Tensió bèl·lica a l’Est

Aquestes són les sancions imposades pels EUA i la UE a Rússia

Occident, en una primera tongada de mesures, ha castigat particulars i organitzacions russes, incloent-hi els bancs

Aquestes són les sancions imposades pels EUA i la UE a Rússia

EFE

1
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Els EUA, la Unió Europea i el Regne Unit han reaccionat ràpidament i unànimement contra Rússia quan Putin va reconèixer dilluns les repúbliques ucraïneses prorusses de Donetsk i Luganks i va enviar-hi tropes. Les sancions –càstigs imposats per uns països a d’altres per trencar la llei internacional– passen per mesures per danyar l’economia de l’Estat sancionat i les finances de particulars lligats al poder. Tots els actors occidentals del conflicte han insistit que les sancions inicials són susceptibles d’ampliar-se i endurir-se.

Sancions de la UE

La UE ha sancionat 27 particulars i organitzacions russes, incloent-hi els bancs. També ha limitat l’accés als mercats de capitals europeus, impedint l’accés als fons dels bancs de la UE, i prohibint el comerç entre la UE i les dues regions controlades pels rebels. Uns 351 membres de la Duma russa, la Cambra baixa del Parlament, també són objecte de sancions que impliquen la prohibició de viatjar a territori europeu i la congelació de béns.

Alemanya, per la seva banda, ha bloquejat el gasoducte Nord Stream 2 –que uneix Alemanya i Rússia–, la certificació del qual estava pendent.

Sancions dels EUA

Les sancions dels Estats Units anunciades dimarts pretenen perjudicar la capacitat de Rússia per finançar els seus esforços militars. Es dirigeixen a dos bancs estatals que, segons els Estats Units, són clau per al sector de la defensa de Rússia. Ja no podran fer negocis als Estats Units ni accedir al sistema financer nord-americà. El Govern de Biden també està sancionant cinc elits russes clau i està afegint restriccions als acords dels EUA relacionats amb el deute nacional rus.

Notícies relacionades

Els nord-americans tenen prohibit fer negocis a les zones rebels de Lugansk i Donetsk, després que Rússia les reconegués. Poques empreses nord-americanes operen a les regions afectades.

Sancions del Regne Unit

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha anunciat sancions contra cinc bancs russos i tres rics empresaris russos.