Pere Vallès: "Aquí votarem per internet d'aquí pocs anys"

El conseller delegat de SCYTL explica com organismes internacionals estan recomanant el vot electrònic per reduir el frau electoral

Vídeo promocional de SCYTL, ’Innovating democracy’, sobre les oportunitats dels vots electrònics. / periodico

6
Es llegeix en minuts

Arriben les eleccions europees i ens preguntem: ¿Quan podrem votar per internet com ja ho fan 20 països? El vot electrònic es va començar a utilitzar el 2005 a Suïssa i fins ara 18 països l'han introduït en les conteses electorals. Espanya encara no hi ha apostat, però d'aquí pocs anys podria ser una realitat. SCYTL és l'empresa catalana especialitzada en el vot electrònic i la tecnologia electoral present en 35 països. Ara han estat notícia perquè Paul Allen, cofundador de Microsoft, ha entrat amb 30 milions d'euros a la seva empresa i creixen tant que ja busquen 500 treballadors nous.

Vau començar a crear el vostre producte el 2004, quan Suïssa va implantar el vot electrònic. ¿Com recordes aquests inicis?

Els inicis van ser difícils. L'empresa va néixer a partir d'un grup de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona, com un 'spin-off'. En aquell moment el nostre mercat encara no existia, no hi havia cap país al món que estigués utilitzant el vot per internet com un mètode de votació en les eleccions. El 2004 Suïssa va ser el primer país a fer aquest pas i a partir d'aquesta primera experiència altres països de l'entorn s'hi van interessar i van replicar. Actualment, un total de 20 països han implementat gradualment el vot per internet en les eleccions públiques.

¿Per què costa tant que arribi aquí?

La raó és senzilla: pel que fa a les eleccions, es tendeix a ser molt prudent en qualsevol aspecte d'innovació. Es tendeix a esperar i a assegurar-se que la tecnologia és prou madura per poder-se implementar. Ara sembla que hi ha una certa acceleració perquè ja s'ha vist que països com els Estats Units, el Canadà, França o Austràlia l'utilitzen de forma important i en eleccions crítiques. Per tant, crec que la majoria d'edat d'aquesta tecnologia ja ha arribat i els diferents països ja poden fer una aposta més decidida. 

El vostre lema és 'Democràcia innovadora' ¿aconsegueix unes eleccions més transparents un sistema com el vostre?

L'element de verificabilitat és el que ens posiciona com a empresa líder en l'àmbit del vot per internet i que fa que 18 dels 20 països que han introduït el vot per internet ho facin amb la nostra tecnologia. El nostre sistema permet al votant verificar el vot al final de la seva elecció. Es tracta d'un element de transparència que no existeix amb el vot en paper, on deixes la papereta a l'urna i al final has de confiar que serà comptada. En països amb democràcies estables i madures la gent, en general, no està preocupada pel tema del frau electoral, però en països en vies de desenvolupament o en democràcies emergents la possibilitat que cada votant pugui verificar el seu vot és molt més important. Per això molts organismes internacionals estan recomanant el vot electrònic com a mecanisme per reduir la possibilitat de frau electoral.

Per cert, heu estat notícia perquè Paul Allen, cofundador de Microsoft, ha entrat amb 30 milions d'euros a través de Vulcan Capital a la vostra empresa SCTYL. ¿Què significa aquesta superinversió?

Per a nosaltres és molt important, no únicament pels recursos financers que ens dóna per continuar creixent sinó per a la indústria on estem, que és nova i relativament immadura. Creiem que és important que hi hagi inversors amb credibilitat i coneguts en l'àmbit tecnològic, que facin una aposta per aquesta empresa però també per aquesta indústria. El fet que una persona que en el seu moment va tenir la visió de fundar Microsoft estigui apostant per aquesta indústria significa un suport molt important.

Aquesta inversió de Vulcan és un primer pas perquè SCYTL es posicioni per cotitzar al Nasdaq, presumiblement el 2016. ¿Què significaria aquest segon pas?

En la línia de la inversió de Paul Allen i de Vulcan, poder sortir al Nasdaq i cotitzar ens donaria una vegada més credibilitat com a empresa i com a indústria. És l'objectiu que ens hem fixat encara que, òbviament, depèn que continuem executant amb els creixements que hem estat experimentant els últims anys i que ho puguem mantenir els pròxims dos anys, a part que les condicions del mercat siguin les idònies. Si tot això es dóna, estem preparats per fer el salt.

¿Hi voleu incorporar algun altre inversor abans de fer aquest salt definitiu a la borsa? ¿Esteu negociant amb algú?

És possible. La veritat és que hi ha hagut molt d'interès per part d'inversors de capital risc, que inverteixen en noves tecnologies i que busquen tecnologies capaces de transformar un mercat. En el nostre cas, estem transformant un mercat molt gran --el mercat electoral--, un mercat de 25.000 milions de dòlars anuals. En aquests moments no ho contemplem perquè amb la ronda que acabem de tancar ja cobrim el nostre pla de creixement dels pròxims dos anys, fins a la sortida a la borsa, però tampoc ho descartem.

Vau facturar 24,5 milions el 2012; 38,6 el 2013 amb un benefici operatiu de 13 milions i mig; i per al 2014 el pressupost de vendes és de 63 milions d'euros. ¿Es pot afirmar que no heu percebut la crisi econòmica?

Som una empresa que està marcant veta de mercat en el sector de les noves tecnologies, un mercat emergent que estalvia diners als seus clients, que són els governs. Quan introduïm el vot per internet en un país en concret, sempre fem un estudi de quants diners està gastant el Govern, i normalment l'estalvi que oferim és del voltant d'un 30 o un 40%. Per a nosaltres, el fet que hi hagi crisi és un element que en certa mesura ens ajuda a justificar la implementació del vot per internet com a mesura d'estalvi de costos. En aquest sentit, som una mica contracíclics com a negoci.

Una bona notícia per a la vostra empresa és que aquest any teniu previst incorporar més de 500 persones a la plantilla!

Sí, actualment som 450 persones a tot el món. Tenim plans de creixement molt forts, oficines de desenvolupament de 'software' en sis països i més de 15 oficines. Si continuem en aquesta línia de creixement --l'any passat va ser del 70%--, esperem poder fer moltes incorporacions.

¿Quins perfils busqueu?

Són molt diversos, però sobretot busquem enginyers de 'software', que a Barcelona són difícils de trobar. A Barcelona hi ha molta demanda d'aquesta mena de perfil i molta gent l'estem buscant fora perquè aquí no la trobem.

¿A partir de quina data creu que a Espanya i a Catalunya es podrà participar en les eleccions a través del vot electrònic?

Notícies relacionades

En política és molt difícil fer previsions però penso que veurem aquest canvi entre els pròxims dos i sis anys. En el cas d'Espanya, s'ha de reformar la LOREG, que és una llei orgànica que regula com es gestiona el sistema d'eleccions; i en el cas de Catalunya, hi ha un consens molt ampli per part dels polítics d'introduir el vot per internet per a aquells catalans residents a l'estranger i simplement s'ha d'estar pendent de la nova llei electoral catalana que fa molt de temps que és al Parlament.

TalentDigit@l, en col·laboració amb DALE CARNEGIE