CANVI D'ESTACIÓ

Solstici d'estiu 2018: ¿Què és i amb quins rituals se celebra?

Aquest dijous, 21 de juny, comença l'estiu, que durarà fins al 23 de setembre

zentauroepp10827942 barcelona 24 6 2009 revetlla de sant joan verberna de san ju180619125220

zentauroepp10827942 barcelona 24 6 2009 revetlla de sant joan verberna de san ju180619125220 / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El solstici d’estiu és el moment en què comença aquesta estació, la tercera de l’any, després de l’hivern i la primavera. A l’hemisferi nord, aquest fenomen astronòmic que dona entrada a l’estiu es produeix aquest dijous, 21 de juny, a les 12.07 hores de l’Espanya peninsular (10.07 hores GMT). L’estiu d’aquest any, que durarà 93 dies i 15 hores, acabarà el 23 de setembre, dia en què l’equinocci iniciarà la tardor. 

En què consisteix el solstici d’estiu?

En aquesta data, el pol Nord es troba més inclinat cap al Sol que durant qualsevol altre dia de l’any. Això significa que, al solstici de juny, l’hemisferi nord viu el dia més llarg i la nit més curta de l’any. Alcontrari passa a l’hemisferi sud, on el juny porta el solstici d’hivern i el dia més curt de l’any. Al solstici de desembre, passa el contrari als dos hemisferis.

¿Quins rituals es duen a terme?

Aquest fenomen astronòmic ha sigut motiu de celebració amb festes i rituals en nombroses cultures de tots els temps. A Espanya, sobretot a Catalunya, va donar lloc a la nit de Sant Juan, festivitat d’origen pagà en què s’encenen fogueres o focs.

Alguns dels rituals més comuns que se celebren durant aquesta nit consisteixen a fer una fogueracaminar sobre les brasescremar objectes antics o demanar desitjos mentre se salten nou ones. També és típic que en aquestes mateixes fogueres es cremin ninots, alguns inspirats fins i tot en coneguts personatges.

L’aigua també compleix un paper característic durant aquesta nit. A la majoria de llocs, és tradicional banyar-se al caure la mitjanit. A més, també es diu que a tot aquell que es renti les mans i la cara se’l dotarà de bellesa, però perquè l’encanteri tingui efecte no es poden mirar al mirall durant tota la nit. 

¿En què t’afectarà?

L’estiu del 2018 tindrà gairebé 94 dies. Des d’aquest dijous, 21 de juny, les hores de llum solar comencen a disminuir a poc a poc. El sol sortirà cada dia una mica més tard i es pondrà abans. Així, fins al pròxim equinocci (el de tardor a l’hemisferi nord) no s’igualaran les hores amb llum natural i les que no en tenen.

L’estiu és l’estació més càlida de l’any. La calor excessiva pot ser un perill per a la salut. Les temperatures anormalment altes produeixen pèrdua de líquids i sals minerals (sodi, potassi...) necessaris per a l’organisme, alerta el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament, la qual cosa afecta sobretot les persones de més de 75 anys. Si l’exposició és continuada, es pot patir un cop de calor.

Cops de calor

Salut també dona algunes pautes per prevenir el cop de calorcontrolar la temperatura a casa, evitar el sol directe al sortir al carrer, eliminar l’activitat física a les hores de més calor i hidratar-se habitualment i controlar l’alimentació. Respecte a això últim, el Departament de Salut recomana optar per productes frescos i variats, com la fruita i la verdura. I, sobretot, beure entre 1,5 i 2 litres d’aigua al dia.

Els símptomes de la deshidratació són el mal de cap, la sequedat de boca, la dificultat de concentrar-se i la intolerància a la calor, entre d’altres. A més, Salut recomana eliminar el consum de begudes alcohòliques o, almenys, prendre-les amb moderació.

¿Quins fenòmens astronòmics tindran lloc?

Notícies relacionades

Venus i Júpiter seran visibles cap al tard durant tot l’estiu, segons l’Institut Geogràfic Nacional. A més, dues pluges de meteors destacaran aquest estiu: les Delta Aquàrides, que assoleixen el seu màxim ritme al voltant del 30 de juliol, i els populars Perseids, que assoleixen el seu màxim al voltant del 12 d’agost.

Durant aquest estiu es produiran tres eclipsisdos de parcials de Sol el 13 de juliol i l’11 d’agost i un altre total de Lluna el 27 de juliol. Aquest últim serà visible des d’Espanya.