CRISI MIGRATÒRIA A EUROPA

MSF renuncia als fons de la UE en protesta per l'acord amb Turquia sobre els refugiats

L'organització humanitària denuncia que milers de refugiats i immigrants han quedat "abandonats a la seva sort" des que va entrar en vigor el pacte migratori

mbenach34303622 nurse nara duarte  r  examines angar yoannis suffe160617113551

mbenach34303622 nurse nara duarte r examines angar yoannis suffe160617113551 / ALBERT GONZALEZ FARRAN

2
Es llegeix en minuts

L'oenagé Metges sense Fronteres (MSF) ha anunciat aquest divendres que renuncia a partir d'avui a tots els fons públics de la Unió Europea (UE) i els seus estats membres en protesta per la "perjudicial política migratòria europea, basada en la dissuasió i a allunyar el màxim possible de les seves costes els que fugen de la guerra i el patiment".

En un comunicat, MSF ha precisat que "aquesta decisió és d'efecte immediat i s'aplica als projectes de MSF de tot el món" i ha denunciat la situació en què es troben milers de refugiats i immigrants que han quedat "abandonats a la seva sort sense importar el cost humà" des que va entrar en vigor fa tres mesos l'acord migratori subscrit entre la UE i Turquia.

En especial, l'oenagé ha denunciat la situació de més de 8.000 persones, entre elles centenars de menors no acompanyats, que estan atrapades a les illes gregues i que temen ser tornades per força a Turquia, i malgrat tot "se'ls priva d'assistència legal, la seva única defensa contra una expulsió col·lectiva". La majoria han fugit de la guerra a Sírial'Iraq i l'Afganistan.

"MSF fa mesos que denuncia la vergonyosa resposta europea, centrada a dissuadir aquestes persones en lloc de proporcionar-los l'assistència i la protecció que necessiten", ha assenyalat el secretari general internacional de MSF, Jérôme Oberreit.

"L'acord entre la UE i Turquia va un pas més enllà i posa en perill el mateix concepte de 'refugiat' i la protecció que aquest ofereix a les persones en perill", ha afegit.

L'oenagé ha criticat també la proposta de la Comissió Europea de tancar acords similars amb més de 16 països de l'Àfrica i el Pròxim Orient, entre els quals hi podria haver SomàliaEritrea, el Sudan i l'Afganistan, quatre dels 10 principals països d'origen dels refugiats i sol·licitants d'asil que arriben a Europa.

"¿Potser l'única oferta que Europa pot fer als refugiats és que es quedin als països d'on fugen desesperats? De nou, la prioritat d'Europa no és donar-los la millor protecció disponible, sinó mantenir-los ben lluny amb la màxima eficiència possible", ha lamentat Oberreit.

PRECEDENT PERILLÓS

Segons MSF, l'acord entre la UE i Turquia "estableix un perillós precedent" per a altres països que acullen refugiats i envia el missatge que atendre els que s'han vist obligats a abandonar casa seva és opcional i que l'asil es pot negociar.

L'organització cita com a exemple el fet que el mes passat el Govern de Kenya esmentés la política migratòria europea per justificar la seva decisió de tancar el camp de refugiats més gran del món, DadaabDadaab, i enviar els refugiats de tornada a Somàlia.

PAÏSOS VEÏNS DE SÍRIA

Notícies relacionades

L'acord, segons MSF, tampoc animarà precisament els països veïns de Síria -que ja acullen milions de refugiats- a mantenir les seves fronteres obertes.

"L'intent d'Europa d'externalitzar el control migratori està tenint un efecte dòmino, amb les fronteres tancant-se una rere l'altra cap a l'est, fins a Síria. La gent cada vegada té menys llocs cap on fugir", ha denunciat Jérôme Oberreit.