TRANSPORT PÚBLIC
«S'inverteix sense millorar el servei»

Alessandro Malfatti, a les andanes de l’estació de França, ahir. /
Alessandro Malfatti és una de les veus reticents que s'han alçat per protestar en contra de la situació actual del transport públic a Barcelona. Les seves crítiques revelen un gran coneixement del funcionament dels serveis de mobilitat i quan expressa el seu desacord amb les transformacions que s'estan portant a terme, com per exemple amb la nova xarxa d'autobusos o l'adquisició de nous trens per part de Ferrocarrils de la Generalitat, sempre arriba a la mateixa conclusió: «Es gasta molts diners de manera ineficaç i no s'aconsegueix millorar el servei. No és que faltin diners, sinó que no s'aprofiten degudament», expressa Malfatti. Com a usuari actiu s'ha interessat en la matèria i a costa de ser testimoni dels canvis i de llegir molt sobre el tema argumenta que és possible millorar la qualitat de vida sense desaprofitar els recursos disponibles. Per exemplificar el seu discurs cita el cas de l'autobús, «si es vol millorar la seva accessibilitat i reduir el temps d'espera el que convindria seria que s'intentessin arreglar els inevitables embussos i es canviés la prioritat semafòrica en lloc de donar més espai als cotxes. A més, si es posa solució als trasllats terrestres s'hauria de complementar de la mateixa manera el metro, inexistent a les zones altes de la ciutat», sentencia Malfatti.
Una altra de les seves pulles va dirigida als preus, que «s'haurien de millorar. És evident que han de pujar, però després els diners no reverteixen en millores reals», afirma Malfatti. Sense anar més lluny, a començaments d'any el preu de la
T-10 -la targeta més usada- va pujar el 5,1% i va passar a costar 10,30 euros, mentre que el bitllet senzill va experimentar un increment del 7,5%. Aquest augment, molt superior a la inflació, va destinat «a reduir el deute acumulat de TMB, una suma que puja a 500 milions d'euros», va argumentar Xavier Trias. No obstant, Malfatti creu que els diners es gasten inútilment. «No se sap què passarà amb l'estació de França, un exemple d'infraestructura mal explotada i que dóna la mesura del poc valor que es presta al transport, una via perillosa en què tots sortirem perjudicats», explica l'usuari. Grups de l'oposició també hi han mostrat el seu desacord assenyalant que rebutgen el cop de targeta, «mentre es retallen inversions i es paralitzen infraestructures clau per a la mobilitat, com la L-9 de metro», argumenten al PP de Barcelona.
- Debat tècnic Per què la Via Laietana reformada no té arbres: dels túnels del metro al volum dels testos
- Lleida Quatre morts i sis ferits en un accident a l’A-2 a Soses amb quatre cotxes implicats
- CICLISME El caos s’apodera de l’estrena del Tour amb Enric Mas de protagonista
- Victòria del campió d’Europa (2-0) El Madrid topa amb Luis Enrique
- Distribució i IA Amazon ja sap quin producte demanaràs tres mesos abans que ho demanis
- Educació El psicòleg Álvaro Bilbao recorda les cinc preguntes que has de fer al teu fill abans que sigui tard
- Obesitat a Espanya: una pandèmia que causa una de cada cinc morts evitables
- Estudi de la personalitat Què significa desbloquejar el mòbil cada poc temps, segons la psicologia
- Salut ¿Per què els mosquits sempre et piquen a tu? La ciència ja té la resposta
- Lleida Quatre morts i sis ferits en un accident a l’A-2 a Soses amb quatre cotxes implicats