CULTURA POPULAR

La Festa de Santa Magdalena d'Esplugues celebra el seu 30è aniversari

El Casal de Cultura de la ciutat acull una exposició que repassa la història de la festivitat, molt vinculada a la cultura popular

La festa s'allargarà aquest any cinc dies, començarà el dijous 18 i es tancarà el dilluns 22 amb la jornada dedicada a la patrona

42933261804 e35beea6d4 o

42933261804 e35beea6d4 o

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest any se celebra el 30è aniversari de la recuperació d’una de les festes més tradicionsd’Esplugues, la Festa Major de Santa Magdalena (la festa major 'petita' de la ciutat), que, amb una llarga trajectòria i un recorregut desigual, va tenir èpoques en què ha sigut la festivitat principal de la ciutat i altres en les quals pràcticament va desaparèixer.

Però va ser l’impuls ciutadà el que va fer que, el 1989, es restaurés una festivitat de marcat caràcter tradicional i que evoca símbols arrelats a la cultura espluguenca, com ho és el ball del Babau, dansa pròpia de la ciutat i l’única peça que es va mantenir de l’antiga celebració.

La recuperació d’aquest tradicional ball va ser precisament el detonador per reviure una festa en què va posar especial afany per conservar el músic Marcel Casellas, compositor del ‘Ball de nans’, el ‘Ball de gegants’ d’Esplugues, l’‘Entrada a plaça dels Castellers’ i la sardana ‘Terra de gegants’.

Ara, la ciutat celebra la festivitat i també l’efemèride d’una manera especial, amb una exposició que fa un repàs per la història de la festivitat i amb sessions i conferènciesper explicar els orígens, la recuperació i l’ampliació de la festa, que s’afegeixen als actes propis de la Festa Major de Santa Magdalena.

Actes commemoratius del 30è aniversari

L’exposició ‘30 anys de Santa Magdalena’, organitzada per la Coordinadora d’Entitats de Cultura Popular d’Esplugues, es pot visitar des d’aquest dimarts i fins al 22 de juliol al Casal de Cultura Robert Brillas d’Esplugues.

A més, els dies 10 i 16 de juliol es faran dues sessions als jardins del Casal per aprendre a ballar el ball d’Esplugues, el Babau, i el dimecres 17 se celebrarà la conferència ‘Santa Magdalena: Història de la Festa Major d’Esplugues’, a càrrec de la directora dels Museus d’Esplugues, Roser Vilardell, i els músics Marcel Casellas i Pau Vinyoles.

Cercaviles a la Festa Major de Santa Magdalena d’Esplugues / Ajuntament d’Esplugues 

Cinc dies de festa

Aquest any, el calendari permetrà allargar la celebració durant cinc dies, començant el dia 18 de juliol amb sopar i concert, seguit el divendres 19 d’un ‘correbars’ i més música al parc de les Tres Esplugues.

El dissabte 20 la festivitat s’iniciarà amb dues novetats: el Concurs de Tapes i el cercaviles amb les colles locals de castellers, bastoners i geganters i els grups convidats del País Basc, per seguir amb un concert vermut i un dinar popular.

A partir de les 20.30 h se celebrarà la Processó del Ferro, que acabarà amb espectacle i ball de festa major amb l’orquestra Allioli. El diumenge 21 tindrà lloc la Diada Castellera Memorial David Carreras, als jardins del Robert Brillas amb concert del grup Riu.

Dia de la Santa Magdalena

El punt àlgid de la celebració serà el tancament, el dilluns 22, dia de la patrona de Santa Magdalena, que s’iniciarà amb un homenatge al ‘Ginjoler’,símbol de la transmissió de la tradició entre generacions, al voltant de la qual s’exhibiran tots els balls propis d’Esplugues.

Notícies relacionades

La celebració es traslladarà fins a l’església de Santa Magdalena amb el Seguici d’Anada a Ofrenes, en el qual totes les colles, acompanyades per les formacions musicals, crearan un corpus festiu únic que finalitzarà amb les ofrenes a Santa Magdalena. A la sortida, els versots, el ball parlat i el petit castell de focs posaran el colofó a la celebració.

Més notícies d’Esplugues a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Temes:

Festes