ELS RESTAURANTS DE PAU ARENÓS
Les Magnòlies: Xavier Franco torna al món salvatge
El cuiner aterra de nou al Montseny, després de tancar el Saüc de Barcelona, on engrandeix el que és quotidià i popular

Xavier Franco, cap de cuina de Les Magnòlies, ens presenta: mar i muntanya de gamba de Blanes.
La gamba de Blanes i els espàrrecs salvatges del Montseny, i els pedrers de vedella com a afegit íntim. Combinació boníssima que acosta intenció i territori. Xavier Franco torna a tenir paisatge després del creuer per l'asfalt barceloní amb el que va ser el seu restaurant, Saüc, primer al passatge Lluís Pellicer i, després, a l'Ohla Barcelona. Se'n va anar a disgust de l'hotel i ha trobat afecte i llibertat a Les Magnòlies, la casa d'Isidre Fradera i Roser Gumà a Arbúcies.
Fa 20 anys, gairebé 21, la parella va adquirir una torre modernista del 1871 i li va canviar el nom i l'ús: va passar a dir-se Les Magnòlies per honrar els arbres centenaris que feien ombra mentre servien guisats amb arrel. La primera cuinera va ser la Roser, substituïda tres lustres després per Víctor Trochi, que va aconseguir l'estrella, i els beneficis i les servituds que comporta. Quan en Víctor va marxar, la providència va fer que en Xavier estigués disponible. Hi va haver en el fitxatge correspondència epistolar, una cosa que no passava des dels temps de Miquel Strogoff.
Les Magnòlies és un d'aquells singularíssims casos que uneixen talent, sagacitat i sort, ingredients perquè un establiment d'alta cuina floreixi durant dues dècades en una població amb 6.400 habitants.
Les Magnòlies
Mossèn Antoni Serres, 13. Arbúcies (Girona) T: 972.86.08.79 Preu mitjà (sense vi): 70 € Menús degustació: 64 i 82 €
En Xavier ha escolaritzat els fills a Arbúcies i ha recuperat el panorama que el va veure créixer com a cuiner. Va ser cap de cuina a El Racó de Can Fabes, a les portes del Montseny, i d'aquells dies en conserva un plat de 'rustilux': la cansalada amb caviar. Va ser un temps de pans d'or.
«És un retorn a la familiaritat de Can Fabes dels inicis. Els restaurants familiars tenen aquell encant de formar part tots de la tribu. Es creen relacions molt saludables i llaços emocionals sòlids», descriu en Xavier. Aprecia l'estacionalitat del producte (i l'emoció del que és breu i caduc) i la immersió en l'entorn.

La gamba amb espàrrecs salvatges i pedrers.
Digue'n alta cuina popular o retromoderna (terme que va aparèixer en una crònica sobre La Pubilla el 2011): el gust pel quotidià portat al màxim. Sense complexos a l'hora de servir un ou ferrat o una sopa d'alls.
Pesolets crus amb caldo de pernil (que raja d'un incòmode dipòsit), verat amb flor d'all (¡bona!), la royal d'eriçons; l'ostra escabetxada, mongetes d'Arbúcies i oli del Montseny (un altre atractiu mar i muntanya com la gamba, representatiu d'aquesta etapa d'en Xavier, i amb la petxina com a recipient), el déu-n'hi-do de l'arròs amb múrgoles i capipota i el tudó amb favetes (au que vola poc pels restaurants). Postres amb mirada local: pa amb xocolata i oli d'olivera salar d'Arbúcies, i nous i ratafia.
«El mar que ens banya i la terra que trepitgem», segueix l'Isidre amb raó.
He seguit la carrera d'en Xavier des del 2002, quan va ser propietari d'un dels millors restaurants petits de Barcelona (¡aquells bistronòmics!). Vaig disfrutar molt el primer Saüc, el de la cansalada amb calamars i el dau de fricandó. Sempre solvent, sempre coherent, sempre capaç de restaurar la cuina d'antiquari.
Benvingut al Montseny, als bolets de primavera acabats d'agafar i als matins dissimulats en la boira.
EL+
L'ús de referents quotidians (ou ferrat) treballats amb excel·lència.
- Distribuït a Catalunya Retirat un altre fuet tallat per salmonel·la: ja són tres marques afectades per aquesta raó
- HOSPITAL GREGORIO MARAÑÓN Boda a l’uci: l’Esther i el Javier es donen el ‘sí, vull’ en una emocionant cerimònia organitzada pels sanitaris
- Lloguer Tres consells fonamentals per firmar un contracte de lloguer i no emportar-te sorpreses
- Polèmica La família de Guillem Agulló acusa el Govern d'Illa de "silenciar" el premi en la seva memòria
- ART El Govern d’Aragó sol·licita l’execució forçosa de la sentència que ordena el retorn de les pintures de Sixena
- Hongria Jaume Collboni, en la marxa de l’Orgull LGTBI prohibida a Budapest: «Pot passar demà a Barcelona»
- Complex d’oci i esport Paella gratis i rumba en directe en la inauguració del nou ‘wakepark’ de Castelldefels
- Comissió bilateral El Govern espanyol i la Generalitat pactaran el finançament singular de Catalunya en una reunió el 14 de juliol
- E.T., en temps de TikTok Digue-m’ho en un minut
- Entrevista Ramon Espadaler: «A finals del 2027, el temps màxim entre un delicte de multireincidència i un judici ràpid serà d’un mes»