Les dones agafen la canya en la Copa Amèrica de vela

Joan Cortadellas

5
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Veure dones competint en vela no és estrany. De fet, algunes disciplines d’aquest esport són mixtes. Però veure dones agafant la canya en la Copa Amèrica serà patrimoni de Barcelona. La 37a edició de l’any vinent celebrarà per primera vegada en la història de la llegendària cita (173 anys després) una competició femenina. Aquestes setmanes alguns equips estan acabant d’escolir les tripulants, com l’Alinghi Red Bull Racing.

Amb la flamant base del Moll d’Espanya ja inaugurada, les instal·lacions dels helvètics s’han omplert aquesta setmana de 20 aspirants: 8 dones i 11 joves (d’entre 18 i 25 anys). La cita barcelonina del 2024 recupera també la competició juvenil, que només s’ha fet tres vegades. La Youth & Puig Women America’s Cup se celebrarà simultàniament amb la masculina en què cinc equips (britànics, italians, americans, francesos i suïssos) miraran d’arrabassar-li la gerra de les 100 guinees al defensor del títol, l’Emirates Team New Zealand.

Les candidates i els joves de l’equip suís Alinghi Red Bull Racing de la Copa Amèrica de vela toquen la campana al Port Vell quan l’AC75 surt a entrenar. /

Joan Cortadellas

Imprescindible l’experiència

«Era imprescindible que la Copa Amèrica es fixés en les dones d’una vegada i els donés la possibilitat que agafin experiència com a timoners», reivindica la cap del projecte de l’Alinghi Red Bull Racing que ha organitzat el procés de selecció, una entusiasta Coraline Jonet. «Ara mateix en un AC40 no es necessita la força física dels AC75 amb els ciclistes, només tècnica i aquestes noies són extraordinàries», descriu la responsable en un descans del procés de selecció.

Les candidates i els joves que aspiren a formar part de l’Alinghi Red Bull Racing de la Copa Amèrica de vela miren com es prepara l’AC75 per sortir a entrenar. /

Joan Cortadellas

Minuts abans, els aspirants han mirat embadalits des del moll com sortia aquest veler de la fórmula 1 del mar, amb els vuit tripulants que l’any que ve lluitaran per aconseguir el triomf per a Suïssa. Per acomiadar-los, els 20 candidats han fet sonar amb totes les seves forces la campana que hi ha en la base, que avisa cada vegada que surten a entrenar, normalment cap al migdia.

Convivència de cinc dies

La convivència d’aquests cinc dies del grup a la capital catalana també servirà a Jonet i la resta de membres del tribunal per escollir les sis noies de l’equip femení i les sis persones del juvenil, en què també hi pot haver dones. La manera com s’organitzen per tocar la campana, sense anar més lluny, com es comuniquen entre ells, qui és més o menys líder amb els altres, revela com es poden arribar a comportar després a l’aigua.

El candidat de l’equip de l’Alinghi Red Bull Racing de la competició de joves de la Copa Amèrica de vela, Arno de Planta. /

Joan Cortadellas

«Molts ens coneixem, hem competit entre nosaltres o bé hem navegat junts», descriu Arno de Planta, de 24 anys, regatista de 49er que anirà als Jocs Olímpics de París de l’any vinent. Sense esborrar el somriure, el jove explica que un dels aspectes que més valora d’haver arribat fins a la tercera i última fase de la selecció és compartir la base amb els seus herois de la infància i adolescència.

La «generació Alinghi»

«Tot i que no puguem accedir a tots els espais, el simple fet de creuar-te amb aquests campions pels passadissos ja és emocionant», confessa De Planta. Tant ell com les seves companyes i companys «van vibrar amb les victòries del seu país el 2003 i 2007, asseguts al sofà amb la família veient-ho per televisió, són la generació Alinghi», afirma Coraline Jonet.

Una de les candidates per formar part de l’equip de dones de l’Alinghi Red Bull Racing, Elodie Jane Mettraux. /

Joan Cortadellas

Una de les llars on s’ha viscut més intensament la vela és a casa d’Elodie Jane Mettraux, una de les vuit dones que anhela formar part de l’equip suís femení. Són cinc germans, i quatre es dediquen professionalment a aquest esport. És el cas de Bryan, que al seu dia va ser membre de l’equip jove i avui és tripulant de l’equip de Copa Amèrica, o de Laurane, que també vol entrar en el júnior o el femení.

Demostració a les nenes

Elodie Jane, de 38 anys, s’ha estrenat aquests dies en aigües barcelonines, tot i que coneixia la ciutat per turisme. «Quan era una nena mai veia dones competint: el que passarà ara a la Copa Amèrica és molt important perquè demostrarà a les noies que elles també poden fer el que es proposin», assegura convençuda.

Les 6 dones i 11 joves aspirants a formar part de l’equip Alinghi Red Bull Racing de la Copa Amèrica de vela, a la base de l’equip del Port Vell. /

Joan Cortadellas

El comitè de selecció de l’Alinghi comunicarà el 23 d’octubre qui són els 12 escollits, 6 per a l’equip femení i 6 per al dels joves. Han optat per un mètode generós i meticulós que ha inclòs viatjar a Barcelona, oferir-los provar el simulador, navegar amb 69F, conviure... «Ells ens han donat molt i creiem que els havíem de compensar: si finalment no formen part de la tripulació almenys hauran viscut molt de prop l’experiència», raona Jonet.

Notícies relacionades

Unes milles més al sud, a Sitges, el Sail Team BCN, amb la medallista olímpica Mónica Azón al capdavant, està ultimant també la selecció dels tripulants de l’equip espanyol de dones i joves. «És una oportunitat única, estem fent història perquè les dones estaran competint en la cita més important del món», proclama.