‘Alcaldes alcaldables’ (1)

Alba Barnusell (PSC): «La falta de connexió del Vallès és un dèficit real de país»

  • L’alcaldessa de Granollers fa balanç de la seva primera etapa rellevant l’històric Josep Mayoral a la ciutat del Vallès, de la qual comenta projectes clau i horitzons de futur

  • EL PERIÓDICO emprèn un cicle d’entrevistes amb ‘alcaldes alcaldables’ de cara a les eleccions municipals del 28 de maig

Alba Barnusell (PSC): «La falta de connexió del Vallès és un dèficit real de país»

Anna Mas

5
Es llegeix en minuts
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Ubicada/t a Sabadell

ver +

L’alcaldessa Alba Barnusell (PSC) va agafar el testimoni de l’històric Josep Mayoral (PSC) a l’alcaldia de Granollers ara fa un any, l’1 d’abril del 2022. Barnusell rep EL PERIÓDICO per fer balanç de la seva primera etapa empunyant la vara de comandament i a les portes dels Jocs Special Olympics, tot un esdeveniment a la ciutat del Vallès, un territori català per al qual reivindica connexions i infraestructures.

Pregunta (P). En els seus primers dies va afirmar que pretenia seguir els passos de Josep Mayoral, alcalde de Granollers del 2004 al 2022. ¿Es reivindica com una alcaldessa continuista? Resposta (R) Segueixo el mateix projecte, adaptant-me a les necessitats de la societat actual, que ha canviat molt en els últims vint anys. La meva mirada com alcaldessa també és diferent de la mirada de Mayoral, bàsicament perquè soc dona i d’una generació diferent.

P. En el seu discurs inicial parlava d’una ciutat «més marxosa». ¿Com es materialitza?

R. Més activa i dinàmica. Vull garantir més oportunitats per als joves en l’àmbit de la vivenda, l’ocupació, l’oci i la cultura. I, alhora, aspiro a construir una ciutat que prengui riscos, primordialment teixint aliances amb la universitat, el món sanitari, entitats i empreses privades de la ciutat.

P. ¿Quins reptes té Granollers per davant? R. Afrontar el canvi climàtic des d’una perspectiva local i convertir-se en una ciutat sostenible, tenyint més espais públics en verd.

P. ¿I quines són les principales preocupacions ciutadanes? R. D’una banda, viure en una ciutat més saludable, on es pugui passejar, modificant el model de mobilitat. De l’altra, la vivenda: és un dels grans reptes que tenim com a país. Necessitem lloguers assequibles, sobretot per als joves.

P. De fet, és la ciutat de la regió metropolitana on més s’ha apujat el preu lloguer. ¿Com preveu revertir la situació? R. Amb aliances. Un acord entre els municipis de l’Arc Metropolità i el Ministeri de Transports i Agenda Urbana ens permetrà construir 100 vivendes de lloguer assequible en els pròxims quatre anys. A més, hem firmat un conveni amb l’Incasol i la Generalitat, a partir del qual s’erigiran 57 vivendes al barri de l’Hostal, on ja estem treballant amb 17 vivendes públiques.

P. Granollers acollirà pròximament la 12a edició dels Jocs Olímpics per a persones amb discapacitat. ¿S’han implicat els veïns? R. A hores d’ara ja s’han inscrit més de 500 voluntaris per col·laborar en els Jocs que contribueixen a la creació de la identitat de Granollers. El volum principal són veïns de la ciutat, la majoria joves. El 1994, els Jocs ja es van celebrar a Granollers i hi ha voluntaris que repeteixen gairebé 30 anys després.

P. ¿Quin serà l’impacte econòmic dels Jocs? R. Durant quatre dies viuran a Granollers més de 1.500 esportistes internacionals acompanyats dels seus familiars. Per tant, generen una activitat econòmica als restaurants, els comerços i els hotels.

P. La ciutat ja té concedits gairebé 11 milions d’euros de subvencions rebudes dels fons europeus Next Generation. ¿En què s’invertiran? R. Fa un any que vam marcar un full de ruta conjunt amb els diferents grups municipals. Vull destacar tres projectes: ens han atorgat 4 milions d’euros per transformar el parc del Congost i unir el riu amb la ciutat; estem dibuixant el projecte per aixecar l’asfalt i que en dos anys ja no passin cotxes. També invertirem en la zona de baixes emissions, per convertir en zona de vianants més carrers del centre de la ciutat. Finalment, hi ha una aposta per fer sostenible l’Escola Municipal del Treball.

P. Granollers haurà d’aplicar la zona de baixes emissions (ZBE). ¿Quines solucions s’aportaran a les famílies més vulnerables?

R. El que estem demanant les ciutats són uns criteris comuns. Abans d’obligar que certa gent més vulnerable econòmicament es canviï el cotxe, és necessari connectar les ciutats veïnes amb transport públic. De moment, des de Granollers allargarem la implantació de la ZBE fins a trobar bases generals.

P. El pla de Rodalies 2020-2030 contempla la connexió de la xarxa ferroviària entre els dos vallesos. ¿Es podrà veure aviat? R. M’agradaria pensar que sí. L’única manera de fer més sostenible el nostre país en el territori és facilitar la mobilitat amb transport públic i en aquest cas amb ferrocarril. També per un tema de sostenibilitat i mediambiental. Només amb un quilòmetre i mig podríem connectar amb una via Granollers, Mollet, Sabadell i Terrassa.

P. Sona bastant optimista. R. Vull creure que és una prioritat del Govern de la Generalitat.

P. De fet, per guanyar rellevància davant la Generalitat, es va crear l’associació de ciutats Arc Metropolità. ¿S’ha aconseguit? R. L’objectiu s’ha complert. S’han articulat aliances per unificar un mateix discurs, però, sobretot, solucions com vivendes i infraestructures. Confio que a partir del juny, amb els nous governs, es mantindrà viu l’Arc Metropolità.

P. Des de l’ajuntament s’ha dissenyat un Pla d’Estalvi Energètic per estalviar uns 800.000 euros en consum de subministrament. ¿Com està funcionant? R. És una mesura municipal de cara a l’apressant increment dels costos energètics, així com per reduir emissions. És un pla assumible en dos anys i no està tancat.

P. D’aquestes accions previstes, ¿quines tres són destacables? R. Posar leds a tota la ciutat; instal·lar plaques fotovoltaiques en diferents equipaments municipals i la connexió de la caldera de biomassa a les piscines municipals.

Notícies relacionades

P. A dos mesos de les eleccions municipals, ¿pensa que reconquistarà la majoria absoluta socialista o se sentiria còmoda amb un Govern de coalició? R. Estic treballant per garantir un Govern sòlid i estable que pugui prendre decisions amb aliances, amb pactes amb els altres grups municipals, al marge de si aconseguim una majoria absoluta o no.

Llegeix totes les notícies de Granollers a EL PERIÓDICO Granollers