi farem?», es pregunta la Isabel amb resignació i afegeix que «està bé que ens frenin una miqueta». També comenta que es veuen més mascaretes. Tot i que la majoria de persones que circulen pel carrer la porten, parelles d’agents cívics que patrullen pels carrers continuen advertint els que no porten posada la mascareta o la porten per sota del nas.

El Marcel, veí de la Torrassa que ha sortit a fer la compra acompanyat del seu fill, entén que es prenguin mesures perquè «la situació no s’escapi de les mans». Com la Isabel, explica que un nou confinament és una situació «dura», però explica que «si toca, toca». No obstant, el Marcel critica que la responsabilitat caigui tant sobre el ciutadà i no sobre les administracions: «Aquest és un barri obrer i la gent ha d’agafar el metro per anar a treballar, però no s’incrementa la freqüència dels trens». Aquest matí, usuaris del metro a l’Hospitalet denunciaven via xarxes socials que s’estaven produint aglomeracions en hora punta.

Hi ha veïns del barri que creuen que les mesures es queden curtes per parar els brots, com l’Angie, que opina que s’hauria de confinar la població per poder començar de zero, tot i que reconeix que per a moltes famílies és complicat si tenen pisos petits.

Barris densament poblats

Loli Colás, presidenta de l’Associació de Veïns Collblanc-la Torrassa, denuncia el model d’alta densificació que hi ha als barris de la zona nord i critica que aquesta situació «només ha posat al descobert totes les carències que ja teníem». Així, veu complicat que tots els veïns es recloguin, ja que hi ha pisos del barri molt petits o on conviu molta gent: «El que visqui en una habitació a la que pugui sortirà al carrer».

A la Torrassa, Florida, Pubilla Cases i Collblanc es concentra gairebé la meitat de població de l’Hospitalet (el 46%). Aquestes circumstàncies podrien haver afavorit el rebrot, segons alguns estudis i investigadors, tot i que encara no hi ha res concloent.

Menys clients al mercat

«Avui no hem venut res, ¡ens farà fora!», fa broma la Carla, a càrrec de la carnisseria El Pagès al mercat de Collblanc. «Està tot buit, a la peixateria tampoc hi havia ningú» respon un client. Tot i que la majoria de persones que circulen pel carrer ho fan carregades amb el carro o bosses de comprar, els comerciants del mercat de Collblanc coincideixen a assenyalar que ha caigut el nombre de clients.

«Avui no es ven», assenyala la Marina, també a càrrec d’una parada al mercat. No obstant, la Marina no es mostra crítica amb les mesures preses per l’ajuntament i la Generalitat: «Em semblen perfectes, ja fa temps que s’haurien d’haver pres».

Notícies relacionades

El Nemesio, amo del bar Neme, també al mercat de Collblanc, es mou entre l’aprovació de les mesures i la resignació. Explica que la policia ha anat al bar aquest matí i li ha tancat la barra. Ahir, ja hi havia agents entrant en bars per confirmar que s’estaven complint les mesures de seguretat. «Les mesures estan bé, però s’hauria de vigilar més la joventut, perquè al final som els altres que paguem els palts trencats», lamenta Nemesio.

Més notícies de l’Hospitalet en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA