VUIT ANYS A LA CASA BLANCA

Els Obama escriuran les seves memòries per una xifra rècord de 65 milions de dòlars

L'expresident dels EUA i la seva dona han arribat a un acord amb l'editorial Penguin Random House

 

  / AP / PABLO MARTÍNEZ MONSIVAIS

2
Es llegeix en minuts

Un mes i mig després de sortir de la Casa Blanca i després de passar uns dies de vacances al Carib a casa del magnat britànic Richard Branson, els Obama han posat en marxa la maquinària de fer diners. 

El gegant editorial Penguin Random House els pagarà 65 milions de dòlars (uns 61,7 milions d'euros) pels drets globals de dos llibres de memòries que escriuran, per separat, Barack Obama i la seva dona, Michelle. Segons el diari 'Finantial Times', és la quantitat més alta que s'ha pagat mai per la biografia d'un president. Els títols dels dos llibres i la data de la publicació encara es desconeixen, però el més probable és que apareguin durant l'any que ve.

Segons el diari econòmic, l'editorial ha declinat fer comentaris sobre la xifra que pagaran als antics inquilins de la Casa Blanca per explicar les seves vivències, però fonts pròximes a la subhasta dels drets asseguren que també estaven interessats a adquirir aquests drets firmes com Harper Collins i Simon & Schuster.

Aquestes dues editorials també han confirmat que el xec que rebrien l'expresident dels EUA i l'ex primera dama passaria dels 65 milions. El fet de la publicació conjunta i el tumult mediàtic i polític que està provocat el nou president republicà Donald Trump dins i fora dels EUA no ha fet més que augmentar l'interès pel que hagi d'explicar el matrimoni demòcrata dels seus vuit anys a la Casa Blanca.  

UNA RELACIÓ QUE VE DE LLUNY

"Estem encantats de seguir amb la nostra relació editorial amb el president i la senyora Obama. Les paraules d'aquests líders van canviar el món", ha expressat el president de Penguin Random House, Markus Dohle. I és que Penguin Random House ja va publicar anteriorment tres llibres de Barack Obama

ALTRES SONADES MEMÒRIES DE PRESIDENTS

L'acord editorial establert amb els Obama eclipsa els que van aconseguir abans altres biografies presidencials: més que quadruplica els 15 milions de dòlars que va cobrar el 2004 Bill Clinton per 'My life', a Knopf Publishing Group, una filial de Random House. George W. Bush, per la seva banda, va rebre 10 milions de Crown per 'Decision points'.

Robert Barnett, agent literari d'Obama, és qui ha arribat a l'acord, segons detalla 'Finantial Times'. Barnett també és l'agent literari de l'ex primer ministre britànic Tony Blair. Per a ell va negociar un contracte de 4,5 milions de dòlars per publicar les seves memòries a Random House (Pearson, al Regne Unit, i Bertelsmann, a Alemanya).

L'OBAMA ESCRIPTOR

Notícies relacionades

Abans d'arribar a la presidència dels EUA, Barack Obama ja havia publicat dos llibres autobiogràfics. El seu 'best-seller' fins ara 'Dreams from my father' (2004) i 'The audacity of hope' (2006). També va publicar després el llibre infantil 'Of thee I sing: a letter to my daugthers'. Segons la revista 'Forbes', els tres títols haurien reportat a Obama la gens menyspreable xifra de 15,6 milions de dòlars. 

Durant els seus anys com a president, Obama va comptar amb un dels seus col·laboradors, Jon Favreau, per crear alguns dels discursos més memorables que es recorden en les últimes dècades, i això és molt en un país on el discurs polític té rang de gènere literari i les paraules de presidents com Franklin D. Roosevelt -"l'única cosa de la qual hem de tenir por és la por mateixa"- o John Fitzgerald Kennedy -"no preguntis què pot fer el teu país per tu, sinó el que tu pots fer pel teu país"- formen part de la memòria col·lectiva.