Un any de les eleccions

Illa tindrà una proposta de finançament abans de l’estiu i refreda una reunió amb Ayuso

El president de la Generalitat, Salvador Illa, en una imagen reciente.

El president de la Generalitat, Salvador Illa, en una imagen reciente. / Europa Press

4
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Es compleix el primer aniversari des que Salvador Illa va guanyar les últimes eleccions al Parlament que el van impulsar a la presidència de la Generalitat. Seria investit dos mesos més tard i, per aconseguir-ho, va assumir el repte de tenir un nou finançament per a Catalunya. Aquest dilluns ha assegurat que manté el calendari de tenir una proposta tancada abans de l’estiu. En concret, abans del 30 de juny, que és el que va firmar amb ERC en els acords d’investidura. «Complirem l’acord, que és ambiciós i exigent», ha dit en una entrevista al programa ‘Cafè d’idees’, d’RTVE.

El principal problema que té aquesta reforma és posar d’acord les autonomies, que en aquest cas serien 15, ja que Euskadi i Navarra tenen un model propi. El cap de l’executiu català ha admès que aquesta qüestió «genera soroll en algunes parts d’Espanya», però ha assegurat que «tothom sap» que el sistema actual està obsolet i que s’ha de canviar. El conflicte, com sempre, és que totes les parts se sentin còmodes. Malgrat les dificultats, s’ha mostrat convençut que l’acord és possible.

Per aplanar el camí, Illa s’ha reunit amb diversos presidents autonòmics per buscar consensos i explicar les reivindicacions catalanes. Divendres ho farà amb la presidenta de Navarra, María Chivite, i a finals de mes amb el president d’Aragó, Jorge Antonio Azcón. No obstant, ha refredat la possibilitat de reunir-se amb la seva homòloga madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, tot i que ell mateix ho va contemplar fa un parell de mesos. «De moment no ho tinc previst. A mi m’agrada parlar de les coses amb serenitat i dades. No vull entrar a generar més soroll», ha explicat. El seu argument és que, davant el «soroll, soroll, soroll» que representa Ayuso, ell vol ser el president del «treball, treball, treball».

Un dels compromisos que va assumir Illa amb ERC és que, en virtut d’aquest nou finançament, l’Agència Tributària de Catalunya –i no la Hisenda estatal– pugui recaptar tot l’IRPF que es paga a Catalunya el 2026. El president ha mantingut el compromís que així sigui, tot i que sigui un repte complex que exigeix més personal i més inversió tecnològica. «És complex, però o tenim ambició o no la tenim», ha conclòs.

L’aeroport, els empresaris i les aliances

Una altra carpeta espinosa del seu mandat és el futur de l’aeroport del Prat. Illa i el PSC sempre han sigut partidaris d’ampliar-lo, però no així els seus socis d’investidura, ERC i els Comuns. Qualsevol pas en fals sobre aquest tema podria complicar al president la seva estabilitat al Parlament i, per tant, la legislatura. Ara mateix hi ha una comissió d’experts elaborant una proposta. El president ha confiat a tenir una proposta «idealment abans de l’estiu» per després intentar construir un «consens polític» al seu voltant. «Estic esperant l’informe tècnic, no trigaré gaires setmanes a tenir-lo», ha explicat.

El president també s’ha defensat davant les crítiques que va rebre la setmana passada d’alguns empresaris en la reunió anual del Cercle d’Economia. Empresaris als quals no agraden les polítiques del Govern en qüestions com l’habitatge o la taxa turística. Illa ha considerat que aquestes crítiques són «una mica exagerades» i ha defensat el rumb polític i econòmic de Catalunya des que ell va arribar al càrrec. «L’economia va molt bé i això és el que els empresaris volen», ha dit.

Notícies relacionades

Aquests mateixos empresaris li van demanar que, a l’hora de teixir aliances, el Govern miri més cap a Junts i s’oblidi dels seus socis actuals, ERC i els Comuns. Illa ha descartat renunciar als seus socis d’investidura, ja que ell no canvia els seus pactes «a mig camí». Això sí, s’ha mostrat disposat a arribar a acords amb altres partits com Junts sempre que no siguin contradictoris amb els pactes que té firmats amb els seus socis estables. També ha dit que, «quan arribi el moment», es reunirà amb l’expresident Carles Puigdemont, per qui sent el «màxim respecte», però no ha volgut anticipar quan.

¿Successor de Sánchez?

A preguntes sobre el seu futur polític, Illa ha descartat postular-se algun dia per ser el successor de Pedro Sánchez quan aquest deixi el càrrec de president del Govern i líder del PSOE. No només això, sinó que ha augurat que a Sánchez encara li queda una llarga carrera política per endavant. «Hi ha Pedro Sánchez per a estona», ha augurat. Fins i tot s’ha permès fer un vaticini: «Jo veig el president Sánchez arribant al 2027 [quan acabi el seu mandat] i tornant a guanyar les eleccions». Així, ha assegurat que ell no té «cap més missió» que no sigui ser president de la Generalitat que, a més, ho considera la culminació d’una carrera política que ha anat «molt més enllà del que mai» hagués imaginat.