Nobull CrossFit Games 2023

‘Open’ 2023: atletes de tot el món competeixen en la primera fase de les olimpíades del CrossFit

Aquest 16 de febrer, des de la Caja Mágica de Madrid, es presentarà el primer dels tres ‘wods’ que conformaran la primera eliminatòria dels jocs

‘Open’ 2023: atletes de tot el món competeixen en la primera fase de les olimpíades del CrossFit
3
Es llegeix en minuts
Begoña González

Milers de ‘crossfitters’ de tots els països i nivells marquen a les seves agendes cada any una data. Queden pocs dies perquè se celebri la primera classificatòria de la competició més esperada i celebrada en aquesta disciplina: l’Open dels Nobull CrossFit Games.

Aquest 16 de febrer, des de la Caja Mágica de Madrid, es presentarà mundialment el 23.1, el primer dels tres ‘wods’ –‘Workout Of The Day’, és a dir, «entrenament del dia» en anglès– que conformaran la primera fase d’uns jocs considerats com les olimpíades del CrossFit. En aquesta primera etapa de la competició, els Open, el nivell d’eufòria s’equipara al sentiment de comunitat. Durant unes setmanes, els gimnasos afiliats a la marca, els box, programaran els atletes aquests entrenaments de manera simultània arreu del món. Cadascun al seu nivell, alguns per gust i d’altres per mirar de fer un pas a la següent fase, però la majoria de practicants d’aquest esport entrenaran gairebé a l’uníson.

La segona fase d’aquesta competició, encara online, ja haurà seleccionat gran part d’entre els milers d’inscrits i així progressivament fins arribar a les finals, que se celebraran a Madison (Wisconsin, Estats Units) a l’agost i en les quals es determinarà qui són els homes i dones més fortes de la terra, és a dir, els ‘Fittest on Earth’.

Espectacle esportiu

Tot i que el CrossFit va néixer l’any 2000, no va ser fins set anys més tard quan Greg Glassmann, el creador, va tenir la idea del fenomen que faria que aquest esport fos conegut mundialment. Aquests jocs es van celebrar per primera vegada el 2011 i van reunir els llavors escassos amants d’un esport que encara anava amb bolquers. Més de 15 anys després, l’esdeveniment ha crescut de manera exponencial en notorietat i interès, al mateix ritme que el nombre de gimnasos i atletes.

Cada any es pot disfrutar d’un veritable espectacle esportiu i de les dures i innovadores proves, que acostumen a deixar bocabadats els qui són aliens a aquest esport. Als Games pot tocar qualsevol cosa. Pujar escales fent la vertical, triple salt de corda, escalar parets amb bastons de fusta o rècords en aixecament de pesos. Els atletes dels jocs competeixen en entrenaments dels quals s’assabenten amb poques unes hores d’antelació i que de vegades inclouen elements sorpresa que no formen part del règim típic d’exercicis d’aquest esport.

I tot i que ja així sona estrany, sorprèn encara més quan es publiquen els registres oficials dels entrenaments amb els noms dels moviments en anglès. Semblen embarbussament i endevinalles, garbuixos de sigles aparentment sense sentit. Però darrere d’un complicat vocabulari per al qual molts continuen necessitant un diccionari es camuflen exercicis bàsics d’halterofília i gimnàstica així com de condicionament metabòlic. Els tres pilars del CrossFit.

Competició ‘online’

Encara queden uns mesos per veure les barbaritats que solen exigir-se a les fases finals. Ara tocarà, durant tres setmanes, competir amb exercicis senzills que aniran augmentat de dificultat amb el pas de les setmanes. Els pròxims dies la màxima preocupació de molts atletes serà preparar l’entrenament, fer-lo en concordança amb els estàndards legals especificats per l’organització, gravar-lo i enviar-lo als jutges perquè en verifiquin els resultats.

Crida l’atenció per als que estiguin acostumats al funcionament més tradicional, però és una manera democràtica d’assegurar que tothom qui ho vulgui pugui lluitar per una plaça a la final. L’any passat, tan sols una atleta espanyola d’entre els centenars d’inscrits va aconseguir l’anhelat pas a les finals de Madison: Elena Carratalá.

Notícies relacionades

Amb el pas de les edicions s’han anat incorporant categories. Als individuals i equips dels primers jocs s’han incorporat categories ‘master’ i ‘teens’ a les quals s’accedeix per criteris d’edat i d’adaptació. Les divisions adaptatives es van introduir al CrossFit Open 2021 per a competidors amb discapacitat física i serien el paral·lelisme dels Jocs Paralímpics.

Aquest any, milers d’atletes tornaran a temptar la sort. A falta d’uns dies perquè tanquin les inscripcions, l’organització espera superar els 295.000 atletes que s’hi van inscriure l’any passat. La participació i el patrocini han crescut ràpidament des dels primers esdeveniments. Aquests jocs sempre han concedit la mateixa suma en premis als guanyadors individuals masculins i femenins, que va començar amb 500 dòlars als Games inaugurals i va augmentar a 300.000 dòlars el 2019. L’any 2021, amb la incorporació de Nobull com a principal patrocinador, la quantia dels premis va augmentar significativament.