EVOLUCIÓ DELS MERCATS

Les borses assumeixen els resultats de les eleccions a Grècia

Els mercats es mouen a l'alça després de l'acord de govern a Atenes i les bones dades de confiança a Alemanya

2
Es llegeix en minuts

Els mercats ja donaven per descomptada una victòria de Syriza en eleccions gregues. I el cert és que després dels titubejos de primeres hores de contractació, les pujades, encara que moderades, van ser la tònica dominant a les borses europees. El mercat va arrencar la sessió amb descensos, però es van anar suavitzant fins a passar a terreny positiu després de conèixer-se la dada alemanya de l'institut Ifo i que el líder de Syriza, Alexis Tsipras, havia arribat a un acord amb un partit de dreta per formar un govern que s'enfronti als prestamistes internacionals i miri de revertir anys d'una dolorosa austeritat.

"L'Ifo a Alemanya ha superat les estimacions i ha ajudat a canviar la tendència, encara que la situació política a Grècia segueix sent molt complexa", va dir Iván San Félix, analista de Renta 4. "El mercat ja havia descomptat en certa mesura la victòria de Syriza, que a més últimament havia moderat el seu discurs", va afegir.

La moral empresarial alemanya va pujar al seu nivell més elevat en sis mesos al gener, i va créixer per tercer mes consecutiu, segons un sondeig publicat dilluns, en un indici que el 2015 va arrencar amb força per a la principal economia d'Europa.

Notícies relacionades

Amb tot, els parquets es van despertar esverats. La Borsa d'Atenes va ser la que va reaccionar amb un descens més gran, del 5 %, mentre que el bo grec a 10 anys cotitzava en el mercat secundari al 8,70 %, en nivells molt semblants als de la jornada anterior, així com la prima de risc, que assolia els 834 punts bàsics. Així mateix les principals places van recular de manera moderada i tant l'euro com el barril de petroli Brent van començar la sessió a la baixa en els seus respectius mercats, de manera que la moneda única europea es canviava a 1,1217 dòlars, i el cru de referència a Europa cotitzava a l'Intercontinental Exchange Futures (ICE) de Londres a 48,26 dòlars, un 1,08 % menys que al tancament de la jornada anterior.

L'evolució baixista de l'euro ja es va posar de manifest en el mercat de Tòquio, on va arribar a tocar els 1,1155 dòlars, que és el nivell més baix en els últims 11 anys i 4 mesos. No obstant, aquest matí està pujant un 0,25%. La sacsejada d'ahir s'afegeix a la caiguda de la cotització que la divisa ja va patir la setmana passada després que el Banc Central Europeu (BCE) anunciés una expansió monetària sense precedents.

Temes:

Grècia