HEREU DE PELÉ

El poder mental de Kylian Mbappé

Exfutbolistes i entrenadors analitzen les qualitats de la nova estrella del futbol mundial

zentauroepp44080339 mbappe180704131445

zentauroepp44080339 mbappe180704131445 / Michael Regan - FIFA

3
Es llegeix en minuts
AFP

Si les projeccions no fallen, Kylian Mbappé està destinat a ser el rei del Mundial de Rússia. Si l’Uruguai d’Óscar Washington Tabárez ho permet. Els aficionats francesos miren meravellats Moscou i els tècnics intenten aportar les claus sobre el davanter capaç de córrer a una velocitat digna d’Usain Bolt i marcar gols dignes de Messi o Pelé.

Exfutbolistes i entrenadors coincideixen a destacar el seu cervell únic per a una físic superb. Thierry Henry, Lilian Thuram, Ludovic Batelli, Guy Stephan i Philippe Hinschberger analitzen Mbappé en la recta final del Mundial.

Thierry Henry: "Ell pensa"

"Quan el veig regatejar, pensa". Aquesta frase és de Thierry Henry, a qui es compara sovint amb Mbappé. "Hi ha una cosa que em gràcia i que de vegades em dol, de vegades parlem d’un jugador i diem: ‘Va ràpid, és fort, salta amunt’, però no parlem mai del cervell d’un jugador", va advertir en una entrevista a Canal + l’exdavanter del Barça i de la selecció francesa i avui ajudant de Robert Martínez en la selecció belga.

Thierry Henry, en primer terme, amb Robert Martínez / HANNAH MCKAY (REUTERS)

"Pensa que quan juga, utilitza el cervell, és un senyal d’un paio que pot arribar molt lluny. Per mi és el més important en un jugador," va afegir ‘Titi’, en el currículum del qual figura un Mundial (França 1998) i una Champions amb el FC Barcelona (2008/09). Henry es va formar al Mònaco, com Mbappé.

¿Hi ha similituds entre Henry i Mbappé? La resposta l’ha donat aquesta setmana Luis Suárez, en vigílies del duel de quarts contra França. "Mbappé em recorda molt Henry". I va rematar l’uruguaià: "És molt important per al seu equip i hem de tenir una molt bona defensa per poder controlar-lo"

Ludovic Batelli, el seu antic entrenador a juvenil, va confirmar recentment a l’agència Afp: "És algú que analitza el joc, el seu joc i també el de l’oponent de forma permanent, motiu pel qual és actor i motor del seu èxit, i això és el que més importa".

Aquesta anàlisi troba el seu millor reflex en l’eliminació de l’Argentina de Messi. "Mbappé va saber veure com l’Argentina deixava espais en la golejada de Croàcia", ha declarat el també campió del món del 1998 Lilian Thuram, un altre ex amb passat blaugrana.

Lucidesa tot i la joventut

"El que impressiona d’ell és que coneix exactament les seves qualitats, mentre que habitualment els davanters més joves es busquen a si mateixos", continua Thuram. Batelli hi està d’acord: "Té aquesta lucidesa, aquesta fredor davant l’objectiu, que és la raça dels grans golejadors. Una característica que sovint s’adquireix més aviat en la segona fase de la trajectòria com a futbolista".

"És molt jove, això és el que li permetrà disfrutar d’un futur molt gran", avisa Batelli,entrenador de la sub-19 francesa que va conquistar el campionat europeu del 2016 amb l’anomenada ‘generació Mbappé’. Aquest cap tan ben moblat li permet controlar la pressió, segons Guy Stephan, mà dreta de Didier Deschamps: "Amb el que va fer contra l’Argentina, tots els focus es dirigeixen sobre Kylian, però se’l veu tranquil, relaxat, sense eufòries. Tanta atenció li prova".

Aquell triple dels inicis

Philippe Hinschberger, exentrenador del Metz, recorda el Mbappé del Mònaco, que va firmar el primer triple de la seva carrera en un 5-0 al Lorrainers el febrer del 2017. "Recordo la seva velocitat i la seva qualitat de driblar. Tan aviat com rep una pilota, es va deixant un petit espai a darrere...".

“No m’enganya", insisteix Thuram. "El que ha fet, ho ha fet sempre des del Mònaco. Quan un jugador és extremadament ràpid i l’equip contrari li dona espai, inevitablement disfruta", afegeix l’exdefensa, que també va jugar al Mònaco.

Mbappé va celebrar així el seu gol a Argentina / SAEED KHAN (AFP)

Notícies relacionades

Batelli va una mica més enllà en l’anàlisi: "Té una qualitat principal, és molt ràpid en la seva capacitat per desfer-se dels rivals, amb una velocitat que li permet tenir un temps més". "I aquesta capacitat d’anticipació en mil·lèsimes de segon li permet estar relaxat, analitzar la situació i estar en la posició correcta", diu el tècnic.

¿Hi ha solucions per frenar-lo?

El diari ‘L’Equipe’ acaba d’imprimir la portada del seu dominical amb una foto de Mbappé i una altra de Pelé amb el titular ‘L’hereu’. La nova estrella, amb 19 anys, ¿és imparable? No, segons adverteix Hinschberger, donant algunes claus: "És necessari jugar baix (davant seu). Si li deixes espai, va més ràpid que tots. És necessari anticipar-se".