VOLUNTARIAT

Tu també pots posar un lloc oblidat al mapa

Metges sense Fronteres organitza aquest dimecres una 'mapató' a Barcelona

mapatonjulio

mapatonjulio

1
Es llegeix en minuts
Sonia Gutiérrez
Sonia Gutiérrez

Periodista

ver +

¿Tens plans per a aquest dimecres a la tarda? Metges sense Fronteres te'n proposa un de força original, a més de solidari: participar en una 'mapató', que no és res més que contribuir a cartografiar llocs del planeta que no figuren als mapes perquè no interessen des d'un punt de vista comercial. Aquests llocs, per contra, sí que interessen a les oenagés per a les seves missions, de manera que situar-les en un mapa els facilita la tasca humanitària.

Com el seu nom indica, la 'mapató' (mapa + marató) consisteix a reunir-se un grup de persones i 'mapejar' els llocs indicats durant diverses hores. La pròxima cita a Barcelona tindrà lloc a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, de 18.00 a 21.00 hores. Les places són limitades i és necessari registrar-s'hi prèviament.

"Pot venir gent sense experiència", explica Juan José Arévalo, coordinador de MSF d'aquesta mena d'activitats a Espanya. Això sí, després el seu treball és comprovat per uns 'validadors', que tenen coneixements sobre la matèria. Es treballa sobre OpenStreetMap, la plataforma de mapes lliures amb llicència oberta.

PROJECTES EN DIVERSES CIUTATS

El treball està coordinat per Missing Maps, una plataforma de la qual formen part diverses oenagés (la Creu Roja i MSF, entre altres), que és la que assigna la zona a cartografiar en cada mapató. Se celebren mapatons en diverses ciutats (per a aquesta mateixa setmana, n'hi ha altres de previstes a França, Holanda, els Estats Units i la República Txeca). Fins al mateix dia de l'esdeveniment, no se sap quin lloc del món tocarà a cada grup.

Notícies relacionades

Hi ha dos grans motius pels quals una zona és seleccionada per cartografiar, explica Arévalo. Un és que es tingui coneixement de zones oblidades o desateses (que no tenen accés a serveis de salut, per exemple), en què es vol realitzar algun projecte de cooperació. L'altra seria en situacions d'emergència, després d'alguna catàstrofe, en zones que és urgent cartografiar per ajudar a distribuir l'ajuda humanitària.

S'organitzen mapatons diverses vegades a l'any (l'última va ser el juliol passat), de manera que si les places estan esgotades, sempre et pots apuntar al seu grup de Facebook per estar informat de les futures activitats.