Diversitat en el futbol

Berman obre camí com a primera àrbitra transgènere a Israel

  • «Quan estava sola, era una dona», reconeix la col·legiada de 26 anys acompanyada pels representants de les associacions de Futbol i d’Àrbitres d’Israel

  • Sapir va saltar al camp dilluns passat per arbitrar el Hapoel Haifa i el Beitar Jerusalem, el seu primer partit després de reconèixer-se públicament com a dona

Berman obre camí com a primera àrbitra transgènere a Israel
3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Sapir Berman ja arbitra sent ella mateixa. Aquesta israeliana de 26 anys es va convertir en la primera àrbitra transgènere en xiular un partit a la primera divisió de la Lliga d’Israel. «Com a home vaig tenir molt èxit, ja sigui a l’Associació d’Àrbitres o en els meus estudis, o amb noies, però quan estava sola, era una dona», va reconèixer en roda de premsa Berman. Acompanyada de representants de les associacions de Futbol i d’Àrbitres, la col·legiada obre camí en l’hipermasculinitzat món del futbol del Pròxim Orient. 

«Aquí estic, segura que estic fent el correcte, que gaudeixo d’un ampli recolzament», admetia emocionada fa uns dies. Dilluns passat ja va saltar al camp com a Sapir, com qui sempre ha sigut. Berman va oficiar el partit entre el Hapoel Haifa i el Beitar Jerusalem, novè i desè classificats de la lliga hebrea, que va acabar amb la victòria local per 3-1. «súper dona, increïble, valenta», la celebrava una pancarta a les portes de l’estadi de Haifa. 

El safir és una pedra preciosa de color blau molt valuosa, que en hebreu és sinònim de pulcritud. En l’idioma de Berman, el seu nom, Sapir, és el mateix que el d’aquest mineral. Potser va escollir aquest nou nom per recollir l’excepcionalitat de la seva vida. O pot ser que vulgui reflectir la seva fortalesa. Després d’una dècada xiulant a totes les categories, Berman s’ha enfrontat a multitud d’improperis per la seva identitat de gènere. «No els escolto, vaig aprendre a filtrar-los», va declarar.

«Per la meva ànima»

Durant la roda de premsa, va anunciar que començaria el procés mèdic de reassignació de sexe. Berman va confessar que va voler fer pública la seva identitat «primer per mi, per la meva ànima i després per la meva família, perquè no em vegin patir». La primera col·legiada transgènere d’Israel ha comptat amb el recolzament incondicional de les institucions del món del futbol. «Sapir és valenta i inicia un procés històric per al futbol israelià», va aplaudir Ronit Tirosh, presidenta de l’Associació d’Àrbitres Israelians.

Al posar un peu sobre la gespa de l’estadi Sammy Ofer, la normalitat li va donar la benvinguda. Però l’Associació de Futbol d’Israel (AFI) va voler posar en rellevància aquest fet insòlit en aquest esport. «Aquest és el primer pas en un viatge llarg i meravellós. Sapir, estem orgullosos de fer-lo amb tu», va tuitejar l’AFI. Des de les grades, va sentir el suport d’una societat que avança cap al canvi. «No tenim res personal contra ningú, tots haurien de viure a la seva manera», va reconèixer el fan del Beitar, Omer Weiss, a l’emissora Kan.

Berman no és la primera àrbitra transgènere. Abans, la britànica Lucy Clark va obrir-li camí quan el 2018 va anunciar ser la primera col·legiada trans del món. A la israeliana el recolzament que ha rebut al reconèixer-se públicament com a dona encara li sorprèn però ho celebra des de totes les seves tribunes. «m’adono que la plataforma que ocupo com a àrbitre de futbol cada setmana, on soc visible, li dona vida a aquesta història i a la societat transgènere», va declarar. 

Retrocés a la Knéset

Notícies relacionades

Israel és conegut per oficiar la desfilada més gran de l’orgull LGTBI del Mediterrani oriental, a la liberal Tel Aviv. En aquesta aïllada bombolla de llibertat per a la comunitat LGTBI, les persones trans no disposen del reconeixement públic ni tampoc legal com ho fan els seus companys gais. La diversitat es reflecteix en la presència de ministres i diputats obertament homosexuals, però aquests avenços no són reconeguts al si d’una societat amb amplis grups conservadors. 

El 1998, la cantant trans Dana International va donar a Israel la victòria al festival d’Eurovisió, provocant la còlera dels integristes religiosos. Ara, el 2021, el partit Sionisme Religiós ha entrat per primera vegada a la Knéset, el parlament israelià, amb sis escons, entre els quals es compten diputats obertament homòfobs. Fa un parell d’anys, Berman va ascendir a la màxima categoria del futbol israelià, llavors sota la seva expressió de gènere com a home, com a Sagi. Avui des del seu Instagram celebra haver complert un somni: «el privilegi de ser una entre iguals a la nostra estimada gespa».

Temes:

Israel LGTBI