TURISME

«S'han d'agrupar els pisos turístics»

Júlia Martínez, comptable, davant de l’edifici de Gas Natural on treballa.

Júlia Martínez, comptable, davant de l’edifici de Gas Natural on treballa. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ

La ciutat de Barcelona és un dels principals atractius turístics del món, amb unes xifres de visitants que superen els set milions. Una font d'ingressos de primer ordre, però també un repte de gestió d'idèntica dimensió. I una font constant de debat, i moltes vegades de preocupació, entre els ciutadans.

És el cas de Júlia Martínez, comptable de 30 anys i veïna de l'Eixample. Júlia viu en una finca de només set veïns al costat del passeig de Gràcia.  «Fa quatre o cinc anys hi havia a l'edifici un pis turístic -rememora-.

Ara ja n'hi ha tres». La noia és conscient que el turisme «genera molta activitat» a Barcelona i «millora la seva imatge mundial». Però tot té un límit: «Els pisos turístics fan molt difícil la convivència. Hi entra i surt gent que no coneixes, hi ha molt soroll i la Guàrdia Urbana no soluciona res».

La caiguda del preu de la vivenda ha generat a Barcelona a més una proliferació de pisos turístics en règim de lloguer per dies que són irregulars. «Però aconseguir llicències d'apartament turístic és molt fàcil», apunta Júlia. Per comptar amb una, només s'ha de comunicar al districte corresponent i pagar una taxa d'uns 220 euros, a més a més de notificar-ho a la comunitat de veïns si aquesta no té un estatut que ho prohibeixi. «A l'hora d'atorgar llicències, s'hauria de tenir en compte l'opinió dels veïns. Hauria de ser una decisió conjunta», suggereix. A l'Eixample s'ha triplicat l'oferta de pisos turístics en tres anys després que a Ciutat Vella s'imposés un control més ferri per posar límit a la seva proliferació. El pla d'usos de Ciutat Vella va ser modificat l'any passat per permetre l'obertura de nous hotels al districte.

Notícies relacionades

CAPITAL EUROPEA / Barcelona és, de fet, la quarta capital europea amb més ocupació hotelera, després de París, Edimburg i Londres. El pla d'usos obliga els pisos turístics de Ciutat Vella amb llicència a concentrar-se en edificis exclusius. «M'agradaria que es fes el mateix a l'Eixample

-opina Júlia-. Haurien d'agrupar-se». A l'Eixample hi ha actualment uns 2.700 pisos amb llicència turística. Es calcula que, en aquest districte, la Guàrdia Urbana rep de tres a quatre queixes cada cap de setmana. Les sancions que s'apliquen als propietaris de l'immoble per molèsties als veïns van des dels 9.001 fins als 90.000 euros.