Karen Prats: "Creem botigues per hores, dies o setmanes"

Lloguen locals per muntar una botiga efímera per hores, dies, setmanes, o espais per a esdeveniments o reunions

Un sector que triomfa des de fa anys als Estats Units i el Regne Unit

Karen Prats, cofundadora i {CEO} de {PopPlaces}.com 

Karen Prats, cofundadora i {CEO} de {PopPlaces}.com 

4
Es llegeix en minuts
XANTAL LLAVINA

¿Com una idea senzilla pot funcionar tan bé? Doncs que l'hi preguntin a la jove Karen Prats. Ella té un fill amb www.PopPlaces.com, que li ha donat moltes alegries. Lloguen locals, per muntar una botiga efímera per hores, dies, setmanes, o espais per a esdeveniments o reunions. Un sector, que triomfa des de fa anys als Estats Units i el Regne Unit. L'avalen premis com, el premi a la millor Startup de Barcelona en el FestUp!, finalista en la categoria de millor iniciativa empresarial de 2013 d'AIJEC i primera en la StartUp Competition de BDO&4YFN a Biz Barcelona. 

¿D'on va néixer la idea? La idea neix de la necessitat de connectar d'una forma multisensorial amb els consumidors i de crear un canvi en el model tradicional del retail o venda al detall al fer un pagament per ús intel·ligent i eficient. El punt de partida va ser l'observació d'una gran quantitat de locals buits i sense usar que hi ha a Espanya.

¿Quin tipus d'espais són els més sol·licitats? Espais amb trànsit en diferents zones de les principals ciutats, tant espanyoles com europees. En funció de l'objectiu de la marca són necessaris uns requisits o altres. Per exemple, per a joves talents o dissenyadors les peticions són més en la línia de compartir espai amb altres marques o estar en un corner dintre d'una botiga, que tingui el públic que busca. En altres casos busquen trànsit, localització i una mitjana de 60 metres quadrats per poder vendre o llançar un producte nou. La nostra missió és aconseguir que qualsevol marca o 'e-commerce' pugui presentar productes o verificar mercats, a més de fer les ciutats més intel·ligents amb el nostre model de demanda.

¿Quina classe de Pop Up Store s'han muntat? Per exemple botigues efímeres de moda de joves talents, d'il·lustradors com Sara Herranz, de marques mitjanes com Happy Socks, Lidia Delgado o El Ganso, de tastos de cervesa privats amb Mahou, San Miguel o de Do It Yourself amb Leroy Merlin.

“La tendència és buscar trànsit, localització i una mitjana de 60 metres quadrats per poder vendre o llançar un producte nou”

¿I quants espais hi ha en cartera? Més de 800 espais a Espanya i tenim accés a 1.000 locals més entre Berlín, París i Milà a través de col·laboracions amb altres plataformes. Hi ha transaccions amb una durada mitjana de 4 dies i l'arrendament mitjà està en uns 2.700 euros, tenint en compte que hi ha transaccions de 200 euros i algunes de 10.000 euros. Aquesta mitjana anirà variant en funció de les necessitats de les marques.

¿Quin és el lloc o espai més insòlit que oferiu? Our House, un dels espais que va escollir Almodóvar per rodar una de les escenes de ‘Todo sobre mi madre’.

El concepte pop up, ja fa anys que funciona en alguns països com els Estats Units, el Regne Unit o Austràlia… ¿En quin model us heu fixat més? La nostra inspiració va venir dels Estats Units encara que el Regne Unit també segueix sent un dels nostres mercats a seguir, tenint en compte que ens porten tres anys d'avantatge. Hi ha moltíssimes iniciatives al món: Alemanya, Hong Kong, Austràlia, Països Baixos, França, Singapur, Estònia. És un sector que ha arribat per quedar-se.

¿Considereu que heu aconseguit flexibilitzar el mercat immobiliari? Queda moltíssim camí per flexibilitzar el mercat immobiliari i per això una de les següents accions és crear un clúster global del sector on involucrar escoles de disseny, moda, cambres de comerç, departaments de smart cities, plataformes semblants a la nostra en altres mercats, etc. L'objectiu és que junts creiem aquest sector i ens sigui més fàcil flexibilitzar-lo.

El 15% dels espais comercials d'Espanya està en desús…. A Catalunya i Barcelona, ¿Quines xifres teniu? Les xifres que tenim segueixen sent a nivell espanyol, el que sí que sabem és que hi ha un creixement dels arrendaments de lloguer permanent en zones premium i els espais en desús segueixen creixent perquè hi ha un canvi de model, sobretot en zones poc transitades.

“Fem les ciutats més intel·ligents amb el nostre model de demanda”

Dius que la revolució del retail és el futur... Sí, segons estudis del Regne Unit i els Estats Units actualment és un sector que genera més de 80B $ als Estats Units i uns 20B $ a Regne Unit…

¿De moment quants usuaris teniu? S'han realitzat 2.060 peticions online a través de la plataforma des del llançament. I comptem amb un volum de negoci de més d'un milió d'euros des de gener 2015.

Us vau estrenar el 2013, i vau ser impulsats pel programa Connector Startup Accelerator, ¿En què us va ajudar? Vam començar a Connector, el gener del 2014, amb un Power Point i ja amb cinc persones treballant de forma altruista en el projecte. A l'abril vam llançar la plataforma al mercat amb uns 40 espais entre Barcelona i Madrid. Connector ens va anar molt bé per ordenar-nos gràcies a les reunions cada dues setmanes i també a contrastar idees amb bons i reconeguts mentors.

Notícies relacionades

Karen Prats m'anuncia que per a finals d'any estrenen nova web, amb la mateixa ideologia, en aquest cas per a locals i festes.

Entrevista TalentoDigit@l en col·laboració amb Lexus Barcelona