Entendre + el fitnes

Tres esports que hauries de practicar per anar a la moda el 2023

Una estratègia per no abandonar el propòsit de posar-se en forma és provar un esport nou i, en aquest cas, el 2023 ve carregat de tendències fitnes que estan fetes per a tota mena de públics

Tres esports que hauries de practicar per anar a la moda el 2023

El Periódico

5
Es llegeix en minuts
Begoña González

Ja ha passat gairebé un mes del 2023. En aquest temps, és possible que alguns dels propòsits que es van plantejar per a l’any hagin començat a complicar-se i fins i tot abandonar-se. Els gimnasos solen rebre cada mes de gener entorn d’un 30% de matriculacions extraordinàries, però, amb els mesos, alguna d’aquestes altes no perdura.

Perquè això no passi, i l’exercici físic passi a ser un element present en el dia a dia, hi ha diferents estratègies que es poden portar a terme. Una d’aquestes, i de les més eficaces, és entrenar acompanyat. Segons un estudi recent publicat per l’aplicació esportiva Strava, els esportistes que van entrenar acompanyats el 2022 ho van fer durant més estona i van arribar més lluny. La companyia sol crear un deure o compromís i «obliga» al principi a no fallar al company. Una altra estratègia és provar amb un esport nou i, en aquest cas, el 2023 ve carregat de tendències fitnes que estan fetes per a tota mena de públics. Si calgués elegir tres disciplines que molt probablement estiguin en boca de tots aquest any que acabem d’iniciar, el pàdel, el crossfit i el fit boxing tenen totes les paperetes de triomfar.

Sorpasso del pàdel al tennis

El 2015, un 45,9 % de les persones que feien esport tenien raquetes de tennis a casa seva, enfront d’un 31,2% amb pales de pàdel; el 2022 ja eren un 32,8% de tennis i un 33,5% de pàdel. Aquestes dades, que es desprenen d’un estudi presentat pel Consell Superior d’Esports en el qual es van analitzar els hàbits esportius de la població espanyola el 2022, són una petita mostra del ‘boom’ que ha tingut aquest esport en els últims anys.

Després de la pandèmia, quan només es permetia l’esport a l’aire lliure, el pàdel es va convertir en una bona manera de fer exercici i relacionar-se amb els altres, per la qual cosa va guanyar molts seguidors. Així, el nombre de federats a Espanya s’ha duplicat des del 2013, i ha arribat als 96.972 al tancament del 2021, enfront dels 43.312 que hi havia el 2013, d’acord amb les dades de la Federació Espanyola de Pàdel (RFEP).

El seu caràcter social (s’ha de practicar sí o sí amb més persones) i la proliferació de pistes i practicants ha fet que cada vegada més persones s’atreveixin a jugar-hi. Ara per ara, a Espanya hi ha gairebé sis milions de practicants de pàdel, d’acord amb les dades de la Federació Internacional de Pàdel (FIP) i un creixent interès en competicions com el World Padel Tour.

Crossfit: posar-se fort més enllà dels pesos

Una altra de les disciplines que continuarà creixent el 2023 és el crossfit. Tot i que tècnicament és el nom d’una marca comercial originalment lligada a la marca esportiva Reebok, és el nom popular amb què es coneix aquesta disciplina cada vegada més estesa. Aquest entrenament que combina exercicis cardiovasculars i funcionals, halterofília i gimnàstica s’ha convertit en un dels favorits per a milions de persones arreu del món; Espanya és un dels tres mercats on més ha crescut en nombre de centres afiliats el 2022, sobretot en entorns urbans, per darrere del Brasil i dels Estats Units.

Si bé és una disciplina que pot ser molt exigent, el crossfit és un tipus d’esport apte per a tots els públics. I no és un dir. Les classes, que se solen dividir en un escalfament, una fase de desenvolupament d’una habilitat o ‘skill’ i un ‘wod’ –sigles en anglès de ‘Workout Of the Day’–, es basen en la pràctica de moviments i activitats que perfectament es poden adaptar a condicions, nivells i intensitats diferents. Cadascú és el seu propi ‘cap’ en aquest tipus d’entrenaments i es pot exigir més o menys en funció de les seves capacitats.

Malgrat que s’ha comentat molt en xarxes socials com de lesiu que pot arribar a ser, aquesta no és una afirmació certa. I és que amb una bona tècnica i una progressió gradual dels pesos i la intensitat, els exercicis resulten perfectament segurs i beneficiosos per a la majoria d’atletes. A més, crea poca sensació de monotonia, perquè cada dia es creen de zero els entrenaments i gairebé mai es repeteixen.

Pegar al ritme de la música: ‘Fit boxing’

La tercera de les apostes d’aquest 2023 és el Fit boxing. Aquesta modalitat esportiva desenvolupada als centres de la cadena de fitnes Brooklyn Fitboxing, és una activitat perfecta per descarregar tot l’estrès i l’energia boxejant en grups reduïts d’entre 12 i 24 persones sense contacte ni perill d’acabar amb un ull de vellut. La fórmula és senzilla però magistral: s’alternen ‘rounds’ de colpejament al sac al ritme de la música amb exercicis funcionals.

Notícies relacionades

Assalts de combinacions de 4 o 5 cops seguits d’assalts d’abdominals, esquats o ‘jumping jacks’ són la fórmula d’aquests centres per ajudar a cremar greix i tonificar el cos. Per portar a terme aquesta disciplina no és necessari tenir experiència prèvia en boxa o kick-boxing perquè a més de monitor, les classes van guiades en tot moment per vídeos a les pantalles gegants de cada centre perquè tothom pugui aprendre fàcilment els moviments.

«Jab, Jab, Cross, Low Kick, Jab». Sembla una endevinalla però podria ser perfectament una combinació de cops de qualsevol classe d’aquests centres. Aquesta cançó, que ressona al teu cap durant tot l’assalt, és la sèrie d’un ‘round’ a què posteriorment se li van afegint nous cops fins a l’assalt final, en el qual es combinen tots els cops. D’aquesta manera, cada atleta pot progressar de manera individual en les coreografies, però alhora en una competició amb la resta de companys, perquè a cada classe, de 47 minuts de durada, els sacs van connectats a uns sensors que recullen dades de precisió, energia i força del colpejament i al final de la classe apareix un rànquing en pantalla. Segons dades de la companyia, en una sola sessió es poden arribar a cremar fins a 1.000 kcal. A més, els atletes acumulen punts amb les seves activitats i poden elegir a quin projecte solidari donar-los al final de l’any.