ELS RESTAURANTS DE PAU ARENÓS
Arume: ¿a què t'atreveixes, 'top chef'?
Manu Núñez aplica al producte gallec tècniques actuals i condiments viatgers al Raval, territori immigrant
Al tastar les cloïsses galaicothai vaig comprendre Arume: sensibilitat gallega complementada amb la visió del rodamon (o de l'immigrant). El sincretisme gastro s'hauria d'expressar a Galícia amb plenitud. Durant dècades, el país es va expandir fora de les seves fronteres. Molta gent en marxa, i molt lluny.
Manu Núñez em va explicar al final de l'àpat que els mol·luscos encara no estaven a la carta, així que el vaig apressar a fer-ho. Eren bons i tenien sentit: la salsa vermella i picant, l'oli de llorer, l'alga codium liofilitzada. Les cloïsses, grosses i al seu punt. «Producte en un 90% gallec, tècniques actuals i sabors del món», resumia Manu.
El cuiner no sabia quants clients nous havia aportat el seu recent pas pel programa 'Top chef' perquè Arume era un èxit i ja omplia abans que Manu es torrés a la graella televisiva. Del que estava segur era que l'experiència obria portes fins llavors tancades amb clau i la possibilitat d'altres camins. Jo havia posat la forquilla als plats d'un cuiner de categoria i sospitava que en aquest restaurant del Raval només mostrava una part del seu coneixement.
Abans d'entrar, Arume ja em va semblar un lloc afí: estava als baixos de la vivenda on va néixer Manuel Vázquez Montalbán, fill de gallec i creador d'un detectiu a la gallega.
Arume
Botella, 11. Barcelona T: 93.315.48.72 Preu mitjà (sense vi): 30 €
Al bigarrat menjador, la representació de la roba estesa en una paret, tan característica del barri. Des de la taula, veia un balcó enfaixat amb camises i pantalons posats a assecar. El fora i el dins es corresponien. Els estrets carrers del Raval amb prou feines deixen passar la llum i el restaurant es resignava a la penombra en ple dia.
Vaig escollir una mencía, Algueira 2015, perquè col·laborés en la singladura. El ceviche de reig portava llet d'ametlla i síndria, inesperat cop refrescant. El tataki de verat, amb cremós de San Simón i verdures amb gingebre, era d'una senzillesa formidable i recordava, en sabor i composició, el de la taverna Teòric (tot i que el d'Arume era més complex).

Cloïsses galaicothai.
Abomino de les vieires, però aquesta de Cambados era deliciosa, amb crema de blat de moro i el coral en tempura (una cotna de porc li aniria de meravella). El següent pas va ser el més fluix: lluç de Celeiro. Peix amb un bon punt, encara que amb unes avellanes poc integrades, sense allada i amb un gust estrany en el puré de xirivia. L'àpat va recuperar múscul amb les galtes ibèriques amb puré de moniato i poma anisada. Postres, i final: crema de coco i dues textures de mango.
Notícies relacionadesDe l'escola de Pepe Solla, bregat en hotels d'Alemanya i restaurants d'Espanya, Manu va arribar a Barcelona per aprendre rebosteria a Espaisucre i es va quedar. Copropietari d'Arume, estudia com seguir avançant.
El programa Top chef ha sigut com posar un pal en un eixam. Ha sortit Manu, home en general tranquil, amb ganes de volar i expressar-se. La seva cuina -Galícia contagiada pel món- té poca representació a Barcelona. Aprofitar la visibilitat que dona la tele per complir desitjos és lícit. ¿A què t'atreveixes, 'top chef'?
EL+
La mestria amb què integren els sabors forans amb els gallecs.
- Programa solidari Catalunya es bolca contra el càncer en ‘La Marató 2025’
- Racons emblemàtics de Catalunya L'increïble poble de conte a menys de 40 minuts de Manresa
- Segona vida (25) / LUIS MILLA "Hisenda em va fer una inspecció quan me’n vaig anar del Barça al Madrid"
- Lloc recomanat El petit poble de Tarragona que 'National Geographic' considera "una obra d'art"
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- Canvi històric Tendència global, seguretat, immigració…: Cinc claus per entendre la victòria de l’ultra Kast en les eleccions de Xile
- Registres meteorològics Catalunya registra acumulacions de fins a 150 litres per metre quadrat en un sol matí després del pas de la borrasca Emilia
- Òbit Mor Gerard Suñé als 23 anys, promesa del rem nacional
- Terrorisme Arsen Ostrovsky, advocat israelià: sobreviure a l’atac de Hamàs el 7-O i ara al de la platja d’Austràlia
- Els últims espeternecs de la borrasca Emilia encenen avisos per pluja i tempestes al litoral mediterrani
