EL TÍVOLI ESTRENA UN DIVERTIT MUNTATGE HUMORÍSTIC

Boda 'a La Cubana'

La companyia teatral impacta amb la festa multicultural de la seva última obra

Les cares més conegudes del món de l’espectacle han anat a l’última estrena de la companyia de teatre. / EDU SOTOS

1
Es llegeix en minuts
CÉSAR LÓPEZ ROSELL
BARCELONA

Vodevilesca paròdia. Campanades de boda, el nou muntatge de La Cubana, recupera al Tívoli les senyes d'identitat del teatre de la quotidianitat tan lligat a la companyia. El seu director, Jordi Milán, ha criticat oportunament el tema dels enllaços matrimonials. I per donar-hi el color i el ritme que requereix aquest tipus de celebracions, ha barrejat el costumisme local amb l'estètica kitsch de Bollywood.

El còctel d'aquesta festa surrealista multicultural funciona. El missatge és inequívoc: darrere de tot casament hi ha un gran teatre. I per demostrar-ho, els 12 intèrprets treballen de valent, desdoblant-se en diferents rols, tant en la caracterització dels estereotipats personatges com en les paròdies musicals.

Durant una hora l'acció es desenvolupa sobre l'escenari, on deambulen els membres de la família Rius, propietaris d'una pròspera empresa de floristeria, entre ells un fill dominat per la seva dona brasilera que intenta boicotejar el casament. Falten unes hores perquè la filla (Montse Amat) es casi amb un actor de Bolly­wood i res del que hi ha previst acaba de quadrar. La mare (esplèndida Annabel Totusaus) espera l'arribada del seu ex i la seva extravagant companya per assistir a la cerimònia.

Notícies relacionades

La tieta Margarita (magnífica Mont Plans) hi intervé perquè l'esdeveniment funcioni. Han muntat una boda per donar importància social als Rius en contra de la voluntat de la núvia, i en canvi es tanquen en banda amb el que vol celebrar el seu fill gai. Les contradiccions del comportament dels personatges surten a la llum i ageganten la sàtira.

FOTOS DE 'BODA' DELS ESPECTADORS / Meritxell Duró exhibeix la seva polivalència, entre altres, amb el personatge de la tieta Consuelo, contrària a tota cerimònia no religiosa, i la brillant Maria Garrido (Manolita) es fa aplaudir amb les seves sortides de to i les seves copleres interpretacions. En una baixa a la platea i el festival d'interacció dels actors amb el públic ja no s'atura. Pameles per als espectadors per animar el marc del casament que se celebra per videoconferència i un audiovisual molt aconseguit mostra la força dels balls bollywoodians. És genial la versió de Paraules d'amor de Serrat recreada pels convidats hindús. El final és una festa a la qual se suma el públic, entregat al riure, que és retratat pel fotògraf de l'enllaç (les fotos es poden veure a album.elperiodico.cat/lacubana).

Temes:

Teatre La Cubana