HORTA-GUINARDÓ

El Sant Pau cura amb cultura

Cicles musicals, exposicions i conferències activen emocions i vida al barri

Actuació de la cantant guineana Nakany Kante, al Sant Pau.

Actuació de la cantant guineana Nakany Kante, al Sant Pau. / ROBERT RAMOS

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

Cultura i ciutadania han estat vinculats des dels seus orígens, al Raval, a l'hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Amb les representacions del Teatre Principal, l'hospital sufragava part de les seves despeses. Les aportacions ciutadanes contribuïen a mantenir també l'activitat sanitària. Va ser la donació del banquer Pau Gil la que va permetre construir el recinte modernista que ha funcionat durant un segle com a hospital al Guinardó.

Després d'haver sigut traslladada tota la seva activitat mèdica a un nou hospital, el 2009, aquesta petita ciutat intramurs projectada per l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner brilla ara com a joia i font cultural. «Les exposicions, les conferències, els concerts i totes les activitats que organitzen són una gran injecció de vida per al barri», expressa Marisa Torrents. Ella és una dels 1.200 Amics del Recinte, una figura que va ser creada quan es va inaugurar la rehabilitació de l'antic hospital per fer més partícips veïns i barcelonins en general de totes les activitats que s'hi programarien a partir de llavors.

CICLES MUSICALS / «El primer que es va organitzar van ser conferències, amb la intenció de divulgar la història de la institució, la història de la medicina i el valor arquitectònic del recinte que és Patrimoni de la Humanitat», explica la responsable d'activitats del Sant Pau Recinte Modernista, Mercè Beltran. Però el magnífic resultat de la rehabilitació arquitectònica de l'espai convidava a passejar-hi, i a fer aflorar emocions de la mà d'artistes com l'arpista Berta Puigdemasa. «Tocar aquí és com fer-ho en un quadro pictòric, una cosa espectacular», afirma l'artista, que, juntament amb el guitarra Ivan Gràcia, va actuar el mes passat a la sala Lluís Domènech i Montaner, interpretant Els quatre elements, suite per a arpa i guitarra.

Al mes de febrer hi va actuar ella sola amb la seva arpa i el seu repertori de Les yeux fermés, com a part dels cicles de concerts que a l'hivern, la primavera i l'estiu es programen al recinte modernista, dins dels seus pavellons i als seus jardins (www.santpaubarcelona.org).

EXPOSICIONS I 'MAPPING' / També a l'estiu i a l'hivern, hi ha uns dies concrets en què sobre la façana de l'entrada principal del recinte es projecten -coincidint amb les hores punta i les mitges- imatges de llum i color que realcen l'arquitectura modernista amb la tècnica del mapping.

Notícies relacionades

Exposicions vinculades a projectes de l'hospital, a les institucions que alberga el recinte o als barris del seu entorn també són part d'aquesta il·luminació cultural des del Guinardó.

«Abans no teníem res al barri», apunta Marisa Torrents, propietària de la joieria Torrents Gianni, al 60 de l'avinguda de Gaudí. Visites guiades familiars i jornades de portes obertes al recinte, com la que es farà el pròxim dia de Sant Jordi, aviven tot l'entorn.