L'EMPREMTA A ITÀLIA

Nàpols s'acomiada de Maradona: «Fins sempre. 'Ciao', Diego»

L'astre argentí va fer història en el club italià entre 1984 i 1991, on és considerat gairebé un déu

zentauroepp55983957 files  in this file photo taken on february 26  2013 footbal201125182812

zentauroepp55983957 files in this file photo taken on february 26 2013 footbal201125182812 / CARLO HERMANN

4
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La mort de Diego Armando Maradona va deixar Nàpols, on el futbolista va jugar de 1984 a 1991 com a atacant de l’equip Napoli, «en un estat de xoc». La frase és de Carlo Tarallo, un periodista esportiu local, però descriu bé el terratrèmol emocional que s’ha generat aquest dimecres a Nàpols després que la notícia de la mort de l’astre argentí comencés a difondre’s. [Segueix en directe les últimes notícies de la mort de Maradona]

«Avui Nàpols és Argentina. Qui no és d’aquí no ho pot entendre. Aquesta és una ciutat molt desafortunada, que sempre ha patit molt, i ell ens va portar a dalt de tot del futbol. El nostre dolor és enorme», va dir Tarallo, en declaracions a aquest mitjà.

Paraules similars també van marcar el to de la pluja de comentaris procedents de centenars de seguidors del Napoli, excompanys i exdirectius. «Després de la mort del meu pare, el dolor més gran. Se n’ha anat un tros de la meva ànima i de la meva vida», va ser el comentari del defensa Alessandro Renica, que a partir de l’any 1986 va compartir gairebé tot el camí de Maradona al Napoli. «Necessitem temps per plorar», va ser la resposta, a un missatge enviat per aquesta periodista, del portaveu del club napolità Nicola Lombardo.

«El món sencer plora la mort de Maradona, que amb el seu talent sense igual ha escrit pàgines inoblidables de la història del futbol. Adeu etern campió», va tuitejar el primer ministre italià, Giuseppe Conte. El ministre d’Esports, el napolità Vincenzo Spadafora, no es va quedar enrere. «Aquesta mort és una notícia terrible. Ell era més que un campió, era un geni, una estrella. Va representar una època impossible de repetir, per als somnis i les esperances de la meva ciutat. Nàpols aquesta nit plora», ha comentat Spadafora.

«La seva figura és comparable només a la [del també mort boxejador estavella] Mohammed Alí», ha dit un altre periodista, Massimo Condó, entrevistat pel canal Sky News, amb referència als assoliments de Maradona al Napoli, equip que amb ell va guanyar els seus únics dos títols de la lliga local i la Copa de la UEFA.

Concentracions malgrat la Covid-19

En aquest clima, als carrers del barri espanyol de Nàpols, ciutat que a l’actualitat és «zona vermella» amb limitacions a la mobilitat a causa de la pandèmia de la Covid-19, milers de persones es van aglomerar per expressar el seu desconsol, amb pancartes, mocadors i espelmes en senyal de dol.

«Per a nosaltres, joves, que vam créixer a les perifèries va ser el jugador més gran de tots els temps. Vam créixer veient-lo jugar, com un exemple per no acabar al carrer,»  va dir, part seva, Salvatore Esposito, actor de la sèrie Gomorra, amb referència a l’època històrica en què Maradona va viure a Nàpols, una ciutat que llavors sortia d’una cruenta guerra entre clans de la Camorra napolitana. «Ni ell es va adonar de qui va ser, un déu,» va afegir Esposito. Així, l’alcalde de la ciutat, l’exmagistrat Luigi de Magistris, va anunciar que l’estadi de la ciutat passarà a dir-se «Diego Armando Maradona».

Fins i tot els seus adversaris al camp de futbol van voler manifestar el seu condol. «Estimat amic meu, jugarem encara molts partits i sé que ens faràs gol, com sempre has fet,» va escriure a Twitter Walter Zenga, porter de l’Inter de Milà i de la selecció italiana. «Ploro amb tot el cor. Ha sigut un honor jugar amb tu, tenies un cor gran, continuaràs regalant alegria i emocions per sempre», va comentar Franco Baresi, defensa del Milà i del conjunt nacional d’Itàlia.

Nàpols va acomiadar Maradona, mort als 60 anys en la seva residència de la província de Buenos Aires, amb un «Fins sempre. ‘Ciao’, Diego», al seu compte de Twitter. El Nàpols, el club en el qual Maradona va fer història del 1984 al 1991, conquerint dos títols de lliga, va publicar aquest breu missatge a Twitter i el va acompanyar amb un cor blau i una foto de la llegenda argentina celebrant un gol amb la samarreta ‘azzurra’.

La mort de Maradona va ser confirmada pel seu cap de premsa, després que al voltant de les 13.00 local (16.00 GMT) alguns mitjans locals van informar que l’argentí va patir una aturada cardíaca al seu domicili de la província de Buenos Aires i que almenys quatre ambulàncies es van dirigir a casa seva.

Poc després que es confirmés la notícia, clubs com la Roma, la Fiorentina, la Sampdoria o el Parma el van acomiadar a les seves xarxes socials, publicant fotos històriques dels seus partits amb l’estrella argentina.

Notícies relacionades

«Eterna llegenda del futbol mundial. Ciao Diego», va ser el tweet de la Roma.

«Descansa en paz, Diego Armando», va publicar en espanyol el Parma, també en el seu compte de Twitter.

Temes:

Maradona