REFORMA URBANÍSTICA

L'Ajuntament de Gavà veu «necessari i sostenible» el pla urbanístic que preveu la construcció d'unes 5.000 vivendes

El projecte, que es va iniciar el 2006, també contempla la creació de cinc grans parcs i equipaments

La plataforma 'No al Pla de Ponent-Salvem el Calamot' ha convocat una manifestació contra el projecte urbanístic

foto 3616430

foto 3616430

3
Es llegeix en minuts
ACN / El Periódico

Aquest dimecres, 4 de març, s’han iniciat a Gavà les obres de la segona promoció de vivenda pública al barri de Can Ribes que, promoguda per l’IMPSOL, constarà de 136 vivendes protegides, i d’aquestes 70 seran de lloguer sostenible. Una promoció que forma part de l’anomenat Pla de Ponent que es va iniciar el 2006 i que preveu la construcció en els pròxims anys de gairebé 5.000 vivendes, un 40% d’aquestes de protecció oficial; 5 grans parcs, i una vintena d’equipaments, entre els quals hi ha el tercer CAP del municipi.

Davant l’oposició que ha generat el projecte, l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha qualificat el pla de «necessari i sostenible», perquè posarà al servei de la ciutadania terrenys que ara són privats i donarà resposta a la falta de vivenda.

El Pla de Ponent, tot i que es va presentar el 1993, no es va aprovar fins a l’any 2006, i com tants d’altres es va veure afectat per la crisi econòmica que el va detenir durant anys. Fins ara, en el seu marc s’han construït 146 vivendes protegides al nou barri de Can Ribes, a les quals se sumaran les 136 de la promoció que s’ha posat en marxa en un solar del carrer 8 de març.

Oposició al projecte

Davant l’oposició que ha generat el projecte entre una part dels veïns del municipi, l’alcaldessa de Gavà ha destacat que el projecte vol donar resposta a moltes carències que Gavà té en matèria de vivenda i d’equipaments i continuïtat a un model d’èxit de ciutat. «Aquest és un bon pla que aplicarem amb sentit comú i i n’informarem tantes vegades com sigui necessari la ciutadania», ha afegit. També ha apuntat que el consistori escoltarà totes les crítiques per incorporar al pla tot el que sigui possible per millorar-lo.

Segons ha explicat l’alcaldessa, el Pla Ponent tindrà una «implantació gradual» en els pròxims anys i preveu la construcció d’un màxim de 4.896 vivendes, de les quals gairebé 2.000, un 40% del total, seran de protecció oficial. Unes vivendes, ha afegit, que serviran per donar resposta a la falta de vivenda assequible al municipi i per regular els preus dels lloguers, ja que bona part s’oferiran en aquest règim.

Sobre la qüestió de la vivenda, Sánchez ha recordat que tant en clau local com metropolitana hi ha un problema greu amb la vivenda que obliga a buscar fórmules per donar-li resposta. Aquí, per exemple, ha assenyalat que en l’àrea metropolitana en 20 o 30 anys la demanda prevista de noves vivendes serà de 250.000 quan només hi ha reserva de terreny prevista per construir-ne unes 120.000. «Som davant d’una realitat que algú pot negar, però que existeix», ha reblat.

Sobre el Calamot i els Canyars

El pla també preveu la construcció d’una vintena de nous equipaments que s’integraran a la ciutat, entre aquests, el tercer CAP del municipi que el Departament de Salut s’ha compromès a posar en marxa el 2023 amb una inversió de més de 10 milions d’euros.

Sobre les crítiques que ha rebut el projecte per l’afectació que tindrà sobre espais naturals com els del Calamot i la riera dels Canyars, l’alcaldessa de Gavà ha recordat que el pla només destina un 18% de les gairebé 200 hectàrees a la construcció de vivendes i que la resta servirà per crear 5 grans parcs forestals, de ribera i urbans.

Aquí Sánchez ha destacat que bona part d’aquests terrenys estan actualment en mans privades i que el pla servirà per reordenar i posar-los al servei de la ciutadania. «Les grans masses de bosc actuals es conservaran i passaran a domini públic», ha afegit.

Manifestació contra el pla el 14 de març

La plataforma ‘No al Pla de Ponent-Salvem el Calamot’ ha convocat una manifestació el pròxim 14 de març a les onze del matí contra el pla. Els convocants denuncien que es tracta d’un projecte especulatiu més que posa en perill el Calamot i la riera dels Canyars, la zona natural que fa de connector ecològic entre els espais protegits del Garraf i els espais naturals del Parc Agrari del Baix Llobregat.

Notícies relacionades

«Instem totes les entitats del Baix Llobregat a assistir a la Gran Manifestació contra la construcció del Pla de Ponent a Gavà», han declarat des de la plataforma via xarxes socials.

Més notícies de Gavà en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA