Una cita ‘amistosa’

Copa Amèrica de vela: Vilanova enfronta sis equips als quals només els serveix guanyar

Vilanova i la Geltrú batega amb les primeres regates de la Copa Amèrica de vela

Voluntaris a la regata preliminar de la Copa Amèrica de vela de Vilanova: 350 parells d’ulls (il·lusionats) més

Copa Amèrica de vela: Vilanova enfronta sis equips als quals només els serveix guanyar

Zowy Voeten

1
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

A la Copa Amèrica de vela tot està calculat. Els equips sempre es miren de reüll: cap entrenament, cap gest, cap foto a les xarxes socials és perquè sí. Com que l’espionatge entre equips s’havia tornat perillós en edicions anteriors –amb barcos perseguint els rivals per conèixer què tramaven– a la cita barcelonina s’ha disposat un sistema organitzat de reconeixement gràcies al qual se serveixen fotos i vídeos de tots cada dia des de fa mesos.

I és que en aquesta competició històrica de vela només serveix guanyar. De l’anecdotari de finals del segle XIX, quan va néixer, expliquen que la reina va preguntar qui anava darrere de la goleta ‘Amèrica’ que acabaria donant nom a la cita, i li van assegurar que allà «no hi ha segon». Aquesta filosofia continua impregnant les regates, als equips només els serveix guanyar. A partir d’aquest dijous (el primer dia serà de prova) a Vilanova i la Geltrú, i fins diumenge, els equips d’Emirates Team New Zealand, defensor de la gerra de les cent guinees; Ineos Britannia; Alinghi Red Bull Team; Luna Rossa Prada Pirelli; American Magic New York Yacht Club i Orient Express Racing Club demostraran a l’aigua del que són capaços.

Tots amb el mateix barco

Notícies relacionades

Les normes d’aquesta regata preliminar estableixen que tots utilitzaran el mateix barco, un monobuc amb ‘foils’ (hidroales) del tipus AC40, de 40 peus, sense cap modificació tècnica. Aquesta circumstància és la que ha portat a qualificar-la de competició ‘amistosa’, perquè tots estan en igualtat de condicions. Però a qualsevol se li escapa el riure al sentir a parlar de fraternitat en una lluita en la qual es barreja l’experiència dels patrons, la tecnologia i les condicions meteorològiques.

Neozelandesos, britànics, suïssos, italians, americans i francesos es batran en flota divendres i dissabte, és a dir, serà un tots contra tots. Alineats a la línia de sortida, es faran fins a vuit regates i els dos equips que aconsegueixin més punts aquells dies arribaran a la final de diumenge, en un un contra un. Aquest sistema serà diferent de la Copa Amèrica de Barcelona de l’estiu vinent, amb un barco més gran, el AC75, i aquella vegada sí, gens ‘amistós’.