Declaració judicial

Noelia Romero, testimoni clau del ‘Barçagate’: «És un esquema típic de corrupció»

  • L’‘ex compliance officer’ del Barça Noelia Romero detalla les suposades irregularitats en la contractació de serveis de monitoratge de xarxes socials i denuncia que «va rebre coaccions» perquè no investigués

Noelia Romero, testimoni clau del ‘Barçagate’: «És un esquema típic de corrupció»

Elisenda Pons

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Jo no dic si és delicte o no, però sí un esquema típic de corrupció». Aquestes paraules van ser pronunciades aquest dimarts davant la jutge que investiga el ‘Barçagate’ per Noelia Romero, la que va ser ‘compliance officer’ (responsable de prevenció de delicte) del FC Barcelona i que s’ha convertit en una testimoni clau per sostenir l’acusació contra l’expresident de l’entitat blaugrana, Josep Maria Bartomeu, i els seus més estrets col·laboradors en el club acusats d’administració deslleial, entre altres delictes. La importància de les seves paraules va quedar reflectida a la bateria de preguntes que els advocats defensors dels imputats li van llançar durant les més de tres hores que va durar el seu intens interrogatori.

Romero ja havia declarat al jutjat el juliol del 2020, però, en aquesta ocasió, només van ser presents la jutge i la fiscalia. Al no poder participar les defenses, la togada va acceptar la petició de l’advocat de Roman Gómez Ponti, excap de l’assessoria jurídica de club, de citar-la de nou. Les defenses dels acusats tenien l’artilleria preparada. No és fútil el fet que fos aquesta testimoni la que es personés en del jutjat amb correus electrònics que posaven en dificultat exdirectius del Barça sobre la suposada contractació irregular del monitoratge de les xarxes socials, servei que es va utilitzar per desprestigiar persones que s’oposaven a Bartomeu i la seva junta directiva.

La declaració va començar amb un contratemps. Una fallada en la gravació d’àudio va obligar a repetir una hora d’interrogatori. Romero va detallar davant la jutge que, segons la seva opinió, els encàrrecs a I3Ventures van ser fraccionats entre diverses empreses del grup, malgrat ser un mateix servei, i que alguns dels seus informes eren repetitius. Els contractes, va assegurar, no passaven pel preceptiu procés d’homologació de proveïdors. Al ser preguntada per una entrevista en la qual es referia al ‘Barçagate’ com a corrupció, la ‘compliance’ va precisar que ella el que va voler dir és que era un «esquema típic de corrupció».

Les pressions

Notícies relacionades

Durant el seu dens interrogatori, Romero va voler deixar constància que «va rebre coaccions» perquè no continués investigant la presumpta contractació irregular d’aquests serveis d’internet, tesi sostinguda pels Mossos als seus informes. Va donar un nom concret: Marta Plana, exdirectiva de la junta de Bartomeu, que no està imputada. Per a les seves indagacions, va precisar, es va entrevistar amb unes 15 persones i va fer «comprovacions preliminars».

No es va estalviar dards contra Gómez Ponti («els seus contractes no passaven pels processos de licitació») i va explicar que no va comunicar les seves indagacions al que va ser president del club perquè hi havia «un conflicte d’interessos», ja que ell era qui havia firmat els contractes amb el grup d’I3 Ventures. Al seu entendre, Gómez Ponti i el director general Òscar Grau eren els qui controlaven aquests contractes sobrepassant les seves atribucions, segons fonts jurídiques. La testimoni va reconèixer que es va entrevistar amb els Mossos, que investiguen el cas, sense que aquesta reunió aparegui, segons les defensa, a les diligències judicials.