Celebració celta

¿Quin és l’origen de la festivitat de Halloween?

¿Quin és l’origen de la festivitat de Halloween?

David Cheskin

2
Es llegeix en minuts
EFE

Tot i que per a molts és una festa importada dels Estats Units, i així es pot considerar a nivell comercial, el cert és que els autèntics esperits de Halloween tenen el seu origen a Irlanda, on tornen cada 31 d’octubre per celebrar l’any nou celta.

És el «Samhain», el «final de l’estiu» en gaèlic antic, la primera referència a això que avui es coneix com a Halloween, una celebració portada pels emigrants irlandesos a Amèrica del Nord i d’allà, exportada a la resta del món. Una festivitat en què la llum de la tardor viatja cap a la foscor de l’hivern i el món dels morts és més a prop del dels vius.

Investigacions arqueològiques recents suggereixen que al Comtat de Meath, al nord de Dublín, ja se celebraven festivals fa més de 2.000 anys en aquesta època de l’any, al final de la collita i al començament d’un nou cicle, en un temps marcat per la incertesa per a aquells celtes supersticiosos.

Naixia així l’associació de Halloween amb la proximitat del més enllà i la tornada dels morts, davant dels quals les disfresses i màscares servien de protecció.

Segles després, les esgarrifoses caretes i el vestuari estrafolari ofereixen ara una oportunitat per sortir al carrer en processons en les quals s’invoca els esperits del «Samhain», com Boann, The Morrigan, Fear Dearg i Púca.

Aquest últim dona nom a un popular festival que se celebra cada any a diverses localitats de la vall del riu Boyne, al comtat de Meath, la zona històrica més important en la tradició irlandesa de Halloween.

És l’«Ancestral Est» de l’illa Esmeralda, ric en restes arqueològiques neolítiques, celtes i medievals, i on cada 31 d’octubre, en vigílies de Tots Sants, viles com Trim i Athboy aparquen el seu passat catòlic i abracen el paganisme del «Samhain».

El Festival Púca porta al carrer desfilades, actuacions musicals, espectacles de foc i gastronomia autòctona, mentre els més petits es dediquen a burlar-se i trampejar els veïns, fet que marca l’origen del popular «truc o tracte» amb què demanen dolços.

Notícies relacionades

Després de Halloween, les nits continuaran fent-se més llargues i fosques, però els irlandesos estaran preparats per a l’hivern dur, fins a l’arribada del solstici, quan les festivitats es traslladen al complex neolític de Newgrange, construït fa més de 5.000 anys al costat del riu Boyne.

Protegits dels esperits del «Samhain», donaran la benvinguda al sol que en aquella alba penetra a la cambra funerària durant diversos minuts, senyal que la llum comença a guanyar-li la partida a la foscor i el món dels morts s’allunya del dels vius. 

Temes:

Halloween