En comunitat

Anna Pujol, impulsora de Somdones.cat: «Hem de creure’ns-ho nosaltres mateixes»

La nova plataforma pretén ser un punt de trobada ‘virtual’ de dones professionals de Catalunya

A1-115576064.jpg

A1-115576064.jpg / RICARD CUGAT (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

La creació d’una plataforma feta per i per a expertes rondava pel cap de l’enginyera industrial Anna Pujol des de feia temps. Trobava a faltar un punt de trobada ‘online’ per a dones professionals de Catalunya, una eina al servei de directives, empresàries, emprenedores i estudiants. Aquesta idea ja és una realitat. Es diu Somdones.cat i el nombre de registres ha anat creixent gràcies al boca-orella des de la seva posada en marxa fa dos mesos. 

El ritme d’altes, això sí, és lent. La comunitat creix tímidament. Pujol apunta l’explicació més plausible: «Les dones solem tenir l’autoestima més baixa, creiem que no podem... Sé de moltes dones que no s’atreveixen a posar el seu perfil a la pàgina. Algunes m’han dit que no es consideren expertes, malgrat tenir una àmplia experiència professional. Ens falta això. Hem de creure’ns-ho nosaltres mateixes. I per això mateix neix aquesta plataforma, perquè puguin trobar-se, fer xarxa, crear equips i aprofitar sinergies. A les dones ens agrada col·laborar», afirma la impulsora d’aquesta plataforma. 

Poca autoestima o, dit d’una altra manera, molta autoexigència. «Fins que no complim tots els requisits, no ens postulem per a un lloc de treball de responsabilitat», afirma Pujol, relativament optimista. En els tres últims anys, celebra, s’ha avançat cap a la igualtat i «moviments com el #MeToo i el Dia Internacional de la Dona hi han ajudat». Amb tot, assegura, en l’àmbit laboral queda «molt camí per recórrer». Si bé la bretxa salarial s’ha reduït, nombrosos obstacles dificulten la igualtat real. El principal: la dona continua assumint més càrrega de treball domèstic i de cures, i això repercuteix irremeiablement en la seva carrera professional. «¿Quan arribarem a la plena igualtat? M’agradaria pensar que ho aconseguirà la generació dels nostres fills, però després veig l’èxit de certs partits conservadors i no és gaire encoratjador», lamenta.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Des de petites

Pujol és professora a l’Universitat Politècnica de Catalunya i en els últims anys ha liderat programes d’emprenedoria femenina. «A l’estar en un àmbit masculinitzat, com el de les enginyeries, he volgut estar involucrada en iniciatives per incentivar vocacions tècniques entre nenes i noies», explica l’‘alma mater’ de Somdones.cat, convençuda que encara hi ha massa prejudicis. «No pot ser que moltes noies pensin que l’enginyeria es limita a motors i greix, quan en realitat hi ha una part creativa molt important, relacionada amb el disseny, per no parlar de la bioenginyeria en l’àmbit de la salut», afegeix la també doctora en arquitectura.

Les dones s’autoexclouen de sectors tradicionalment assignats als homes com la programació. «No pot ser que estiguin fora d’aquest mercat laboral quan en els pròxims anys es demandaran molts perfils professionals d’aquest àmbit. No podem perdre el tren, hem de ser-hi», defensa Pujol, la preocupació del qual va més enllà de les oportunitats laborals perdudes. La masculinització de certes professions, de certs processos, produeix biaixos. D’alguna manera, perpetuen la predominància de l’home i el caràcter secundari de la dona. «Les dones han de ser usuàries dels continguts digitals, però també els han de crear», postil·la. 

Sense anar més lluny, la plataforma Somdones.cat, que inclou un apartat per a promocions i ofertes de treball, és el resultat d’un Treball Final de Grau (TFG) de dos estudiants –un noi i una noia– de l’assignatura d’enginyeria telemàtica de la UPC. «Ells ara ja han acabat la carrera i estan treballant, però segueixen involucrats en aquest projecte, que per continuar creixent i mantenir-se requereix trobar col·laboradores i empreses patrocinadores», afegeix. 

Cursos i tallers ‘online’

Notícies relacionades

L’autoexigència i el desconeixement expliquen només en part la presència minoritària de dones en les carreres més tècniques. «Nosaltres som més complexes i moltes vegades acceptem rols imposats per la societat sense qüestionar-los», defensa Anna Pastor, terapeuta corporal i formadora, una de les setanta professionals que ja té el seu perfil a la plataforma Somdones.cat.  

Les formacions a Somdones.cat solen ser ‘online’ i poden ser gratuïtes o de pagament. Per a les segones, la plataforma funciona únicament com un mitjà de difusió i comunicació. Pastor ofereix gratuïtament un taller, ‘Els valors com a brúixola interna’, dirigit a les dones registrades a la plataforma. «Tenim un problema d’autoconcepte, que no es correspon amb la realitat. Algunes creences són limitants i al taller explico justament que els nostres valors conformen la nostra identitat, i que podem escollir quins valors volem que guiïn les nostres decisions ara i en el futur», afegeix Pastor, abocada professionalment en les dones decidides a apoderar-se i formar part activa de la societat. «El futur s’escriu en clau femenina», postil·la.