DONES I POLÍTICA LOCAL

Les dones guanyen pes en la política local al Baix Llobregat però la comarca no aconsegueix la paritat

El 48% dels integrants de les llistes presentades als comicis del 26-M eren dones, però només el 31% de les candidatures estaven encapçalades per elles

Cs, PP i Vox van ser les formacions amb un percentatge menor de dones en les seves candidatures; la CUP, els comuns+Podem i el PSC, les de més percentatge

26102018-6n0a4802-fileminimizer

26102018-6n0a4802-fileminimizer

6
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ja ho avançaval’Observatori Comarcal del Baix Llobregat  unes setmanes abans de les eleccions: només tres de cada deu alcaldables que es van presentar als comicis municipals del 26-M al Baix Llobregat eren donesBaix Llobregat. Ara, l’organisme comarcal ha publicat la primera part del’Informe sobre l’Accés de les dones a la vida política local  sobre l’Accés de les dones a la vida política local (I), de l’avenç de la qual s’extreien aquesta i altres dades destacables, que ara és possible desgranar. 

En línies generals, la publicació conclou que, si bé és cert que la presència femenina en els partits de la comarca ha anat augmentant de manera progressiva des del 2007, continuen sense assolir-se percentatges equilibrats de representació i continua sense trencar-se encara la tendència a relegar les dones als últims llocs de cada tram de les candidatures  (la llei marca que hi ha d’haver una dona mínim en cada tram de 5). 

Prova d’això és la poca presència de dones al capdavant dels partits. En les eleccions del 26-M es van presentar com a alcaldables 74 dones, el 30,6% del total, una xifra que dobla a la quantitat de dones que ho va fer el 2007 (21,1%; 25,6% el 2015) i que és la més alta registrada en uns comicis municipals en la comarca.

A més, i per primera vegada, s’inverteix una tendència que s’observava des del 2007, i el percentatge de dones cap de llista és superior en els municipis petits (33,7%), de menys de 20.000 habitants, que en els grans (28,4%), on hi ha menys dones tant en les candidatures en general com al capdavant.

Per municipis i formacions

L’informe revela a més que només 5 municipis del Baix Llobregat van presentar a les eleccions el mateix o un nombre més alt de candidatures encapçalades per dones que homes: Sant Andreu de la Barca, Sant Boi, Castellví i el Papiol, i tres no van tenir cap dona candidata a l’alcaldia: Martorell, Olesa de Montserrat i Sant Climent.

A nivell de partits, cap formació política va tenir més dones que homes encapçalant la llista a la comarca. En Comú Guanyem/Podem/Sí que es pot (l’estudi les agrupa) van ser les formacions del Baix Llobregat amb més presència de dones com a cap de llista (47,5% del total de candidatures), seguides de la CUP (40%) i el PSC (37%). Al contrari, Vox, ERC i les formacions municipalistes van ser les que menys dones alcaldables van presentar (11%, 20% i 22% respectivament).

En general, en gairebé totes les formacions creix el pes de dones alcaldables, tot i que en quatre formacions la seva presència disminueix respecte als comicis del 2015: ERC (-11pp), PP (-3,6), JxCat i PSC (-3). Respecte a les primeres eleccions després de l’aplicació de la llei (2007), en totes les formacions polítiques ha crescut el pes de les dones alcaldables, a excepció de Vox.

Percentatge de llistes electorals encapçalades per dones al Baix Llobregat per formacions polítiques / Observatori comarcal Baix Llobregat

L’estudi també afegeix dades de rotacions i repeticions en aquest lloc, i conclou que, mentre el 32% dels homes que van encapçalar les llistes en les eleccions de 26-M ja ho van fer el 2015, el percentatge de dones que va repetir va ser del 18%, si bé el d’homes disminueix i el de dones augmenta.

Per formacions polítiques, el PSC és el partit que té una proporció de candidatures més gran on les alcaldables repeteixen (el 30%) -vegeu el cas de ciutats governades fa anys per dones socialistes com Lluïsa Moret (Sant Boi), Pilar Díaz (Esplugues) o Raquel Sánchez (Gavà)-. Al contrari, la CUP no té cap candidatura encapçalada per una dona que repeteixi, i Cs no supera el 9%.

La composició de les llistes electorals

Una altra de les dades que l’Observatori ja va avançar al maig però que ara amplia és la presència de dones en les candidatures a les eleccions. El 26-M, el 48% de les persones que es van presentar als municipis del Baix Llobregat eren dones, la qual cosa mostra un ascens progressiu de la presència de les dones en la política local des de 2007 (+44,6%), quan representaven el 44,6% (45,6% el 2011 i 46,3% el 2015).

Tots els municipis de la comarca superen el 40% de les dones en les llistes, cosa que s’exigeix per llei (Llei 3/2007 per a la igualtat efectiva d’homes i dones), però només set municipis de la comarca tenen un percentatge equilibrat o superior de dones: El Papiol (52,3%), Sant Joan Despí (50,8%), Pallejà (50,7%), Abrera (50,4%), Vallirana (50,4%), Sant Feliu (50,3%) i Viladecans (50%). Gairebé hi arriba fregant Esplugues, amb un 49,7% de dones.

Al costat contrari de la taula hi ha Sant Climent (43,9%), Gavà (45%), la Palma (45,5%), Torrelles (46,2%) i Olesa de Montserrat (46,6%), els municipis amb menys dones en les candidatures.

Percentatge de dones a les llistes electorals del Baix Llobregat per municipis / OBSERVATORI COMARCAL BAIX LLOBREGAT 

Vox, la formació amb menys percentatge de dones

L’estudi afegeix a més informació sobre les diferents formacions polítiques existents a la comarca, on s’observa una diferència de més de 10 punts entre la formació política amb més percentatge de dones, la CUP (amb el 52,7% de dones), seguida d’ECG/Podem (50,5%) i PSC (50%) i el partit amb menys representació de dones, Vox (amb un 42,6% de dones), per darrere de PP (45,5%) i Cs (45,9%). 

Respecte a les anteriors eleccions, gairebé totes les formacions polítiques, a excepció de PP i Vox, incrementen el pes de dones en les seves candidatures, sent la CUP la que registra un creixement més gran (+7,8), seguida d’ERC-AM (+4,1),Cs (+3,1), ECG, Podem (+2,8) i JxCat (2,6). Es queda igual el PSC i descendeix la presència de dones en PP (-1,2) i Vox (-1,4).

Augment de les llistes cremallera

Una possibilitat per reduir la masculinització de les llistes electorals són les llistes cremallera, en les quals homes i dones se succeeixen alternativament (i garanteixen així el 50% en cas que la llista sigui parella o el màxim de paritària possible en cas que no). Així, com més llistes cremallera, més presència de dones hi haurà en els futurs consistoris.

La primera part de l’Informe sobre l’accés de les dones a la vida política local (la segona sortirà a l’octubre) revela un ascens destacat de les llistes cremallera a la comarca, però tot i així, continuen suposant només el 19% de les candidatures (el 2015 eren el 5,9%, el 2011 el 3,9% i el 2007 el 3,2%), i això, segons l’Observatori, mostra que la seva presència és encara “testimonial” al Baix Llobregat.

A la majoria dels municipis de la comarca, la presència de llistes cremallera no supera el 25% del total de les candidatures. Només quatre localitats tenen aquestes llistes en més del 50% de les seves candidatures: El Papiol, Vallirana, Begues i Sant Climent de Llobregat. Malgrat això, totes les formacions polítiques han augmentat les llistes cremallera presentades respecte dels comicis de 2015, i ERC és la que més n’ha presentat (57% del total). Cap candidatura del PP, Ciutadans o Vox ha sigut de llista cremallera.

Com més dones al capdavant, més dones en llista

Altres dades interessants que es desprenen de l’informe són les posicions que ocupen les dones en les candidatures, ja que ja no és important només que hi siguin, sinó també que siguin visibles. La llei obliga que en cada tram de 5 persones de la llista cap sexe superi el 60%, però la majoria de les candidatures, el 70%, estan compostes per 2 dones i 3 homes en el primer tram.

El percentatge, no obstant, ha disminuït, per la qual cosa el pes de les dones als primers llocs de la llista ha augmentat. No obstant, s’observa la desigualtat patent si es té en compte que el lloc que ocupen més dones en totes les candidatures és el 4 i el 10.

Notícies relacionades

D’altra banda, l’informe observa que en les candidatures encapçalades per dones el percentatge de dones també és més gran: les candidatures amb 3 dones i 2 homes en el primer tram estan encapçalades majoritàriament per dones (77%), en canvi, les que tenen 2 homes i 3 dones, estan majoritàriament encapçalades per homes (86%).

Més notícies d’EspluguesGavàViladecans, Sant Boi Cornellà en les edicions locals d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA