DEMANDA CIUTADANA

Veïns d'Esplugues demanen regular el patinet elèctric: «Ens pot passar a tots"

Després de conèixer-se que la primera mort per atropellament es va produir en el municipi, reclamen que s'aprovi una normativa local i que s'impedeixi circular per la vorera

Els ciutadans assidus a la rambla del Carme, on es va produir l'accident, asseguren que des d'aquest estiu el seu ús s'ha disparat a les zones per als vianants

zentauroepp46062425 patinete181128211428

zentauroepp46062425 patinete181128211428

3
Es llegeix en minuts
Aitana Glasser

A la rambla del Carme d’Esplugues aquest dijous no es parla de res més. Després que es conegués ahir que es va produir en aquest carrer la primera mort per atropellament de patinet elèctric d'Espanya, la zona s'ha omplert de curiosos i murmuris.

Molts dels veïns i coneguts de la víctima no els sorprèn la notícia. De fet, la majoria ja ho sabia, però tampoc no els va sorprendre al seu dia que succeís: era qüestió de temps. “Ara hi ha poca gent, però a l'estiu la rambla és plena i molts van amb bicicleta o patinet”, explica Filomeno Nistal, assegut, com cada dia, en un dels bancs d'aquesta avinguda per als vianants.

"A l'estiu, la rambla és plena i molts van en bicicleta o patinet", diu un veí

Els veïns expliquen que, més que la seva presència, preocupa la temeritat dels que condueixen: “Passen a tota llet, i si en aquell moment et gires i no els veus, se't carreguen, com a aquesta senyora”, lamenta Filomeno.

Encara que abunden a la rambla, la seva presència s'estén a altres punts de la ciutat, on comparteixen espai amb vianants (Av. de Cornellà) o circulen per carrils bici que, segons els veïns, no sempre es respecten. “No només els patinets, les bicicletes són igual”, assegura Herminio Escalada, veí de la localitat.

Aquest veí recorda que, només un mes després, una bicicleta va arrossegar i va trencar el braç a una altra senyora gran a prop de l'avinguda d’Isidre Martí, mentre circulava per la vorera. I si no es regula en el municipi aviat el seu ús, “ens pot passar a tots”, avisa l’Antonio, un altre habitual de la rambla.

Joves majors d'edat

Els dos conductors involucrats en l'accident eren joves majors d'edat, un perfil habitual dels que utilitzen patinet elèctric a la zona, assegura la Isabel, que passeja habitualment amb la seva neta per la rambla i recalca que no és només cosa de nens. 

Els conductors del patinet mortal eren majors d'edat, un perfil habitual 

La Isabel era present el dia que va succeir l'atropellament. Explica que els joves es van distreure –tot apunta que amb el telèfon mòbil– i van xocar amb la dona, una cosa que no hagués passat si haguessin circulat per la calçada, assenyala l'espluguina.

Encara que molts la coneixien, a d'altres els sorprèn que l'accident hagi succeït aquí i no en altres zones amb més afluència de patinets, com Barcelona. Carlos Calabuig, veí de la rambla, reconeix que no ho sabia, però que és mostra que “el tema dels patinets se n’ha anat de les mans”.Aquest veí opina que no és senzill establir un marc legal, “ja que no és tan senzill com enviar-los per la calçada, perquè allà se'ls carregaran els cotxes”.

La necessitat de regular el patinet elèctric 

Ningú sap bé de quina manera, però tots els veïns consultats per aquest diari coincideixen que s’ha de regular el patinet elèctric, també els que l'utilitzen. Sergio Tramosa, que l'utilitza des de fa pocs mesos per desplaçar-se entre Cornellà i Esplugues, el defensa: “S’ahn de regular, però no són el dimoni”.

"S’han de regular, però no són el dimoni", clama un usuari de patinet

El jove reclama que s'estableixi una normativa tant per a patinet com per a bicicleta elèctrica, a més d'admetre que "moltes vegades" circulen per la vorera, però que quan s'estableixi una normativa fixa –en la qual trànsit hi està treballant– l'acatarà igual que ho hauran de fer els ciclistes.

El Sergio és precisament una mostra de la disparitat de perfils que conflueixen en aquesta problemàtica: joves que opten per aquest tipus de mobilitat alternativa, senzilla i no contaminant però que han de compartir espai públic amb gent gran que fa anys que l'ocupa i que ara hi passeja amb cert recel. 

Notícies relacionades

“Aquests passejos s'han fet perquè camini la gent, no perquè s’hi circuli”, sentencia Filomeno Nistal, que reivindica, com la resta de veïns, que s'apliqui una normativa com més aviat millor i s'imposin sancions als que no la compleixin.

Més notícies de Cornellà a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA