Barcelona dona la benvinguda a la família de la Copa Amèrica de vela

Ferran Nadeu

4
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

«Estem preparats per navegar amb vosaltres», els ha assegurat l’alcalde de Barcelona. Davant Jaume Collboni, diversos centenars de persones de la família de la Copa Amèrica de vela al Palauet Albéniz. D’aquesta manera els donava la benvinguda oficial a la capital catalana, a 320 dies perquè arrenqui la competició esportiva i tecnològica.

El desembarcament dels sis equips a la seu de la 37a edició del 2024 ha sigut progressiu, però des d’aquest agost tots compten amb un grup estable tant de navegants com d’especialistes en enginyeria, mecànica, veles, bucs, informàtica, meteorologia i altres especialitats. Viuen amb la seva família, la seva parella, sols, amb altres membres del grup, la majoria a la ciutat i d’altres a l’àrea metropolitana. Són unes 120 persones per equip.

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, participa en la recepció que la ciutat de Barcelona ofereix als equips participants en la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela. /

Ferran Nadeu

Convertir Catalunya en casa seva

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, també els ha convidat perquè «convertiu Catalunya en casa vostra» i ha recordat que l’«esperit del país» sempre ha sigut el d’«acollida», amb la porta d’entrada que representa el Mediterrani.

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, participa en la recepció que la ciutat de Barcelona ofereix als equips participants en la 37a edició de la Copa Amèrica de vela. A la foto, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès; i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, des del Palauet Albéniz /

FERRAN NADEU

La majoria dels presents (i per extensió el seu entorn familiar) són nòmades. Han competit en diverses copes Amèrica, moltes vegades amb colors diferents, han viscut a diferents països, s’han hagut d’adaptar. Per això aquest divendres, mentre es barrejaven amb les autoritats que es desfeien en compliments, la majoria coincidia que aquest cop l’elecció de Barcelona els ha beneficiat en qualitat de vida, gastronomia o meteorologia (això últim a terra, al mar no sempre).

Més cites com aquesta

Però si alguna cosa han agraït de la trobada al palauet de Montjuïc és que s’han retrobat tres setmanes després de les regates preliminars de Vilanova i la Geltrú, on van guanyar els americans. Quan encara falta un mes i mig per tornar a competir a Jiddah (Aràbia Saudita), no sobren les ocasions en què els sis equips poden veure’s, més enllà dels entrenaments al mar o quan es creuen pel Port Vell.

«Han agraït l’oportunitat, voldrien que hi hagués més cites com aquesta», comentava Albert Vilumara, de l’organització d’America’s Cup Events (ACE). I és que, quan no són a l’aigua, regna la concòrdia i les bones maneres, fins i tot les bromes.

El NYYC American Magic guanya la preliminar de la Copa Amèrica. L’equip americà va ser el millor després de les cinc proves disputades aquest cap de setmana a Vilanova i la Geltrú. /

ZOWY VOETEN

Els rols habituals

A més, com s’ha tornat a comprovar aquest divendres, cada equip manté el rol habitual: els sorollosos italians del Luna Rossa Prada Pirelli; els discrets kiwis de l’Emirates Team New Zealand; els apocats francesos de l’Orient Express Racing Team; els entusiastes suïssos de l’Alinghi Red Bull Racing; els altius britànics de l’Ineos o l’aclaparadora seguretat en ells mateixos de l’American Magic New York Yatch Club.

Malgrat que els helvètics, els neozelandesos i els americans coincideixen amb el blau marí de la samarreta, és fàcil saber en quin equip militen. Les gorres logotipades també ajuden, però aquest divendres la portaven pocs. Ni tan sols el director executiu d’ACE,Grant Dalton, que gairebé mai se la treu. Ha pensat que era un dia més formal.

El NYYC American Magic guanya la preliminar de la Copa Amèrica. L’equip americà va ser el millor després de les cinc proves disputades aquest cap de setmana a Vilanova i la Geltrú. /

ZOWY VOETEN

Fotos de grup

Notícies relacionades

Dalton s’ha apuntat a la foto amb el seu equip, el defensor del títol i un dels favorits per a la victòria, tot i que s’ha emportat el retret somrient d’un membre, perquè no portava l’uniforme d’Emirates sinó el de la 37a edició de la Copa Amèrica. En la seva intervenció davant els 600 convidats en la recepció de l’ajuntament, el màxim responsable de la cita ha insistit a «implicar» el màxim de persones en l’esdeveniment.

Però el més ocurrent ha sigut el músic Miqui Puig que, encarregat d’amenitzar l’acte, ha triat la melodia de la marxa sobre el pont del riu Kwai en el precís moment que el president Aragonès i l’alcalde Collboni entraven als jardins del Palauet Albéniz, provocant que els dos somriguessin i el saludessin des de la distància.