PRIMER PARLAMENT DEL LÍDER DE SYRIZA

«És la victòria dels europeus que lluiten contra l'austeritat»

Tsipras proclama que una nova etapa d'esperança s'obre a Grècia

2
Es llegeix en minuts
M. R. / ATENES

en la seva primera compareixença pública, Alexis Tsipras es va mostrar com un home ple d'energia, entusiasme i missatges reiterats. Verbalment va enterrar la tan discutida austeritat. «El poble grec ha girat full al desastre de l'austeritat després de cinc anys d'humiliació», va proclamar el líder de Syriza, que va invitar a la seva celebració els ciutadans europeus fastiguejats amb les retallades. «És una victòria de tots els pobles d'Europa que lluiten contra l'austeritat, que destrueix el futur europeu», va subratllar.

El futur primer ministre grec va recórrer a una imatge poètica per airejar la seva satisfacció. «El sol de la justícia i la democràcia torna a lluir a Grècia». Va ser a les acaballes d'un discurs, quan se sabia guanyador, i en el qual va atacar durament les polítiques tan injuriades als carrers grecs. «Hem de sortir d'aquest cercle viciós d'austeritat per tornar a l'Europa del creixement. No anirem contra la troica però no ajupirem el cap».

Va ser un Tsipras òbviament desafiador i a la vegada conciliador. «Avui han perdut les elits oligarques i aquells que han estat robant», va dir sense embuts. Però va obrir els braços a tota la societat del país, com és preceptiu. «Avui ha guanyat la Grècia del treball, del coneixement i de la cultura. Ha guanyat la Grècia que lluita i té esperança».

«UNA AVENTURA» 

«El nou Govern -va prosseguir- negociarà amb els nostres socis europeus», va dir Tsipras, que va afirmar que presentarà el seu propi pla de reformes «sense nous dèficits però tampoc sense un superàvit irrealitzable». I de seguida va voler tranquil·litzar els que temen la irrupció de Syriza, aquells ciutadans de bona fe en qui va calar el missatge d'Andonis Samaràs, que es va referir al programa del partit esquerrà com «una aventura» durant la cam­panya.

«El nou govern desmentirà tots els que veuen destrucció. No hi haurà desastre, ni tampoc submissió. El nostre objectiu des del primer dia és restablir-nos de les conseqüències de la crisi. Però abans de tot -va afegir el polític de 40 anys- el poble ha de recobrar la seva dignitat, l'optimisme, el somriure... aquest és el missatge primordial».

DERROTA ACCEPTADA 

Notícies relacionades

El primer ministre i candidat del partit conservador Nova Democràcia, Andonis Samaràs, no va trigar a reconèixer la derrota. Ho va fer contrariat, amb el gest adust, però amb fermesa. «El poble grec s'ha pronunciat i tots respectem la seva decisió. Tinc la consciència tranquil·la», va dir en un comunicat televisat.

«Nova Democràcia segueix preparada per jugar un paper destacat en els esdeveniments futurs com a garant de l'estabilitat europea. Deixo un país que està en vies de sortir de la crisi després de trobar-me una Grècia al límit del desastre, sense perspectives», va remarcar Sa­maràs.