CHAMPIONS LEAGUE

Els jugadors del Shakhtar Donetsk, ¿com pensar en el Madrid enmig dels bombardejos russos a Ucraïna?

«Aquest partit servirà perquè el món vegi una Ucraïna forta», ha declarat Anatoli Trubin, el porter ucraïnès, abans d’enfrontar-se a l’equip blanc en la Champions

Els jugadors del Shakhtar Donetsk, ¿com pensar en el Madrid enmig dels bombardejos russos a Ucraïna?
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els integrants del conjunt ucraïnès del Shakhtar Donetsk es van despertar durant el matí d’aquest dilluns amb la notícia de bombardejos russos a gran escala en ciutats com Kíiv, Lviv i Zaporíjia. «Molt difícil pensar en el futbol», van coincidir l’entrenador i jugadors el dia abans d’enfrontar-se a Champions al Reial Madrid (21.00 hores) en l’exili de Varsòvia.

Des del Regent Hotel de la capital polonesa, la plantilla del Shakhtar va seguir aquest dilluns de prop les novetats dels bombardejos en ciutats en les quals la majoria de futbolistes tenen familiars i amics.

«Tot Ucraïna ha estat sota un atac terrorista amb míssils des del matí del 10 d’octubre. És molt difícil pensar en el partit de Champions contra el Reial Madrid quan el teu país està en perill», va compartir el compte oficial de Twitter del club, en el seu perfil en anglès.

Ho va fer al costat d’una foto de les conseqüències dels atacs i altres publicacions en vídeo de la situació que es viu a Kíiv, inclòs un en el qual població ucraïnesa cantava cançons del seu país mentre intentaven protegir-se dels atacs russos en un metro de la capital.

«El dia 229 (de guerra) intenten destruir-nos i esborrar-nos de la faç de la terra. Completament. Destruir la nostra gent que està dormint a casa a Zaporíjia. Matar la gent que es dirigeix a la feina a Dnipró i Kíiv», ha resumit de manera gràfica el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

Difícil, doncs, per als integrants del Shakhtar centrar-se en la visita del Reial Madrid a l’estadi del Legia Varsovia, on disputa aquesta temporada els seus partits com a local en la Champions, en la quarta jornada del grup F. La setmana passada l’equip de Carlo Ancelotti es va imposar per 2-1 al Santiago Bernabéu.

No pensar en la guerra

El porter ucraïnès Anatoli Trubin va comparèixer davant de la premsa amb la preocupació dibuixada al rostre. També del desafiament. «És molt trist el que estem veient al meu país. Aquest partit servirà perquè el món vegi una Ucraïna forta. Guanyarem i tornarem a jugar al Dombass Arena» [l’estadi en el qual jugaven com a locals fins que el 2014 va patir els primers atacs russos sobre Ucraïna], va dir el porter en roda de premsa.

«Hem de ser com els militars, donar llum a la gent i ajudar els ucraïnesos a no pensar en la guerra»

Anatoli Trubin, porter del Shakhtar

«És molt difícil pensar només en el futbol. Hem d’estar concentrats d’inici, durant els 90 minuts. Hem de ser com els militars, donar llum a la gent i ajudar els ucraïnesos a no pensar en la guerra», va afegir.

A més, Trubin va confiar que puguin treure aquest bon resultat que doni moral als ucraïnesos: «Serà diferent del del Bernabéu. Hem de jugar amb valentia. Quan jugues contra el Madrid has de fer-ho perfecte per poder tenir les teves oportunitats», va comentar.

El croat Igor Jovicevic, entrenador del Shakhtar Donetsk, va enviar també un missatge de suport als ciutadans d’Ucraïna en la seva compareixença. «La fatiga és alta pel viatge amb autobús a Varsòvia. No tens gairebé dies lliures. La preparació no és la mateixa que tenen els altres, però hem de ser forts i mostrar-li al món que som joves, però amb ambició. És una situació cruel, no és només futbol, parlem de la vida. Necessitem ajuda per acabar amb aquesta guerra», va dir en roda de premsa.

«De vegades no s’ha de dir gaire res, amb un copet o una mirada estem units. Estem tots junts en aquesta desgràcia. Els jugadors tenen la seva família allà, els he vist capbaixos en l’esmorzar, però hem de motivar-nos. Haurem de trobar les forces per superar-ho, perquè quan comenci el partit, per desgràcia, ningú recordarà la gent. Això és el futbol, va afegir.

Ser forts

Un Jovicevic que va assegurar que ho donaran tot per guanyar el Reial Madrid i intentar així alleujar en la mesura possible el dolor als ucraïnesos. «Tot el nostre suport als ucraïnesos. Les famílies dels meus jugadors són allà. Tenim la responsabilitat de ser forts demà, també per ells», va comentar.

Notícies relacionades

A més, no va voler entrar a valorar si el seu pròxim compromís de lliga, que sí s’està disputant en algunes ciutats d’Ucraïna mentre que els seus partits com a locals a la Champions els han de disputar a Varsòvia, se suspendrà després dels últims bombardejos. «Ara els ucraïnesos no pensen en el futbol. Nosaltres estem pensant en el Madrid, per jugar molt bé per tots els ucraïnesos», va comentar.

Un partit davant el Reial Madrid per al qual té clar quin és el pla a seguir: «Esperem que no siguin en el seu millor nivell. Serem més atrevits en atac i volem tenir menys errors al centre del camp, perquè ells són molt perillosos en transició, amb espais. Volem ser nosaltres mateixos, com solem jugar i com mostrem que vam poder fer en la segona part del Bernabéu», va dir.