Fet divers
Una falsa cobra alerta els veïns de Lleida: activats fins i tot els protocols d’emergència
Els agents rurals van investigar la suposada aparició de la serp verinosa

Fotografía falsa generada por la Inteligencia Artificial de la cobra en Verdú
Actualment, no és estrany que qualsevol cosa que passi al nostre voltant es comparteixi via xarxes socials i arribi a fer-se viral, sigui falsa o no. I aquest cas no podia ser menys...
Els veïns de Verdú, a l’Urgell (Lleida), es van espantar quan dilluns es va difondre via Whatsapp i altres xarxes socials una fotografia d’un dels rèptils més perillosos del món: la cobra.
Segons defineix la revista naturalista 'National Geographic', aquesta serp verinosa és coneguda per posar-se dreta i arribar a mirar les persones als ulls.
Si t’hi enfrontessis, podria aixecar del terra tres quartes parts del seu cos i continuar movent-se cap endavant per atacar.
A la imatge viralitzada a Lleida es podia observar una presumpta cobra de gran mida embolicada en la mata d’una vinya del poble lleidatà, juntament amb un text que donava veracitat al fet.
Protocol activat
El diari 'El Segre' va avançar que, quan aquest succés va arribar a oïdes de l’Ajuntament de Verdú, el consistori va alertar els Agents Rurals i va activar els protocols d’emergència previstos per a aquests casos.
Investigació oberta
En qüestió d’hores, els encarregats de la protecció i vigilància de zones rurals van començar a investigar i van acabar concloent, després de verificar-ho, que era una imatge falsa feta per Intel·ligència Artificial (IA).
Es va poder saber que no era real perquè el dia de la fotografia no corresponia amb el que es deia, ni tampoc amb el lloc.
A més, el color del terreny no coincidia amb la imatge, fet que va suposar una prova més que era falsa.
Precaució amb els continguts audiovisuals
Finalment, Georgina Procter, alcaldessa de Verdú, va assegurar que l’individu que suposadament va difondre la fotografia va confessar que es tractava d’un contingut fals.
Procter ha demanat que la gent sigui responsable amb aquest tipus de publicacions, afegint que es van haver d’utilitzar recursos públics a l’abast de tothom per aclarir uns fets que han resultat ser falsos.
Casos semblants
Fa unes setmanes, per exemple, es va fer viral un vídeo a TikTok d’un cangur aguantant un bitllet d’avió a la porta d’embarcament.
A la gravació, es pot veure com una dona dialoga amb una treballadora de la companyia aèria perquè deixi embarcar el marsupial, al·legant que és un suposat animal de suport emocional.
Notícies relacionades
Aquest tipus de vídeos i imatges són cada vegada més habituals a les xarxes socials, i són generats per IA.
El contingut audiovisual es pot recrear a partir d’una descripció textual amb detalls específics perquè sembli realista.
- Educació a Catalunya Niubó avança que les proves de competències bàsiques no han anat bé: «Remuntar els resultats no serà fàcil»
- Un pla que va impulsar el Govern Aragonès El Barça i Unió de Pagesos impugnen les zones protegides ampliades a prop de l’aeroport de Barcelona
- Baròmetre de juny Enquesta CIS: El PSOE es dispara i aconsegueix el seu màxim avantatge sobre el PP malgrat els escàndols judicials
- La nova Casa Blanca Les protestes contra Trump s’estenen per tot els EUA
- Mobilitat Unes obres al metro de Barcelona tallaran la L4 i la L11 durant tot juliol i agost
- Nits de cine El plaer de disfrutar d’una pel·li a l’aire lliure
- Patrimoni Patum, el ritme únic de la festa de Berga
- Ruta amb bicicleta Un itinerari que uneix el Ripollès i la Garrotxa
- CATA MAYOR Coratge a la nova Mesa del Chef
- Microcosmos per a caminants Els millors locals d’un dels millors carrers del món