AVANÇ CONTRA L'EFECTE HIVERNACLE

¿Ciment sostenible amb CO2?

Científics troben la fórmula per crear formigó amb impressores 3D a partir del diòxid de carboni de centrals elèctriques i reduir així les emissions de gasos d'efecte hivernacle

1
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un equip d'investigadors de la Universitat de Califòrnia (UCLA), a Los Angeles, han trobat la fórmula per sumar dos elements altament contaminants -el diòxid de carboni i el ciment, causants en gran proporció de l'efecte hivernacle que destrueix el planeta- i convertir-los en un nou material sostenible. El nou material per a la construcció es diu CO2ncrete i podria ser l'alternativa ecològica al formigó. L'equació, de moment només testada al laboratori, és senzilla: s'agafa CO2 i una impressora 3D el converteix en ciment ecològic. 

Els autors d'aquesta alternativa revolucionària són J.R. De Shazo, director del Luskin Center for Innovation d'UCLA, i l'enginyer mediambiental d'aquesta universitat Gaurav Sant.

LLUITA CONTRA L'EFECTE HIVERNACLE

El ciment (component bàsic del formigó) forma part del paisatge urbà de tot el món: carreteres, ponts, cases, edificis, ponts… La producció a gran escala d'aquest material suposa una desena part de les emissions de gasos d'efecte hivernacle de la indústria, i el 5% de les emissions de tot el món. A aquesta contaminació s'hi han d'afegir les emissions de diòxid de carboni de totes les xemeneies de totes les centrals elèctriques de tot el món. 

Fins ara s'havien fet intents per capturar les emissions de carboni de les centrals elèctriques. El repte, doncs, era què se'n podia fer del diòxid de carboni una vegada capturat.

CIRCUIT TANCAT I UNA IMPRESSORA 3D

El sistema creat pels científics d'UCLA consisteix en un circuit tancat mitjançant la captura de carboni de les xemeneies de plantes d'energia.

"L'enfocament va ser centrar-nos en el diòxid de carboni com un recurs, com un recurs que es pot utilitzar", ha explicat un dels investigadors, el professor Gaurav Sant. "Aquest nou tipus de ciment suposa una oportunitat" [planetària], sosté.

PETITS CILINDRES 

Notícies relacionades

L'equip de Sant ha trobat una manera de desenvolupar CO2ncrete a escala de laboratori utilitzant impressores 3D per donar-li la forma de petits cilindres.

"Aquesta tecnologia podria canviar els incentius econòmics associats a aquestes plantes d'energia i convertir el gas de les xemeneies de combustió en un recurs que els països podrien utilitzar per construir les seves ciutats, ampliar la xarxa de carreteres...", aporta el professor DeShazo. "Es pren el que era un problema i es converteix en un benefici", i es refereix a la utilitat que podria tenir aquest invent en països com l'Índia i la Xina.

9129029-14532793

9129029-14532793