Entendre + el fitnes

Càrdio en dejú: la fórmula per baixar pes i cremar greix

  • Com qualsevol exercici o esport, l’important és el context i cada cas és diferent, però, per norma general, l’exercici cardiovascular en dejú resulta un gran aliat per a perdre pes

Càrdio en dejú: la fórmula per baixar pes i cremar greix

El Periódico

2
Es llegeix en minuts
Begoña González

Cremar greix és un dels principals objectius per a moltes persones que fan esport de manera habitual. A més d’una bona alimentació i un entrenament de força potent, un bon aliat per baixar de pes és l’exercici cardiovascular, popularment conegut com a càrdio. 

No són pocs els mites que s’han anat creant al voltant d’aquest exercici, l’objectiu del qual és incrementar les pulsacions per crear una determinada despesa calòrica. La idoneïtat de fer-lo o no en dejú és un dels grans dubtes que sorgeixen quan es comença. ¿És bo? ¿Es crema més greix? ¿Fer-ho a la nit és pitjor?

Com qualsevol exercici o esport, l’important és el context i cada cas és diferent, però, per norma general, es poden extreure una sèrie de conclusions en funció de la majoria de casos. «Hem de començar tenint en compte que el càrdio més efectiu és el que es fa», resumeix Miriam Herranz, graduada en CAFiE (Col. 60155) i màster en Dietètica i Nutrició, que insisteix que «tot i que fer-ho a primera hora del dia és una bona opció, si perquè sigui en dejú dormim menys o passem realment cansats la resta del dia, no té per què ser la millor opció, perquè, sense anar més lluny, perdre hores de son fa que tinguem una pitjor recuperació muscular i menys resultats amb la pèrdua de greix», assegura. Al final, el còmput de calories cremades és el mateix independentment del moment del dia, el que varia és la font energètica a la qual recorrem per obtenir-la.  

Rutines diàries

Així, si és còmode a nivell de rutines diàries, fer exercici cardiovascular a primera hora del dia en dejú pot ser un bon aliat per cremar greix. «En aquell moment, les reserves de glucosa del cos són baixes i així es recorre a altres fonts d’energia com els greixos per poder realitzar l’exercici», assegura Herranz. En casos així, és útil fer càrdio en dejú perquè el cos fa servir altres vies metabòliques per obtenir l’energia i, d’aquesta manera, la despesa calòrica provindrà de fonts diferents al glucogen. 

Notícies relacionades

Així, en casos com dones amb síndrome d’ovari poliquístic (SOP) o persones amb resistència a la insulina, el càrdio en dejú es converteix en una bona opció per aconseguir bons resultats. De la mateixa manera, Herranz el recomana com a manera de trencar un estancament. «En certes etapes d’estancament en un procés de pèrdua de pes no és mala idea, per trencar la rutina del cos», assegura.

Malgrat els beneficis, si no ens resulta apropiat fer càrdio sense haver menjat al matí, un altre bon moment del dia és just després d’entrenar. «En aquell moment, després d’haver esgotat les reserves de glucogen durant els exercicis de força, aconseguim una situació semblant al cos per la qual es faran servir altres fonts d’energia», explica l’entrenadora personal. Abans d’entrenar no és bona idea perquè provocaria que les reserves de les quals parlem s’esgotin abans de fer els exercicis de força i, per tant, tenim menys energia per a un entrenament al qual probablement li falta intensitat i qualitat. 

Club de fitnes d’EL PERIÓDICO