METEOROLOGIA

¿Quin temps farà a l'estiu del 2018 a Espanya?

Els experts de Meteoclim aporten un pronòstic de temperatures, sol i pluges per als propers mesos

rjulve38861205 gra338  c rdoba  12 06 2017   dos j venes se hacen un selfi 180619171100

rjulve38861205 gra338 c rdoba 12 06 2017 dos j venes se hacen un selfi 180619171100 / Salas

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els pronòstics meteorològics sobre les estacions no permeten filar tan prim com una predicció a dies vista, però ofereixen als experts una sèrie de pistes que anticipen les setmanes venidores. ¿Quin temps farà aquest estiu a Espanya? Els especialistes de Meteoclim ens donen una estimació. Encara que abans contextualitzen el pronòstic. 

"La predicció estacional té per objectiu determinar les condicions meteorològiques mitjanes dels propers tres mesos, generalment a escala global o d’una regió com Europa Occidental, a través de l’anàlisi d’un conjunt de models", explica Carlos Alonso, físic i CEO de Meteoclim.

"Aquesta informació, com que és tractada segons els patrons atmosfèrics a gran escala i no parteix de les particularitats de cada territori, presenta uns pronòstics qualitatius que ens brinden informació sobre les principals tendències i no sobre fenòmens concrets", agrega.

La predicció

Segons algunes estimacions, sembla ser que les previsions referents a la temperatura són millors que per a les precipitacions i millors a l’hivern que a l’estiu. Dit això, després d’analitzar diversos models estacionals com els d’AEMET, Metoffice, Meteofrance, Copernicus, ECMWF i la NOAA, tots amb resultats similars a escala global però amb petites diferències sobre el territori que ens repercuteix (Espanya), els especialistes de Meteoclim afirmen que, segons sembla, aquest estiu no hi ha un diagnòstic meteorològic gaire anòmal respecte a les condicions mitjanes del clima en aquesta regió.

Mapa estacional per al juliol, agost i setembre en què s’indica en gradació de color l’anomalia de major o menor temperatura respecte de la mitjana 1981-2010. / FONT: COPERNICUS CLIMATE CHANGE SERVICE

"En el període comprès durant els mesos de juny, juliol i agost s’espera que al nord-est peninsular i a les Balears tinguem un estiu lleugerament més sec, mentre que a la resta d’Espanya el temps esperat no presenta diferències respecte als valors climatològics mitjans. Per això, sembla que les pluges caigudes durant aquesta primera meitat de l’any seran d’agrair a l’hora de mantenir la qualitat i quantitat de les nostres reserves hídriques", adverteix Carlos Alonso.

"Aquest fet –prossegueix– pot ocórrer a causa de la suposada presència d’un anticicló més fort i persistent del que és habitual al’Europa continental que també comportaria una estació més càlida a l’est d’Espanya.

A la costa atlàntica, la influència de l’oceà (encara lleugerament més fred a començaments de l’estiu) hauria de mantenir temperatures més properes a la mitjana climatològica".

Mapa estacional per al juliol, agost i setembre en què s’indica en gradació de color l’anomalia de major o menor temperatura respecte de la mitjana 1981-2010. El color groc a l’est d’Espanya evidencia un lleuger augment de la temperatura respecte de l’esmentada mitjana / Font: copernicus climate change service

Temperatura a la conca mediterrània

Notícies relacionades

Quant a la temperatura del nivell del mar a la conca mediterrània, sembla que els models indiquen una lleugera anomalia positiva, per la qual cosa la previsió és que l’aigua estarà més calenta. Encara que les probabilitats que això passi no són gaire evidents ni clares, sí que es troben per sobre del valor mitjà, per la qual cosa per a aquest estiu sembla que la tendència serà la d’unes temperatures més elevades i de poques pluges.

El solstici d’estiu, que marca l’inici de la nova estació, es produirà dijous, 21 de juny, a les 12.07 hores de l’Espanya peninsular.

Temes:

Estiu Calor