Brussel·les avisa que no hi haurà quitació de deute

El club de l'euro es mostra disposat a renegociar els terminis de devolució

L'Eurogrup espera sentir els plantejaments del nou Govern

2
Es llegeix en minuts
MONTSE MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

Ningú va córrer a Brussel·les diumenge a la nit a felicitar el líder de l'esquerrana Syriza, Alexis Tsipras, per la seva aclaparadora victòria a les eleccions gregues. Però després del significatiu mutisme de la jornada electoral, la cúpula comunitària no va tenir ahir més remei que començar a assimilar que el seu interlocutor grec serà qui menys desitjaven. Amb la mateixa celeritat que Alexis Tsipras jurava com a primer ministre de Grècia, Brussel·les li va enviar dues idees molt clares: no hi haurà quitació de deute i els compromisos adquirits, tant pel que fa a devolució dels rescats com a les reformes a emprendre, s'han de complir, encara que puguin reconsiderar-se els terminis.

Aquest era el missatge repetit ahir per diferents càrrecs comunitaris a l'arribar a l'Eurogrup, la reunió dels ministres d'Economia dels 19 membres de la zona euro celebrada ahir a Brussel·les. Però els ritmes són lents a la capital europea i els ministres no van anar més enllà d'allargar la mà al nou Govern, a l'espera de sentir el que hagi de plantejar.

Perquè al marge de les teatralitzacions pròpies de la campanya electoral, els uns i els altres semblen tenir clar que estan condemnats a entendre's i ja n'hi ha clars indicis.

Brussel·les ja dóna per descomptat que, una vegada més, haurà de flexibilitzar les condicions de devolució de l'ajuda financera i el que es perfila com a futur ministre de Finances grec, Yanis Varaufaquis, que fins i tot va jurar en campanya no moure's gens ni mica, ja parla de plantejar «un pla per reestructurar el deute».

Una negociació que no sembla gens fàcil quan l'interlocutor ha aconseguit una victòria aclapadora amb la promesa d'acabar amb les estrictes condicions dels creditors representats per la troica: Fons Monetari Internacional (FMI), Banc Central Europeu (BCE) i Comissió Europea (CE).

Notícies relacionades

«No hi ha suport a l'eurozona per a una quitació del deute i si volen canviar els termes del rescat no negociaré davant de les càmeres, però començaré a parlar amb ells així que prenguin possessió i estiguin treballant», va dir el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, que va assegurar haver contactat ja amb qui es perfila com a futur ministre d'Economia grec. «Em va semblar un bon començament, en termes generals», va resumir i va afegir que considera una bona notícia que el nou primer ministre grec parteixi de la base que vol mantenir el seu país a l'euro.

En la mateixa línia, el comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, després d'admetre que el poble grec s'ha pronunciat «clarament», va recordar que Grècia té l'obligació de reemborsar el seu deute. «No hem de parlar de l'objectiu sinó dels mitjans per aconseguir-lo, de com arribar a aquesta meta», va dir.