Després d’un canvi de criteris

Laurel Hubbard podria ser la primera esportista transgènere a competir en els Jocs

La neozelandesa va competir en la seva joventut en campionats masculins amb el nom de Gavin

Laurel Hubbard.

Laurel Hubbard. / AFP / ADRIAN DENNIS

2
Es llegeix en minuts

L’halterofilista neozelandesa Laurel Hubbard, de 43 anys, que va competir en la seva joventut en campionats masculins, podria convertir-se en la primera esportista transgènere a disputar els Jocs Olímpics a Tòquio

El Comitè Nacional Olímpic de Nova Zelanda (NZOC) «pot confirmar que, en virtut de la revisió dels sistemes de classificació de les federacions internacionals, diversos halterofilistes neozelandesos, entre els quals Laurel Hubbard, haurien de poder participar en els Jocs Olímpics de Tòquio», segons va indicar aquest dijous aquesta instància. 

Hubbard, que va competir en els seus inicis amb el nom de Gavin, ja va ser la primera esportista transgènere a competir en uns Jocs de la Commonwealth, el 2018 a Austràlia. 

Número 16 del món en la categoria de més de 87 quilos, l’aixecadora de pesos neozelandesa respon als criteris de classificació per als Jocs (del 23 de juliol al 8 d’agost), que exigeixen que el nivell de testosterona estigui per sota de 10 nanomols per litre durant un període, almenys, de 12 mesos. 

Aquesta regla, implantada pel Comitè Olímpic Internacional, és la mateixa que segueix la Federació Internacional d’Halterofília (IWF). 

‘Vull ser jo mateixa’ 

Malgrat que encara no es coneixen els integrants de la selecció neozelandesa d’halterofília, alguns responsables de la federació afirmen que Laurel Hubbard podria entrar dins dels criteris de classificació, simplificats per l’IWF a causa de la pandèmia de coronavirus. 

La presència de Hubbard en els Jocs, malgrat que sempre ha tingut el recolzament del Comitè Olímpic neozelandès, pot reobrir el debat sobre la participació d’esportistes transgèneres. 

Si bé Hubbard respon als criteris fixats pel COI, hi ha qui veu en el seu cas un avantatge injust respecte a altres esportistes nascudes dones. 

«Està conforme a les exigències del COI i va provar que és una dona... Per tant, se li ha de donar la seva oportunitat i que pugui competir», va explicar el 2018 Paul Coffa, secretari general de la Federació d’Halterofília d’Oceania, per justificar la seva participació en els Jocs de la Commonwealth. 

Queixes per les musculatura i força

No obstant, aquell any la Federació Australiana d’Halterofília va intentar impedir la seva participació, considerant que la seva musculatura i la seva força (desenvolupades quan era un home) li donaven un avantatge físic més enllà del seu nivell de testosterona. 

Notícies relacionades

Per la seva banda, Laurel Hubbard parla poc, però el 2017 va explicar a Radio New Zealand que només desitjava competir en un esport que estima i que no li preocupaven les crítiques. 

«Si ho penso, això fa les meves arrencades encara més difícils... soc qui soc», va explicar. «No vull canviar el món. Només vull ser jo mateixa i fer el que feia abans», va afegir.