UNA ruta A LA CIUTAT

A cop de pedal

Només per a ciclistes. No contamina, descongestiona l'asfalt, humanitza la via pública i, per si no n'hi hagués prou, és una manera de mantenir-se en forma. La mobilitat en bicicleta té molts avantatges i el seu creixement a Barcelona ha anat de la mà de l'ampliació i millora d'una xarxa de carrils bici que suma més de 180 quilòmetres.

A la foto superior, Méndez Núñez, amb un carril de bicicletes protegit a la calçada.Al centre, la Gran Via de Carles III, amb un carril bici que connecta la plaça de Daniel Dalmasesamb l’avinguda Madrid.A sota, Marina, amb un carril bidireccional.

A la foto superior, Méndez Núñez, amb un carril de bicicletes protegit a la calçada.Al centre, la Gran Via de Carles III, amb un carril bici que connecta la plaça de Daniel Dalmasesamb l’avinguda Madrid.A sota, Marina, amb un carril bidireccional.

4
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES

CIUTAT VELLA

MÉNDEZ NÚÑEZ

Tram ben valorat

El carril bici del carrer de Méndez Núñez, entre Sant Pere Més Alt i Trafalgar, és un dels trams més ben valorats pels ciclistes. A favor seu té un recorregut sobre la calçada segregat de la circulació motoritzada i protegit per uns aparcaments, destaca Miguel Santalices, copropietari d'Espai Bici (Bruc, 63), un negoci especialitzat en la venda de bicicletes plegables, de cicloturisme i transport de mercaderies.

EIXAMPLE

PROVENÇA

Quasi 5 quilòmetres

El carrer de Provença compta amb el rei dels carrils bici de l'Eixample. Amb la inauguració a finals del 2013 d'aquest eix de gairebé cinc quilòmetres, un dels més llargs de la ciutat, es van connectar els districtes de Sant Martí i Sants-Montjuïc. «A l'Eixample era molt necessària una cosa així per poder moure'ns en bicicleta», explica Joan Vilana, veí del barri de la Sagrada Família. «No molestem els vianants i tampoc ens exposem gaire als cotxes», afegeix.

GRÀCIA

PASSEIG DE SANT JOAN

Zona 30

El districte de Gràcia, epicentre de l'última explosió ciclista a Barcelona, té una gran extensió de la zona 30 que, a més a més de reduir la sinistralitat i la contaminació amb la reducció del trànsit, ofereix més opcions per als usuaris de la bicicleta. L'únic carril bici gracienc està ubicat al passeig de Sant Joan, entre Travessera de Gràcia i Còrsega.

HORTA-GUINARDÓ

RONDA DEL GUINARDÓ

En pendent

El carril bici de la Ronda del Guinardó connecta el carrer de Cartagena amb el passeig de Maragall. «Visc molt a prop del carril i em serveix per anar al centre. Possiblement és un dels més durs de la ciutat pel seu pendent», explica Zacaría Boutami, usuari del servei municipal Bicing, amb cinc estacions de bicicletes al llarg del carril. Aquest eix ciclista, a més, enllaça amb els carrils dels carrers de Teodor Llorente i Ramon Albó.

LES CORTS

GRAN VIA DE CARLES III

Ruta habitual

«Econòmic, ràpid i saludable».

 D'aquesta manera descriu un veí de les Corts, Luis Cifre, un habitual del carril bici de la Gran Via de Carles III, que connecta la placeta de Daniel Dalmases  i l'avinguda de Madrid. «Encara que el transport públic fos gratuït jo continuaria  agafant la bici», explica aquest ciclista convençut. Fa com a mínim quatre quilòmetres, la distància que separa el seu domicili del centre comercial on treballa. «A més, l'agafo per a qualsevol desplaçament dins de la ciutat», afegeix Cifre. Per a aquest veí de La Maternitat i Sant Ramon «hi ha prou carrils de bici » però falta «seguretat a l'hora d'aparcar la bicicleta al carrer».

NOU BARRIS

VALLDAURA

Ús en augment

El carril bici del passeig de Valldaura, sobretot els caps de setmana, és un anar i venir de ciclistes. «Aquest carril és ideal per pujar a la muntanya de  Collserola, però has d'anar amb molt de compte amb els vianants perquè el carril passa per sobre la vorera. A la calçada, amb un carril separat del trànsit, seria molt millor», apunta Ángel Mota, responsable de la botiga de bicicletes Mota (Valldaura, 243), oberta pel seu pare fa més de 20 anys. L'especialitat del negoci familiar són les bicicletes de muntanya, però els últims anys n'han venut moltes de «plegables i de ciutat, per anar a treballar i desplaçar-se en general».

SANT ANDREU

MERIDIANA

Detalls a millorar

L'avinguda de la Meridiana compta amb dos carrils de bicicleta a un costat i a l'altre, sobre la vorera, entre Fabra i Puig i el carrer d'Aragó. «Agafo la bicicleta cada dia per anar a treballar. Són molt pocs quilòmetres però estalvio molt temps», explica Xavi Saucedo, veí del barri de Sant Andreu. «Es nota que van ser col·locats a posteriori, adaptant-se a altres elements que ja hi havia al carrer. A la Meridiana, per exemple, he d'esquivar contenidors d'escombraries i parades de bus», afegeix el jove.

SANT MARTÍ

MARINA

De muntanya a mar

La xarxa de carrils bici de Sant Martí es va ampliar a principis d'aquest any amb l'objectiu de millorar les connexions entre els seus barris i la resta de la ciutat. «És fàcil moure's pel barri, i cada vegada hi ha més gent que fa servir la bicicleta», explica Sara Moreno, que destaca el carril bici de Marina, entre Salvador Espriu i Almogàvers. «Alguns caps de setmana baixem per aquest carril fins a la platja. És bidireccional i pot semblar estret, però és suficient», opina Moreno.

SANTS-MONTJUÏC

GAVÀ

Amb molta vida

Entre els carrers d'Olzinelles i Moianès, el carril bici bidireccional del carrer de Gavà està situat a la calçada. «És un carrer amb molta vida. Hi passen molts nens a primera hora del matí i a les tardes», explica un veí, Joan Salvador, en referència a les diferents guarderies i escoles situades a la zona.

SARRIÀ-SANT GERVASI

MAJOR DE SARRIÀ

Notícies relacionades

A la part alta

El carril bici de Vergós uneix dues artèries com la Via Augusta i Major de Sarrià. A pocs metres, al vestíbul de l'estació de Sarrià dels Ferrocarrils de la Generalitat, Biciestació BCN (Via Augusta, s/n) ofereix taller i aparcament de bicicletes. El seu copropietari, Manel Herrando, afirma que «circular en bici per Barcelona és fantàstic» i considera necessari «seguir fent promoció» d'aquest net i saludable mitjà de transport.