¿Què s’amaga rere el pas a un costat d’Abramovich al Chelsea?

  • El president del club ‘blue’ renuncia a la seva gestió i la cedeix a la fundació, però continuarà sent-ne el propietari

  • La premsa i la política anglesa denuncien la seva amistat i col·laboració amb Putin.

¿Què s’amaga rere el pas a un costat d’Abramovich al Chelsea?

Ian Kington / AFP

3
Es llegeix en minuts

La guerra d’Ucraïna ha impactat també als més alts despatxos de la Premier League. El Chelsea va anunciar dissabte passat que el seu propietari, el magnat rus Roman Abramovich, renuncia a la gestió del club per cedir les funcions a la fundació benèfica de l’entitat. Ho va fer de manera breu, en un comunicat més revelador pel que amaga que pel que mostra.

«Durant els meus gairebé 20 anys com a amo del Chelsea, sempre he contemplat el meu paper com el d’un custodi del club», va declarar a l’anunci. I va afegir: «Sempre he pres decisions pensant en els interessos del Chelsea», va prosseguir. «Continuo compromès amb aquests valors. És per això que avui cedeixo la direcció del club a la fundació».

Abramovich s’aparta de la direcció esportiva i executiva, però continuarà sent-ne el propietari. No se sap com s’orquestrarà el club a partir d’ara, ja que, a efectes pràctics, el multimilionari continuava liderant el projecte sense viure a la capital britànica. La principal mà executora del club és Marina Granovskaia, també d’origen rus i persona de confiança d’Abramovich. No s’han especificat canvis ni relleus.

«Abramovich no va expressar en el seu comunicat cap condemna sobre el fet que Rússia envaís Ucraïna. No va expressar cap condemna sobre que l’exèrcit rus estigui matant civils innocents. No es va distanciar gens ni mica de Putin», va remarcar el periodista Oliver Holt al ‘Daily Mail’.

Després de les crítiques de la premsa anglesa, el Chelsea va mirar de remeiar-lo amb un segon comunicat: «La situació a Ucraïna és horrible i devastadora. Els pensaments del club estan amb la gent d’Ucraïna. Tot el Chelsea resa per la pau».

Una de les poques certeses és que l’anunci llançat des de Stamford Bridge arriba motivat per la guerra diplomàtica i les sancions econòmiques a l’economia russa que s’acosten al Regne Unit. Abramovich, històricament relacionat amb el govern de Vladímir Putin, ha sigut assenyalat i s’ha apartat abans d’esquitxar el seu club.

Tret a l’economia russa

Boris Johnson, primer ministre del Regne Unit, va anunciar dimarts al Parlament que oligarques i empreses russes serien durament castigats pel Govern. Dos dies després, el parlamentari laborista Chris Bryant va posar el nom d’Abramovich sobre la taula de debat. Va assegurar que el govern tenia un document del 2019 en què es provava la relació del propietari del Chelsea amb l’executiu de Putin, i la seva presumpta participació en finançament il·legal i activitats malignes.

«Crec que el senyor Abramovich no hauria de poder continuar sent el propietari d’un club de futbol en aquest país», va etzibar Bryant. Les primeres sancions van ser confirmades dijous, amb Johnson definint-les com «el més gran càstig de la història del país».

Per començar, es congelaran tots els actius dels bancs russos amb presència al Regne Unit, incloent-hi VTB, la segona entitat financera més poderosa de Rússia amb actius pel valor de 154.000 milions, o l’aerolínia Aeroflot. Aquesta última, de fet, va veure divendres com el Manchester United rescindia el seu contracte de patrocini.

S’imposaran sancions individuals a més de 120 persones, entitats i empreses subsidiàries amb vincles russos. Això inclou diversos oligarques residents al Regne Unit, com el fillastre de Vladímir Putin i multimilionari més jove de Rússia, Kirill Xamalov. Denis Bortnikov, cap visible del banc VTB, i Iuri Sliusar, director de United Aircraft Corporation, també seran a la llista. 

L’home que va transformar el Chelsea

En gairebé dues dècades, Abramovich ha canviat la història del Chelsea. Va comprar el club el 2003 per prop de 170 milions d’euros. Es calcula que, actualment, el valor de l’entitat s’ha multiplicat per 16: 2.780 milions d’euros en total, segons ‘Forbes’.

La seva fortuna, sustentada en el negoci del petroli, gas natural i matèries primeres, va permetre al Chelsea ser un dels pioners en macroinversors en fitxatges del futbol modern. Fins al 2003, els ‘blues’ havien aconseguit tan sols una lliga. Des d’aleshores, han aixecat cinc Premier Leagues i dues Champions.

Tuchel, preocupat

Notícies relacionades

«La realitat és que estic preocupat. Som conscients de tot i ens distreu. Fins a cert punt puc comprendre les opinions crítiques que s’aboquen contra el club i contra nosaltres com a representants del club», va sentenciar un resignat Thomas Tuchel, entrenador del Chelsea, divendres passat.

No s’explica que el Chelsea sigui l’actual campió d’Europa sense l’arribada del magnat rus anys enrere. Ara la geopolítica i la diplomàcia li claven una garrotada que no pot esquivar amb milions.

Temes:

Rússia Ucraïna