ELS JOCS OLÍMPICS D'HIVERN

Corea obre la festa olímpica

La cerimònia veurà desfilar junts els coreans, i un equip rus afeblit

jcarmengol41956300 pyeongchang gun  south korea   february 08   gregor deschwan180208194523

jcarmengol41956300 pyeongchang gun south korea february 08 gregor deschwan180208194523 / Quinn Rooney

2
Es llegeix en minuts
Joan Carles Armengol

Després de molts dies d’incertesa, marcats per les difícils relacions Nord-Sud a Corea i per la presència a mitges dels castigats esportistes russos –sospitosos d’un dopatge institucionalitzat– els Jocs de Pyeongchang arrenquen oficialment aquest migdia amb la cerimònia inaugural a l’Estadi Olímpic de Daegwallyeong, una instal·lació desmuntable amb capacitat per a 35.000 espectadors que avui s’omplirà (12.00 hores) per contemplar l’obertura de la competició (que durarà fins al 25 de febrer) i la desfilada, entre altres, dels esportistes russos supervivents, els coreans tots junts i d’una delegació espanyola de 13 esportistes que pretén aspirar a medalla en tres proves de la mà de Javier Fernández (patinatge artístic), l’abanderat Lucas Eguibar (snowboard cros) i Queralt Castellet (migtub amb planxa de neu).

UN CERT DESGLAÇ

Seran els tercers Jocs d’Hivern a l’Àsia (Sapporo 1972 i Nagano 1998 van ser els anteriors) i els cinquens en total, afegint-hi els d’estiu de Tòquio 1964 i Seül 1988, els primers a Corea del Sud. Els també anomenats Jocs de la Pau, Jocs de la treva, no tindran fàcil matisar gairebé 65 anys de guerra tècnica amb els veïns del nord, malgrat alguns gestos esperançadors. Els somriures que van acompanyar ahir l’arribada de la delegació de Corea del Nord a la Vila Olímpica (on va ser rebuda per música amenitzada per les seves pròpies pom-pom girls), la celebració d’un concert històric de l’orquestra nord-coreana Samjiyon a la seu olímpica de Gangneung i la promesa de converses aquest mateix dissabte, en una reunió entre el president de Corea del Sud, Moon Jae-in, i la comitiva nord-coreana desplaçada al sud, prometen un cert desglaç i una desescalada en la tensió que facilitin el diàleg i condueixin a la desnuclearització de la península.

Notícies relacionades

Tot i la presència del vicepresident dels EUA, Mike Pence, mitjans oficials nord-coreans van afirmar ahir que «no tenen la intenció» de reunir-se amb els EUA. Pence, per la seva part, aprofitaria la hipotètica trobada per «instar» Pyongyang a «abandonar d’una vegada per sempre» els seus programes armamentístics.

La parella russa ja va debutar en cúrling. / NATACHA PISARENKO (AP)

Les cinc primeres ja es donaran aquest dissabte, en biatló, esquí de fons, patinatge en pista curta, patinatge de velocitat i salts d’esquí, mentre que diumenge depararà el primer gran campió amb motiu del descens masculí d’esquí alpí (3.00 hores, en un horari de matinada que serà molt habitual a causa de les vuit hores de diferència). I el mateix diumenge al matí debuta Espanya amb el fondista basc Imanol Rojo en esquiatló (7.15 hores).