Repercussions de la invasió russa
El futbol fuig de la guerra d’Ucraïna
Més de 125 futbolistes han fugit de Rússia o d’Ucraïna des que va començar el conflicte armat

Almenys 125 futbolistes han abandonat les dues primeres lligues de Rússia i Ucraïna des que va començar la guerra, fa gairebé un mes i mig. La majoria d’ells ho han fet per fitxar per clubs d’altres països, però n’hi ha alguns que simplement han rescindit els seus contractes i en l’actualitat són agents lliures.
En el moment d’escriure aquestes línies, i segons el portal Transfermarkt, una base de dades de referència en el futbol mundial, 62 futbolistes han deixat de pertànyer de manera temporal o definitiva a clubs de la primera divisió d’Ucraïna, i 31, als de segona. Totes dues, com és lògic, estan suspeses per la invasió de Vladímir Putin.
En el cas de Rússia, on la lliga local es continua disputant amb normalitat aparent, 30 jugadors s’han acollit al seu dret de suspendre els seus contractes en la primera categoria i tres ho han fet en la segona. No obstant, atesa la situació anòmala i les dificultats de molts clubs ucraïnesos per mantenir certa activitat administrativa, és possible que la xifra total sigui molt més elevada.
Excepció de la FIFA
Jugadors d’una lliga i de l’altra han pogut rescindir o suspendre els seus contractes i han pogut fitxar per un altre club de manera immediata gràcies a una mesura excepcional dictada per la FIFA el 7 de març. En condicions normals no ho haurien pogut fer, ja que la majoria de mercats mundials estan tancats en aquests moment de l’any.
Després d’expulsar la selecció i els clubs russos de les competicions internacionals, incloses la repesca per al Mundial i l’Europa League, la FIFA va decidir concedir als jugadors de clubs russos la possibilitat de rescindir els seus contractes unilateralment i fins al final de la temporada.
La FIFA va argumentar en el seu comunicat que prenia aquesta decisió per «donar als jugadors i als tècnics la possibilitat de treballar i guanyar un salari», així com per «protegir els clubs ucraïnesos», que, evidentment, manquen d’ingressos en una situació de guerra. La mesura es va instaurar al principi només per a jugadors i empleats estrangers i posteriorment es va ampliar també als nacionals.
L’únic límit que va imposar l’organisme que presideix Gianni Infantino és que un equip no pot inscriure més de dos futbolistes procedents de Rússia o Ucraïna. El Flamengo i l’Internacional brasilers i l’Eyüpspor turc ja han cobert la quota.
Vinicius
El nom més destacat de tots ells, almenys per a l’aficionat espanyol, és el de Vinícius Tobias. El lateral de 18 anys va arribar al Xakhtar Donetsk al gener procedent de l’Internacional de Porto Alegre del seu país. No obstant, l’aturada hivernal del campionat i l’inici de la guerra ni tan sols li van permetre debutar de taronja.
El Reial Madrid va estar a l’aguait per acordar amb el club ucraïnès, que juga exiliat a Lviv des de la guerra del Donbass, és a dir, des del 2014, la cessió del noi durant la resta d’aquesta temporada i la pròxima, amb la garantia d’una opció de compra. De moment, jugarà en el Castella, a les ordres de Raúl González Blanco. És l’únic futbolista que ha arribat a Espanya en aquest mercat extraordinari fins al moment.
Rakitski
Un altre dels noms propis d’aquest mercat extraordinari pel conflicte bèl·lic és el de Iaroslav Rakitski. Llegenda del Xakhtar, amb el qual va jugar més de 300 partits en 10 temporades, la seva marxa al Zenit de Sant Petersburg el 2019 va provocar una onada de crítiques al seu país. La pressió va ser tanta que des d’aleshores no ha tornat a jugar amb la selecció ucraïnesa, malgrat tenir el nivell suficient per fer-ho.
Notícies relacionadesDesprés de la invasió d’Ucraïna, el central de 32 anys va sol·licitar al Zenit la rescissió del seu contracte, petició que acceptar el club rus el 2 de març. Igual com ell, el porter ucraïnès Iaroslav Godziur també va deixar la lliga russa a principis de març, en el seu cas, l’Ural, i es manté sense equip. Un altre compatriota, el centrecampista Artem Poliarus va marxar de l’Akhmat Grozni, tot i que en el seu cas per fitxar per un altre club: el polonès Termalica.
El futbolista més conegut que ha canviat de club recentment és Grzegorz Kritxowiak, centrecampista polonès ex del Sevilla i del PSG que ha abandonat el Krasnodar rus per acabar la temporada cedit en l’AEK d’Atenes. L’únic espanyol de la llista és Marc Gual, que ha fitxat pel Jagiellonia polonès després d’haver fugit d’Ucraïna, on jugava per al Dnipro.
- CICLISME El caos s’apodera de l’estrena del Tour amb Enric Mas de protagonista
- Debat tècnic Per què la Via Laietana reformada no té arbres: dels túnels del metro al volum dels testos
- Lleida Quatre morts i sis ferits en un accident a l’A-2 a Soses amb quatre cotxes implicats
- Victòria del campió d’Europa (2-0) El Madrid topa amb Luis Enrique
- Distribució i IA Amazon ja sap quin producte demanaràs tres mesos abans que ho demanis
- ¿Per què no hauries de reutilitzar el protector solar de l’any passat, segons els experts?
- PER 5 MILIONS Barça i Mallorca ultimen l'acord per Pablo Torre
- Diòxid de nitrogen i partícules en suspensió Els nivells de contaminació baixen a Barcelona però segueixen lluny dels pròxims objectius europeus
- Informe anual Barcelona registra mínims històrics de contaminació i manté la tendència a la baixa
- Al setembre L’exdirectora del CNI, citada com a imputada per l’espionatge amb Pegasus a càrrecs d’ERC