REPRESSIÓ CONTRA 'BLOGUERS'

L''Angelina Jolie iraniana', arrestada per «blasfèmia»

La 'instagramer' es va fer famosa fa dos anys per les seva transformació estètica amb cirurgia i maquillatge per assemblar-se a la famosa actriu

sahartabarinstagram

sahartabarinstagram

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / AFP

Sahar Tabar, una iraniana de 21 anys, es va fer mundialment famosa fa dos anys quan es va viralitzar el compte d’Instagram amb les fotos de la seva dràstica transformació estètica, suposadament, per assemblar-se a l’actriu Angelina Jolie. Ara, segons l’agència d’aquell país Tasnim News, la instagramer, el nom real de la qual és Fatemeh Kh, ha sigut arrestada i acusada de «blasfèmia».

La jove, que suma 27.500 seguidors a la xarxa social de fotos, va ser empresonada per ordre d’un tribunal de Teheran per «insultar la religió i al codi de vestimenta islàmic, incitar a la immoralitat i per blasfèmia», segons va informar dissabte passat l’esmentada agència, que no especifica la data de l’arrest.

Entre els càrrecs contra la noia, a la qual també se la va qualificar com ’La nòvia cadàver’ –per la seva extrema primesa, grans ulls, petit nas i llavis exageradament gruixuts–, també hi ha els d’»incitació a la violència, obtenció d’ingressos per mitjans inapropiats i incitació a la corrupció dels joves», agrega en la seva nota Tasnim, que afegeix que el compte d’Instagram ha sigut desactivat des d’aleshores.

Tabar va explicar que va aconseguir transformar la seva cara a la sala d’operacions, retocant el seu septe nasal i reduint el seu nas a la mínima expressió. També es va retocar els llavis i recorria a lents de contacte blaves, maquillatge i efectes d’edició fotogràfica per assemblar-se a l’estrella de Hollywood. A més, s’havia sotmès a una liposucció i seguia una estricta dieta per no sobrepassar els 40 quilos.

Cada any, es realitzen desenes de milers d’operacions de cirurgia estètica a l’Iran.

Quan es van viralitzar les seves fotos, el 2017, la jove va explicar que cada vegada que pujava una foto a Instagram transformava el seu rostre de forma «més i més graciosa» com una forma d’expressió artística. «Els meus seguidors saben que no és la meva cara real», va explicar. Sobre la seva semblança amb Angelina Jolie i ’La nòvia cadàver’ de Tim Burton, va dir: «Entenc que tinc alguna cosa en comú amb elles, però jo soc la meva musa i no és el meu objectiu assemblar-me a algú».

La detenció de Tabar, l’última a sumar-se a una llarga llista d’’influencers’ arrestats a l’Iran, ha despertat la solidaritat a les xarxes socials, on sarcàsticament alguns asseguren que la jove hauria de dedicar-se a activitats menys incendiàries com la malversació o l’assassinat».

Notícies relacionades

Instagram és l’única xarxa social popular a la qual es pot accedir a l’Iran, a diferència de Facebook, Twitter i Telegram, que estan oficialment prohibides, segons Amnistia Internacional.

Segueix Extra  a Facebook