347 anys després de la seva mort

Una intel·ligència artificial pinta un 'rembrandt'

Una galeria d'Amsterdam exhibeix l'obra, creada per un 'software' a partir de l'anàlisi de 326 obres de l'artista més important dels Països Baixos

Els crítics d'art no es deixen impressionar; creuen que no té "personalitat"

El projecte ’The Next Rembrandt’ o com una intel·ligència artificial pot pintar un ’rembrandt’. / periodico

2
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"¿Quin serà el pas següent?", es pregunta la veu en 'off' del vídeo 'The next Rembrandt', que explica un innovador projecte auspiciat per ING, Microsoft, la Universitat Tècnica de Delft i els museus Mauritshuis i Rembrandthuis, pel qual un 'software' i una impressora 3D han 'pintat' -sí, tal qual- un 'rembrandt', una imitació gairebé perfecta de l'artista barroc més important dels Països Baixos.

Cada vegada més a prop del que ens explicaven a 'Blade Runner', 'A.I.', 'Jo, robot', 'Matrix' o 'Ex machina', un algoritme de reconeixement facial combinat amb 'software' d'aprenentatge ha rastrejat 168.263 fragments de 346 pintures de l'autor de 'La lliçó d'anatomia del doctor Nicolaes Tulp'. Les dades extretes les ha bolcat una impressora 3D i el resultat s'exhibeix des de la setmana passada a la galeria Looiersgracht 60 d'Amsterdam.

TOCAR L'ÀNIMA

Ron Augustus, executiu de Microsoft, assegura que amb aquest projecte han pogut "tocar l'ànima humana". "Hem fet servir la tecnologia i les dades de la mateixa manera que Rembrandt va fer servir les seves pintures i pinzells per crear una cosa nova".

Ron Augustus

MICROSOFT

 "Hem fet servir la tecnologia de la mateixa manera que Rembrandt va fer servir les seves pintures i pinzells per crear una cosa nova"

Segons l'estudi estadístic detallat que s'ha dut a terme durant un any i mig, l'obra artificial havia de ser el retrat d'un home de raça blanca entre 30 i 40 anys, amb barba, camisa blanca, barret i amb la cara lleugerament inclinada a la dreta. La versemblança es va aconseguir amb una impressió del quadro amb més de 149 milions de píxels i diverses capes per imitar la pintura a l'oli.

Per donar-li la textura d'una pintura de més de 350 anys, els investigadors van haver de fer un estudi tridimensional de totes les obres de l'artista. Així, van estimar l'altura ¡en mil·límetres! de les pinzellades del genial pintor. Una tinta especial per a impressió 3D va fer la resta.

¿SENSE PERSONALITAT?

Però, ¿què opinen els experts del fet que la màquina s'acosti tant a la genialitat humana? L'agència de publicitat del projecte J. Walter Thompson, darrere del projecte, assegura que aquesta creació només pretén obrir el debat entre art i algoritmes. "Només Rembrandt podria crear un 'rembrandt", s'excusen els membres de l'equip.

Notícies relacionades

Un crític de 'The New Yorker', Peter Schjeldahl, ha arribat a dir que el 'nou rembrandt' falla després "d'una segona mirada i xoca després d'una tercera". Al seu entendre, el personatge "no té de cap manera la personalitat que mai va eludir Rembrandt. És un actor actuant". Per ell només és la imitació d'un admirador.

¿Aquest serà el següent pas de la intel·ligència artificial?

Temes:

Art