Procés judicial
L’entramat de Cellex suma 40 milions d’euros en actius a Luxemburg
Els Mossos estan investigant el patrimoni que l’industrial i mecenes Pere Mir tenia a l’estranger
Investigats per «administració deslleial» els marmessors de la fortuna de Pere Mir, entre ells l’oncòleg Josep Tabernero
La jutge del cas Cellex xifra en 6,2 milions el perjudici provocat pels marmessors de Pere Mir

El edificio Cellex, donde funciona el Vall dHebron Instituto de Oncología (VHIO), es un centro de referencia en medicina personalizada en Oncología creado en 2006. /
Els Mossos estan rastrejant el patrimoni que l’empresari químic Pere Mir tenia a l’estranger i que s’hauria d’haver traspassat, després de la seva mort el 2017, a la Fundació Privada Cellex, pedra angular de la investigació biomèdica de Catalunya, segons fonts coneixedores de la investigació. EL PERIÓDICO ha tingut accés a documents que acrediten que dues societats de l’entramat vinculat a l’industrial i establertes a Luxemburg tenen actius per valor d’uns 40 milions d’euros, dels quals la majoria corresponen a accions de companyies amb seu a Espanya. Algunes d’aquestes firmes espanyoles han sigut intervingudes per ordre judicial i en l’actualitat estan administrades per la Direcció General de Drets i Entitats Jurídiques de la Conselleria de Justícia.
La jutge de Barcelona investiga la presumpta administració deslleial de les fundacions Cellex i Mir Puig, creades per Pere Mir i a les quals hauria d’haver anat a parar la seva herència. De moment, figuren com a imputats en aquesta causa els marmessors de la fortuna, Jordi Segarra Pijuan (qui va ser mà dreta de l’empresari), l’advocat Juan Francisco Capellas Canes i l’oncòleg Josep Tabernero (cap d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Vall d’Hebron i director del Vall Hebron Institut d’Oncologia). La magistrada ha xifrat en 6,2 milions d’euros el perjudici ocasionat per presumptes operacions irregulars. Els Mossos estan revisant la documentació confiscada en els registres efectuats a principis d’abril.
Sacer i Pinar
Aquest diari ha tingut accés a la comptabilitat de l’exercici del 2023 de les empreses luxemburgueses Sacer International i Pinar, totes dues domiciliades en el número 17 de Boulevard Roosevelt. En totes dues figuren com a administrador Jordi Segarra i un gestor d’empreses d’aquest país. Sacer International presentava aquell any un actiu de 25,4 milions d’euros, dels quals 16,8 milions corresponen a participacions de les societats establertes a Barcelona Simex SL, Mil Veinte SL i José Pamies SA, l’administració de la qual ha passat en mans de la Generalitat, així com una quarta empresa domiciliada a Sant Celoni.
Els altres 8,5 milions d’euros en actius són quantitats pendents de cobrar d’empreses amb les quals Sacer International té participacions. El deute declarat ascendeix a 15 milions, però no s’especifica a què correspon, i el seu capital social ascendeix a 10,4 milions d’euros.
L’altra empresa a nom de Segarra, Pinar SA, declara un actiu per valor de 92 milions d’euros, però és una quantitat que està pendent de cobrar de societats amb què tenen algun vincle accionarial. Els documents no concreten més. El capital social de Pinar és d’un milió d’euros, però el subscrit és negatiu, 4,7 milions, per la qual cosa a Espanya estaria en dissolució, segons els experts consultats. En l’apartat de deute hi figuren 20,5 milions a curt termini. Pinar té participacions en una companyia de Barcelona. Per tant, Simex i Pinar són tenidores d’accions d’altres mercantils.
Les fundacions a Panamà
Notícies relacionadesL’entramat de les empreses vinculades a Cellex també porta a Panamà. En aquest país hi ha les entitats Fundation Elyane i Tama Fundation. La primera va ser constituïda el 9 de novembre del 1984 a Liechtenstein. Anys després, el març del 2009, va ser traslladada a Panamà. L’Elyane és la propietària de la companyia luxemburguesa Sacer International i aquesta, al seu torn, és la propietària de les societats espanyoles Simex i Sociedad Anónima de Intereses SA, dues de les quatre empreses creades per Pere Mir que estan sent investigades per la jutge. Simex i Sociedad Anónima de Intereses han sigut o són propietàries de diversos immobles i finques a Barcelona i altres poblacions catalanes.
EL PERIÓDICO, amb la col·laboració de la periodista d’investigació Sol Lauría, ha tingut accés al registre d’aquestes dues fundacions. A Elyane figura com a membre del consell una cosina de Pere Mir, resident a l’Argentina, i dos ciutadans panamenys. El seu patrimoni inicial ascendia únicament a 10.000 dòlars (8.789 euros) i les seves finalitats són «administrar, invertir i guardar» el patrimoni de la mateixa fundació. El consell de Tama Fundation, que va ser creada amb el mateix patrimoni que Elyane, és encara més curiós, ja que en ell només apareix com a membre TLA Holdings Inc, una societat registrada a Panamà.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Educació a Catalunya Niubó avança que les proves de competències bàsiques no han anat bé: «Remuntar els resultats no serà fàcil»
- Un pla que va impulsar el Govern Aragonès El Barça i Unió de Pagesos impugnen les zones protegides ampliades a prop de l’aeroport de Barcelona
- Baròmetre de juny Enquesta CIS: El PSOE es dispara i aconsegueix el seu màxim avantatge sobre el PP malgrat els escàndols judicials
- La nova Casa Blanca Les protestes contra Trump s’estenen per tot els EUA
- Mobilitat Unes obres al metro de Barcelona tallaran la L4 i la L11 durant tot juliol i agost
- Evento El Rei presideix el 50è aniversari de la Fundació Mapfre i destaca la seva contribució a l'educació, la investigació i la cultura
- Nits de cine El plaer de disfrutar d’una pel·li a l’aire lliure
- Patrimoni Patum, el ritme únic de la festa de Berga
- Ruta amb bicicleta Un itinerari que uneix el Ripollès i la Garrotxa
- CATA MAYOR Coratge a la nova Mesa del Chef