EXPEDICIÓ ATLANTIC

Les primeres imatges en 4K del 'Titanic' mostren un ràpid deteriorament

El pitjor és l'estribord de la nau, les cabines dels oficials s'estan esfondrant i la banyera del capità ja no hi és

Els forts corrents oceànics, la corrosió salina i els bacteris estan devorant el famós transatlàntic enfonsat davant les costes de Terranova fa més d'un segle

des-images-indites-du-titanic-en-haute-dfinition-dvoiles / periodico

2
Es llegeix en minuts

Després de gairebé 15 anys, una expedició internacional ha gravat en alta definició les ruïnes del ‘Titanic’, unes imatges impressionants que mostren el gran deteriorament del transatlàntic enfonsat fa més d’un segle a uns 600 quilòmetres de la costa de Terranova (Canadà), a gairebé 4.000 metres de profunditat. 

Les imatges van ser gravades per l’equip dirigit per l’explorador Victor Vescovo, que ha pilotat una càmera especialitzada en el desenvolupament de la qual s’han invertit més de tres anys. Es tracta del mateix equip internacional que recentment ha fet la immersió més profunda de la història fins al fons de la fossa de les Marianas (a 12 quilòmetres de profunditat, a l’oceà Pacífic).

Gràcies a aquesta missió, una càmera d’alt rendiment ha captat les primeres imatges del ‘Titanic’ en més de 14 anys.

Cinc immersions a l’agost

L’equip ha hagut de completar un total de cinc immersions durant vuit dies, realitzades aquest mes d’agost. Vescovo admet que tot i que la història del barco està ben documentada, no esperava trobar-se amb un deteriorament tan gran.

“És un desastre molt, molt gran”, ha explicat. “Quan el vam veure aparèixer al sonar, realment impressiona”, constata.

Si bé algunes de les parts del naufragi estan en condicions sorprenentment bones, d’altres fins i tot ja han desaparegut al mar. La part més deteriorada és l’estribord de la nau, on es trobaven les cabines dels oficials. 

Adeu a les cabines dels oficials

Park Stephenson, historiador especialitzat en el ‘Titanic’ i que també ha participat en la missió, assegura que part del que ha vist és molt “impactant”. La banyera del capità, per exemple, una de les imatges més icòniques per als fans, ja no hi és. “Tota la coberta d’aquest costat s’està esfondrant, cosa que s’ha endut les cabines. I aquest deteriorament continuarà avançant”, lamenta.

El següent, segons el seu parer, serà la secció de proa, cosa que ocultarà les vistes de l’interior del barco. 

“El Titanic està tornant a la natura”, agrega. I tot això és a causa dels corrents oceànics, la corrosió de la sal i els bacteris que s’estan ‘menjant’ el metall de la nau.

Reproducció 3D

L’equip va realitzar una fotogrametria al voltant de les restes per reproduir-lo en 3D i adaptar-lo a la realitat virtual i als models de realitat augmentada. Les imatges recopilades ajudaran els experts a determinar millor la rapidesa amb què el barco es continuarà deteriorant.

Notícies relacionades

La immersió fins a les restes del ‘Titanic’ s’ha realitzat amb un submergible de 4,6 metres de llarg per 3,7 d’ample anomenat DSV Limiting Factor i construït per Triton Submarines. El submarí ha gravat les imatges a les dues grans peces separades per 600 metres que són ara el ‘Titanic’. Les condicions meteorològiques a l’Atlàntic i els forts corrents van dificultar la gravació del documental a càrrec d’Atlantic Production. 

El 10 d’abril de 1912, el Titanic va sortir del port de Southampton, Anglaterra, cap a Nova York. Quatre dies després, la nit del 14 al 15, el barco va xocar contra un iceberg i es va enfonsar per sempre. Van morir 1.517 dels 2.223 passatgers i tripulants que anaven al barco “impossible d’enfonsar”.